Panna cotta byla hitem Prostřena: Jak připravit známý italský dezert, aby vypadal jako z restaurace
2. 4. 2022 Vaření
V pátečním díle pořadu Prostřeno slavila úspěch se svým dezertem panna cotta soutěžící Simona Postková. Není divu, tento italský dezert je zkrátka sázkou na jistotu. Vždyť co může být lepšího než kombinace sladkého smetanového krému a lehce nakyslé ovocné omáčky?
Panna cotta může mít mnoho příchutí
Panna cotta může být ve skleničce zalitá ovocným přelivem, v pohárku s ovocem vespod nebo může mít podobu bábovičky vyklopené na talíř a zalité omáčkou z ovoce. Do smetanového krému se totiž přidává želatina, která zajistí jeho ztuhnutí a dodá mu tu správnou konzistenci pro panna cottu typickou. Původní verze je jen smetanová, doplněná špetkou vanilky, krém ovšem může mít i různé příchutě, třeba čokoládovou, kávovou, skořicovou nebo karamelovou.
V každém případě jde o jeden z nejslavnějších italských dezertů, který co do popularity zdatně soupeří s tiramisu. Dezerty si jsou ostatně trochu podobné, spojuje je totiž úžasná chuť tučné smetany, která zajistí, že se vám dezert bude přímo rozplývat na jazyku. Předností panna cotty navíc je, že není extrémně sladká, ale příjemně jemná a hladká.
Mohlo by vás zajímat
Originální moučník ze severní Itálie
Dezert pochází původem z italského Piemontu – oblasti na severozápadě Itálie. Ta tradiční piemontská panna cotta obsahuje smetanu, mléko, cukr, vanilku, želatinu, rum a marsalu nalitou do formy s karamelem. Podle jiných verzí má být originální panna cotta broskvová a bez ozdob. Pokud byste název panna cotta přeložili z italštiny, zjistili byste, že znamená prostě a jednoduše vařená smetana.
Smetana je ostatně v celém dezertu nejdůležitější a v některých verzích ovoce i zcela chybí. Bábovička může být přelita klidně i rozehřátou čokoládou nebo karamelem. Přesto máme v této podobě panna cottu nejvíc zafixovanou, hlavně tedy s jahodami, malinami nebo lesními plody. Kontrast bílého dezertu s červenou ovocnou omáčkou se prostě na talíři vyjímá nejlépe.
Mohlo by vás zajímat
Jak pracovat se želatinou
Příprava panna cotty je poměrně jednoduchá, jediné, co by vám mohlo dělat starosti, je želatina, která se do krému přidává a zajistí, že budete moci vyklopit pěknou smetanovou bábovičku. Nejdůležitější je, aby měla tu správnou konzistenci, nebyla příliš tekutá, ale nebyla ani tuhá jak gumový medvídek.
Jinak ale v panna cottě nemusíte hledat žádnou vědu – jde vlastně jen o smetanu svařenou s cukrem a pak smíchanou s nabobtnalou želatinou. Použít můžete mletou i plátkovou. Při práci se želatinou doporučujeme se řídit návodem na obalu – mletá je na přípravu jednoduší, jen ji necháte nabobtnat a pak ji rozpustíte. Plátkovou musíte nejprve namočit, pak vymačkat a teprve poté rozpustit.
Aby šla panna cotta vyklopit
Misky, do kterých budete krém lít se doporučuje propláchnout studenou vodou – dezert pak půjde lépe vyklopit. To hlavní, na co je třeba při přípravě panna cotty myslet, je dostatečně dlouhé chlazení. Klidně ji nechte v ledničce až šest hodin nebo nejlépe přes noc, aby se vám pak na talíři neroztekla. Pokud by vám bábovičky nešly vyklopit, ponořte na chvilku mističky do horké vody. Pak už půjdou vyklopení snadno. A pokud by to přece jen nešlo, klidně servírujte panna cottu v mističkách.
Zkuste panna cottu z Prostřena
Navzdory snadné přípravě ale panna cotta vypadá velmi efektně a sklidíte s ní úspěch. Základní verze je vždy stejná, záleží pak jen na vás, jak dezert ochutíte. Pokud si panna cottu chcete vyzkoušet, pusťte se do její přípravy třeba právě podle receptu z pořadu Prostřeno. Jak na to? Budete potřebovat: 4 plátky želatiny, 500 ml šlehačky 35%, 70 g cukru krystal, 1 vanilkový lusk, 200 g jahod, 100 g malin, 1 lžíci medu, 1 lžíci limetkové šťávy a ovoce na ozdobu.
Příprava: Plátky želatiny nejprve namočte do studené vody, aby změkly a mírně nabobtnaly. Smetanu, cukr a semínka vanilkového lusku dejte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Jakmile bude směs ohřátá na požadovanou teplotu, odstavte rendlík z plotny. Nabobtnalou želatinu vyždímejte a pečlivě rozmíchejte v ohřáté smetaně. Směs nalijte do servírovacích mističek, které pak nejlépe přes noc umístěte do ledničky. Minimálně však na 4–5 hodin. Rozmixujte všechny ingredience na ovocný přeliv, kterým pak přelijete ztuhlé panna cotty. Nakonec vše ozdobte čerstvými jahodami a malinami.
Zdroje informací:
Lacucinaitaliana.com
Regione.piemonte.it
Anna Del Conte, Gastronomy of Italy
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co připravit z vepřové krkovice? Možností je několik a výsledek bývá vždy šťavnatý
Vepřová krkovice patří mezi nejoblíbenější druhy masa díky své šťavnatosti, jemnosti a všestrannosti. Obsahuje jemné tukové mramorování, které jí… Číst více
Zabíjačka bez zabíjačky? Poradíme, jak zpracovat vepře bez porážky
Zabijačka je pro mnohé název akce plné masa, koření, chutí a vůní - ale také spousta práce s neustálým pohledem na zabitého a porcovaného pašíka, na… Číst více
Kdy se přidává mléko do škvarků? Nejčastěji až na konci, ale není to podmínkou
Koupě sádla nám díru do peněženky neudělá - při troše námahy si připravíme dobrotu, kterou lze použít do mnoha pokrmů. Jakou roli přitom hraje mléko… Číst více
Tlačenka v krabici podle Ostravskeho gastrošefa: Snadný způsob, jak si rychle připravit skvělou zabijačkovou pochoutku
Tlačenka patří ke skvostům české kuchyně,… Číst více
Smažák s netradiční tatarkou: Nevyteče, protože ho neobaluji jako všichni, říká influencer Ostravsky Gastrošef
Smažený sýr by se s trochou nadsázky dal nazvat… Číst více
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Pochoutkový salát patří k největším hitům ve… Číst více
Do netradičního chlebu ve vajíčku patří i párek: Jednoduché jídlo voní po tvarůžcích a předčí i originál
Jednoduchá a rychle připravená večeře se vždycky… Číst více
Škvarky: Časté otázky na dobrotu, která je vedlejším produktem při škvaření sádla
Škvarky jsou pro mnohé lidi chuťovkou, pro jiné zase zakázanou potravinou. Obliba škvarků je stále obrovská, a to hlavně mezi muži. Staré regionální… Číst více
Koblihy jsou nadýchané polštářky plněné marmeládou: Co o nich chcete ještě vědět?
Koblihy nejsou jen masopustním pečivem - připravujeme je po celý rok, protože jsou oblíbené jak mezi dětmi, tak mezi dospělými. Smaženým, peříčkově… Číst více
Pikantní utopenci podle Ostravskeho Gastrošefa: Influencer ukázal nejen fígl na přípravu cibule do nakládané klasiky
Utopenci, pochoutka, kterou si rádi dáme třeba k… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více