Kávu v létě jedině na ledu: Jak připravit zmrzlinové affogato nebo osvěžující espresso s tonikem?
24. 5. 2022 Vaření
Ledová káva k létu prostě patří. Nejlépe vás ochladí a povzbudí, je ideálním nápojem, když potřebujete doplnit svou denní dávku kofeinu, ale na horký nápoj kvůli horku nemáte ani pomyšlení. Kávu můžete zchladit ledem, zmrzlinou, ale klidně i ledově vychlazenou limonádou.
Káva plná pěny
Napěněné frappé je u nás jedním z oblíbených ledových kávových nápojů a hlavně řeckým národním nápojem. Dostal se k nám s prvními turisty, kteří se vraceli z Řecka, a zabydlel se na menu mnoha kaváren nebo stánků na plovárnách. K létu a ke koupání, i když to není zrovna u moře, se frappé báječně hodí. Frappé není jen obyčejná káva s ledem, výjimečná je, že je úžasně našlehaná, krémová a jemná se sametově hebkou pěnou.
Frappé se sice nepřipravuje z výběrové kávy, ale z obyčejné instantní rozpustné směsi, přesto je vynikající a hlavně osvěžující. Na přípravu frappé potřebujete shaker, ale můžete ho udělat i v mixéru nebo s pomocí ponorného mixéru. Jeho příprava je opravdu jednoduchá. Stačí vám jen instantní káva podle chuti a voda. Do shakeru nasypejte kávu, přilijte trochu vody (můžete přidat i mléko a cukr) a promixujte, dokud nevznikne nádherně hustá pěna. Frappé by mělo být tak husté, že půjde vypít jen brčkem.
Mohlo by vás zajímat
Korejské cappuccino obráceně
Modernější variantou frappé je dalgona coffee, kterému se někdy přezdívá karanténní káva. Tento studený nápoj vznikl totiž v počátcích pandemie covidu v době uzavřených kaváren jako varianta, jak si dopřát nějaký dobrý kávový nápoj i doma. O dalgona coffee se říká, že je vlastně takové cappuccino obráceně.
Na jeho dně je mléko, na něm opravdu hodně hustá kávová pěna, která je nakonec posypaná sušenkami nebo přelitá karamelovou polevou. Nápoj má tak kávovo-karamelovou chuť a vypadá velmi efektně. Musí se ale podávat ve sklenici, aby krásně vyniklo vrstvení. Nebojte, příprava není nijak těžká, dalgonu můžete připravit tohoto receptu.
Káva s utopenou zmrzlinou
Honí vás mlsná na něco sladkého? Affogato je vlastně káva a dezert v jednom. Jde totiž o kávu s kopečkem zmrzliny, který je v něm ponořený - ostatně slovo affogato znamená utopený. Affogato je oblíbenou italskou kávovou specialitou. Obvykle se do něj používá vanilková zmrzlina, která se zalije dvojitou dávkou espressa. Zmrzlina se pak v horké kávě pomalu rozpouští, ochlazuje ji a ještě jí dodává příjemnou smetanovou a vanilkovou příchuť, takže už do ní nemusíte dávat mléko. Affogato si můžete připravit třeba podle našeho receptu.
Mohlo by vás zajímat
Osvěžující espresso s limonádou
Víte, že káva se dá smíchat i s limonádou? Konkrétně ta s tonikem se stala před lety velkým hitem a její popularita přetrvává. Limonáda s lehce nahořklou chutí se výborně snoubí s hořkou chutí kávy a dohromady tak vzniká drink, který v sobě úžasně spojuje sladkou, kyselou a hořkou chuť. Espresso&Tonic se připravuje z poctivého silného espressa, které se zchladí ledem a navíc ledově vychlazeným tonikem.
Jak na to? Naplňte velkou sklenici (350 ml) až po okraj ledem. Nalijte do ní nějaký kvalitní tonik a nechte ho odstát, zatímco připravujete espresso. Tonik tak bude mít čas vychladnout. Na chuť nápoje má vliv i to, jaký použijete tonik. Drink si více vychutnáte s nějakým výběrovým tonikem, který se obvykle prodává v malých lahvičkách. Vhodnější jsou kyselejší toniky a i kávu volte přirozeně kyselejší.
Mohlo by vás zajímat
Káva opravdu nastudeno
Pokud patříte ke kávovým znalcům a potrpíte si na filtrovanou kávu a různé speciální metody přípravy kávy, zřejmě spíš oceníte nastudeno překapávanou kávu cold brew. Tato káva se nijak neochlazuje ledem, ale překvapivě se rovnou zalévá studenou vodou. Cold brew se připravuje z nahrubo mleté kávy, ta se pak nechá ve vodě až několik hodin v lednici louhovat a teprve pak se přefiltruje třeba přes klasický překapávač, známý též jako dripper.
Díky tomu si nejlépe využijete chutě a vůně kávy, louhování za studena totiž z kávy vytáhne to nejlepší, co je v ní ukryto. Káva je pak příjemně jemná, ale přesto chuťově výrazná. Celý proces je jen trochu zdlouhavý, může trvat až 24 hodin. Kávu je proto lepší připravovat ve větším množství, aby dlouhá příprava měla nějaký smysl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Dalgona coffee, espresso tonic nebo nitro cold brew? Připomeňte si nejslavnější kávové speciality poslední doby
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami