Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kávu v létě jedině na ledu: Jak připravit zmrzlinové affogato nebo osvěžující espresso s tonikem?
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Ledová káva k létu prostě patří. Nejlépe vás ochladí a povzbudí, je ideálním nápojem, když potřebujete doplnit svou denní dávku kofeinu, ale na horký nápoj kvůli horku nemáte ani pomyšlení. Kávu můžete zchladit ledem, zmrzlinou, ale klidně i ledově vychlazenou limonádou.

Káva plná pěny

Napěněné frappé je u nás jedním z oblíbených ledových kávových nápojů a hlavně řeckým národním nápojem. Dostal se k nám s prvními turisty, kteří se vraceli z Řecka, a zabydlel se na menu mnoha kaváren nebo stánků na plovárnách. K létu a ke koupání, i když to není zrovna u moře, se frappé báječně hodí. Frappé není jen obyčejná káva s ledem, výjimečná je, že je úžasně našlehaná, krémová a jemná se sametově hebkou pěnou.

Frappé se sice nepřipravuje z výběrové kávy, ale z obyčejné instantní rozpustné směsi, přesto je vynikající a hlavně osvěžující. Na přípravu frappé potřebujete shaker, ale můžete ho udělat i v mixéru nebo s pomocí ponorného mixéru. Jeho příprava je opravdu jednoduchá. Stačí vám jen instantní káva podle chuti a voda. Do shakeru nasypejte kávu, přilijte trochu vody (můžete přidat i mléko a cukr) a promixujte, dokud nevznikne nádherně hustá pěna. Frappé by mělo být tak husté, že půjde vypít jen brčkem.

Korejské cappuccino obráceně

Modernější variantou frappé je dalgona coffee, kterému se někdy přezdívá karanténní káva. Tento studený nápoj vznikl totiž v počátcích pandemie covidu v době uzavřených kaváren jako varianta, jak si dopřát nějaký dobrý kávový nápoj i doma. O dalgona coffee se říká, že je vlastně takové cappuccino obráceně.

Na jeho dně je mléko, na něm opravdu hodně hustá kávová pěna, která je nakonec posypaná sušenkami nebo přelitá karamelovou polevou. Nápoj má tak kávovo-karamelovou chuť a vypadá velmi efektně. Musí se ale podávat ve sklenici, aby krásně vyniklo vrstvení. Nebojte, příprava není nijak těžká, dalgonu můžete připravit tohoto receptu.

Káva s utopenou zmrzlinou

Honí vás mlsná na něco sladkého? Affogato je vlastně káva a dezert v jednom. Jde totiž o kávu s kopečkem zmrzliny, který je v něm ponořený - ostatně slovo affogato znamená utopený. Affogato je oblíbenou italskou kávovou specialitou. Obvykle se do něj používá vanilková zmrzlina, která se zalije dvojitou dávkou espressa. Zmrzlina se pak v horké kávě pomalu rozpouští, ochlazuje ji a ještě jí dodává příjemnou smetanovou a vanilkovou příchuť, takže už do ní nemusíte dávat mléko. Affogato si můžete připravit třeba podle našeho receptu.

Osvěžující espresso s limonádou

Víte, že káva se dá smíchat i s limonádou? Konkrétně ta s tonikem se stala před lety velkým hitem a její popularita přetrvává. Limonáda s lehce nahořklou chutí se výborně snoubí s hořkou chutí kávy a dohromady tak vzniká drink, který v sobě úžasně spojuje sladkou, kyselou a hořkou chuť. Espresso&Tonic se připravuje z poctivého silného espressa, které se zchladí ledem a navíc ledově vychlazeným tonikem.

Jak na to? Naplňte velkou sklenici (350 ml) až po okraj ledem. Nalijte do ní nějaký kvalitní tonik a nechte ho odstát, zatímco připravujete espresso. Tonik tak bude mít čas vychladnout. Na chuť nápoje má vliv i to, jaký použijete tonik. Drink si více vychutnáte s nějakým výběrovým tonikem, který se obvykle prodává v malých lahvičkách. Vhodnější jsou kyselejší toniky a i kávu volte přirozeně kyselejší.

Káva opravdu nastudeno

Pokud patříte ke kávovým znalcům a potrpíte si na filtrovanou kávu a různé speciální metody přípravy kávy, zřejmě spíš oceníte nastudeno překapávanou kávu cold brew. Tato káva se nijak neochlazuje ledem, ale překvapivě se rovnou zalévá studenou vodou. Cold brew se připravuje z nahrubo mleté kávy, ta se pak nechá ve vodě až několik hodin v lednici louhovat a teprve pak se přefiltruje třeba přes klasický překapávač, známý též jako dripper.

Díky tomu si nejlépe využijete chutě a vůně kávy, louhování za studena totiž z kávy vytáhne to nejlepší, co je v ní ukryto. Káva je pak příjemně jemná, ale přesto chuťově výrazná. Celý proces je jen trochu zdlouhavý, může trvat až 24 hodin. Kávu je proto lepší připravovat ve větším množství, aby dlouhá příprava měla nějaký smysl.  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie