Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

Suroviny

1200 g hladká mouka
50 g čerstvé droždí
1 kávová lžička cukru
1,5 kávová lžička soli
150 ml oleje
vlažná voda podle potřeby
na vrch:
3 x 450 g zakysaná smetana
3 x zarovnaná polévková lžíce soli
6-7 ks cibule
pepř
1/2 hlavičky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Do cca 150 ml vlažnej vody dáme cukor, lyžicu múky, rozdrobíme droždie, zamiešame a necháme cca 20 minút stáť v teple.

  2. Múku preosejeme, vmiešame soľ, pridáme kvások. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej, vypracujeme polotuhé pružné cesto, ktoré pomúčime, prikryjeme a necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každú vyvaľkáme (najlepšie priamo na pečiacom papieri) a dáme na veľký plech. Znovu ho necháme v teple kysnúť cca 20-30 minút.

  4. Do 450 g kyslej smotany vmiešame soľ, rozotrieme ju na nakysnuté cesto na plechu, husto posypeme cibuľou nakrájanou na céčka a posypeme čiernym korením. Tak isto pokračujeme s druhým cestom na plechu - smotana, soľ, cibuľa, čierne korenie.

  5. Do poslednej smotany vmiešame soľ, pretlačíme pol hlavičky cesnaku, natrieme na posledné cesto, posypeme čiernym korením.

  6. Pečieme cca 25-30 minút, 200 stupňov.

Poznámka od kuchařky

Pozerala som cibuľové koláče, ktoré tu sú, túto verziu som nenašla.

Osúchy nie sú fotogenické, ale chutia napr. ako druhý chod po sýtej polievke alebo aj v rámci pohostenia. Ja takéto veci často pečiem na rodinné akcie, oslavy, keď je nás viac. Míňajú sa viac ako tradičné chlebíčky.

Komentáře k receptu Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    hosta: mne ani letitý výcvik nepomáha...:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta

    magdalenka: to víš, letitý cvik v krájení yanullčina štrůdlu:-D na plechu, poslepu, se zánětem spojivek a černými brýlemi:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    hosta: Ďakujem ti za foto. Máš to krásne (červená cibuľa je extra fotogenická) a krásne nakrájané - ja to vždy nakrájam škarede, to je moja veľká slabosť. To si krájala na plechu, alebo na doske po vyňatí a podľa pravítka, alebo máš technické oko, že ti to ide samé?:-))

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Udělala jsem česnekové i cibulové (částečně z červené cibule), vzala s sebou na místní akci grilování a všichni mi mohli urvat ruce, maso přišlo na řadu až jako druhé. Výborné - moc dobrý frgál :-D:-D dovoluji si přidat fotku. A teď když mám to těsto v lednici...:-D:-D. Bod přidělen již dříve;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Coleta: ja som v recepte neuvádzala množstvo vody (len oleja), lebo som dávala od oka, nechcela som zavádzať. Jednoducho miesim pravou rukou a ľavou prilievam vlažnú vodu. V tomto recepte je množstvo vody nie až také dôležité - ak bude cesto redšie, bude nadýchanejšie, ľahšie. Tak či tak sa dá na tenko na pečiaci papier.
    Som rada, že skúšaš...:-K

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    maris:Ano,mám sice tu největší na 1,5 kg mouky ,ale když dělám cokoli s 1 kg tak tomu nejprve v začátku pomůžu stěrkou ať se to svlaží. Já jsem osúch dělala ze 400g,recept jsem podělila 3 a ve výsledku ok. Udělala jsem půlku s cibulí a půlku s česnekem. A jak jsem to tak ochutnávala napadlo mě,že by to byl super základ pro klasické jednohubky,byly by úhledně stejné, jen šunčičku na ně a papričku, hrozny nebo olivu. To jsem popustila uzdu fantazii. :-p:-*:-8

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    magdalenka:Tak jsem to vyzkoušela. S bryndzou a cibulí, pouze třetinovou dávku a je to moc dobré. Jen se mi zdálo, že 50 ml vody na tolik mouky je málo, musela jsem přidat. Ale je to dobré a dneska je mouka každá jiná. Doporučuji k vyzkoušení.

    Odpovědět

  • maris maris

    Bosana: upravila jsi do pekárny gramáž surovin ? Já sice mám dost velkou / z Lidlu / ale mám obavy, že uvedené množství by se mi tam nevešlo:-S

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    Coleta:Ano,vyzkoušené na program těsto,jsou super. Já mám pekárnu teprve od června (júna),tak mě to drží a dělám tam všechno,protože jsem blíženec a dělám deset robot najednou a pekárna je fakt kamarád,který to spolehlivě zpracuje,excelentně vymíchá a nakyne.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Coleta: a tie osúchy môžeš potrieť zmesou smotany a bryndze a tak upiecť...môžeš dať cesnak a nemusíš. Dík za dôveru a vyskúšanie.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

  • 1974andrea 1974andrea

  • Coleta Coleta

    Andrejko díky, už je tam, já byla nějak rychlejší. Nevíš, nemá tu nějaké pagáče z bryndzy? Já to neumím najít :-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Coleta:Leni, Magdalenka dnes odcestovala zrelaxovat tělo i mysl, ale já myslím, že těsto zadělat v pekárně určitě půjde, proč by ne;-)

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Magdalenko, můžu těsto zadělat v pekárně?

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: slovenský osúch osúchy osuch slovensky smetanovy posúch česnekový osúch tradiční slovenský smetanový posúch osúch kluci v akci osúch recept smetanový posuch slovenskỷ posúch recept na osúchy slovenský osůch recept smotanovy osuch cibulovo smetanový koláč cesnakovy osuch slovenský smetanový koláč kluci v akci osúch moravské osúchy slovenske posuchy recept osuch s brinzou