Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maliny jsou oblíbeným letním ovocem, které si nejlépe vychutnáte v syrovém stavu. Zobání šťavnatých plodů přímo z keře je požitek. Připravte si lahodný dezert s malinami do skleničky, a vaše chuťové buňky budou nadšeny.


Sezóna malin

Nastává sezóna malin a čas na oblíbené letní recepty. Věděli jste, že maliník je poměrně odolná rostlina a může plodit až čtyři týdny? Záleží na odrůdě, kolikrát za sezónu bude plodit. Dobu sběru poznáte nejen podle barvy (růžová až nafialovělá), a také to, že plod můžete snadno oddělit od rostliny bez stopky. Maliníky mají rády vlhkost, pak jsou hezky šťavnaté. Na to myslete, pokud bude období sucha.

Malinová panna cotta

Malinová panna cotta patří mezi nejlepší dezerty, které si můžete připravit z malin. Využijte třeba tento recept na panna cottu. Dezert má být jemně sladký, smetanový, krásně nadýchaný s trochou želatiny. Právě s želatinou by se to nemělo přehánět. Pokud byste dezert vyklopili ze skleničky, měl by se chvět. Při větším množství želatiny by byl pudink tuhý a sýrový. Poměr želatiny k mléku by měl být zhruba 3/4 lžičky na hrnek. Aby nevznikla vrstva čiré želatiny na dně a tuhý pudink nahoře, proveďte následující. Než pánev sundáte z plotny, rozetřete mezi prsty trochu smetanové směsi, měla by být zcela jemná bez kousků cukru nebo želatiny. Pokud tomu tak není, pokračujte ve vaření, dokud nebude v požadované konzistenci. Potom směs šlehejte v ledové lázni, dokud nebude vlažná.

Malinové semifreddo

V případě semifredda se vlastně jedná o formu zmrzliny. Liší se v tom, že před podáváním se nechá trochu povolit, takže v misce je mírně rozteklé. Jeho konzistence je velmi nadýchaná. Jedná se vlastně o krémovitou pěnu. Semifreddo se snadno připravuje a nemusíte ho tak často míchat jako když připravujete zmrzlinu. Většinou v něm kromě malin najdete vejce a smetanu ke šlehání. Vyzkoušet můžete ale i tento dezert se zakysanou smetanu

Maliny

Maliny jsou plody ostružiníku maliníku a při procházce v lese je nejraději mlsají děti. Keřů obsypaných růžovými bobulkami totiž bývá víc než dost. Maliny mají zároveň velké využití při vaření; dají…

Malinová snídaňová mistička

Tato mistička s malinami se hodí nejen jako dezert v průběhu dne, ale využijete ji i jako snídani, nebo svačinku. Malinovou mističku si připravte podle tohoto receptu. Kromě malin ukrývá jogurt, chia semínka, ovesné vločky a sekané ořechy. Už z tohoto přehledu je jasné, že o kvalitní start do nového dne bude postaráno. Kromě malin hrají významnou roli i chia semínka, což jsou semínka z šalvěje hispánské. Jsou významným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, minerálů a antioxidantů. Povzbudí vás podobně jako kafe.

Náš tip: Prohlédněte si fotogalerii v úvodu článku, jaké tipy na skvělé dezerty mají naši čtenáři

Zdroje informací:

https://en.wikipedia.org/
https://www.almanac.com/plant/raspberries

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více