Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kosmetika ze spíže: Okurkové slupky na pleť, soda na vlasy a brambory na ruce. Co ještě využít z kuchyně?
Zdroj: Freepik, valuavitaly

Zbytky jogurtu na dně kelímku, kus okurky nebo nedojezené brambory od oběda... nikdo už to nechce a vše pak zbytečně končí v koši. A co si tak z jogurtu namíchat pleťovou masku pro osvěžení pleti a rozmačkanou bramborou potřít popraskanou pokožku rukou? A až nedopijete pivo, naneste si je na vlasy a ušetříte za kondicionér.

Pro kosmetiku do lednice

V současné době vždycky přijde vhod, když můžete něco ušetřit. Pokud se vám každou chvíli stává, že vám v lednici zůstávají zbytky potravin, které pak vyhazujete, zkuste je využít jinak než na vaření. Můžete si z nich vyrobit i jednoduché přípravky pro krásu a nebudete muset investovat do drahé přírodní kosmetiky. Má to dvě výhody. Kromě toho, že spotřebujete přebytky, které již nestíháte sníst, budete mít jistotu, že jste na svou pleť či vlasy nepoužili nic závadného.

Okurková maska pro osvěžení pleti

Připravovali jste si řeckou specialitu tzatziki a zbyly vám okurky a jogurt? Pokud tyto dvě ingredience smícháte dohromady, vznikne vám jednoduchá pleťová maska, která pomůže na suchou a podrážděnou pokožku. Její předností je, že zmenšuje rozšířené cévy, stahuje póry, snižuje zarudnutí, podráždění a zánět a hydratuje pokožku.  A jak takovou masku připravíte? Do kuchyňského robotu nebo mixéru vložte ½ okurky i se slupkou. Rozmixovanou přendejte do misky a přidejte 1 lžíci jogurtu.

Dobře promíchejte. Umyjte si obličej a krk teplou vodou a čisticím přípravkem bez obsahu oleje, abyste odstranili make-up a otevřeli póry. Rozetřete masku v rovnoměrné vrstvě na obličej a nechte ji patnáct minut zaschnout. Pak ji smyjte vlažnou vodou a nakonec pleť opláchněte studenou vodu, abyste uzavřeli póry, a osušte.

Skořice proti akné

Skořici a muškátový oříšek má doma ve  skříňce s kořením snad každý. Když tato dvě aromatická koření smícháte s medem, vytvoříte přípravek, který vám pomůže bojovat s nevzhlednými pupínky a černými tečkami.Všechny tyto ingredience mají antiseptické a antibakteriální účinky – skořice detoxikuje a vysušuje postižená místa, muškátový oříšek pomáhá zmírnit bolest a zánět a zároveň odstraňuje černé tečky a med napomáhá obnově nových buněk, navíc snižuje výskyt jizev a jemných vrásek. Příprava je snadná. Skořici a muškátový oříšek smíchejte v poměru 3:1 a přidejte tolik medu, aby vnikla pasta. Tu pak naneste na pupínek nebo problematická místa. Nechte působit 15-20 minut nebo přes noc. Jemně opláchněte vlažnou vodou a osušte.

Žloutky pro lesk vlasů

Až budete připravovat nějaký moučník z bílků, do kterého žloutky nevyužijete, odložte si je stranou na vlasový kondicionér. Ten ocení všichni ti, které trápí nezdravě vyhlížející a poničené vlasy bez lesku. Kromě vaječných žloutků na tento snadný kondiconér budete potřebovat už jen pivo. Obě suroviny totiž obsahují živiny, které vyživují vlasy, a ty tak budou krásně hladké, hedvábné, lesklé a silné. Připravte si 2 žloutky a 200 ml světlého piva. Žloutky a pivo dejte do misky a prošlehejte do hladké konzistence. Naneste na umyté vlasy a nechte působit 20-30 minut. Opláchněte a vlasy upravte jako obvykle.

Suchý šampon z jedlé sody

To, že se dá jedlá soda využít i jinak než do pečení, třeba na čištění odpadu, asi víte. Možná vás ale překvapí, že si s její pomocí můžete trochu oživit mastné vlasy. Pokud již vlasy nejsou v úplně nejlepší kondici a vy si je nestíháte umýt, je ideálním pomocníkem suchý šampon. V případě, že vám vadí intenzívní vůně toho z drogerie, namíchejte si vlastní - z kakaa a již zmiňované jedlé sody. Tyto dva prášky totiž výborně absorbují mastnotu a dodají kořínkům objem. Stačí vám jen 1 polévková lžíce jedlé sody a 1 polévková lžíce kakaového prášku. Směs smíchejte, nasypte ke kořínkům vlasů a vmasírujte do vlasů. V případě potřeby minutu nebo dvě fénujte, aby se směs spojila. Poměr surovin můžete případně trochu upravit podle toho, co nejlépe vyhovuje vašim vlasům.

Bramborový zázrak na ruce

Uvařili jste velké množství brambor a nikdo je již nechce? Nemusíte je nutně hned vyhazovat do koše, ještě je můžete využít jako zábal na popraskanou a suchou pokožku na rukách, na kterou žádný krém nepomáhá. Obyčejnou vařenou bramboru stačí jen rozmačkat vidličkou na kaši a dobře promíchat s 1 lžičkou olivového oleje. Směs pak naneste na ruce a nechte působit 15 minut. Poté bramborovou kaši odrolte do koše a ruce opláchněte. Uvidíte, že budou krásně hebké.

Zdroje informací:
Siobeauty.com
Glamorganicgoddess.com
Nutritiouslife.com
Goodhousekeeping.com
Vivianewoodard.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více