Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

magdalenka Kuchař: magdalenka

Bezmasá jídla 64 názorů

Suroviny

1200 g hladká mouka
50 g čerstvé droždí
1 kávová lžička cukru
1,5 kávová lžička soli
150 ml oleje
vlažná voda podle potřeby
na vrch:
3 x 450 g zakysaná smetana
3 x zarovnaná polévková lžíce soli
6-7 ks cibule
pepř
1/2 hlavičky česneku
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do cca 150 ml vlažnej vody dáme cukor, lyžicu múky, rozdrobíme droždie, zamiešame a necháme cca 20 minút stáť v teple.

  2. Múku preosejeme, vmiešame soľ, pridáme kvások. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej, vypracujeme polotuhé pružné cesto, ktoré pomúčime, prikryjeme a necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každú vyvaľkáme (najlepšie priamo na pečiacom papieri) a dáme na veľký plech. Znovu ho necháme v teple kysnúť cca 20-30 minút.

  4. Do 450 g kyslej smotany vmiešame soľ, rozotrieme ju na nakysnuté cesto na plechu, husto posypeme cibuľou nakrájanou na céčka a posypeme čiernym korením. Tak isto pokračujeme s druhým cestom na plechu - smotana, soľ, cibuľa, čierne korenie.

  5. Do poslednej smotany vmiešame soľ, pretlačíme pol hlavičky cesnaku, natrieme na posledné cesto, posypeme čiernym korením.

  6. Pečieme cca 25-30 minút, 200 stupňov.

Poznámka

Pozerala som cibuľové koláče, ktoré tu sú, túto verziu som nenašla.

Osúchy nie sú fotogenické, ale chutia napr. ako druhý chod po sýtej polievke alebo aj v rámci pohostenia. Ja takéto veci často pečiem na rodinné akcie, oslavy, keď je nás viac. Míňajú sa viac ako tradičné chlebíčky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Cibulovo smetanový osúch (a česnekový)

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    hosta: mne ani letitý výcvik nepomáha...:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta

    magdalenka: to víš, letitý cvik v krájení yanullčina štrůdlu:-D na plechu, poslepu, se zánětem spojivek a černými brýlemi:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    hosta: Ďakujem ti za foto. Máš to krásne (červená cibuľa je extra fotogenická) a krásne nakrájané - ja to vždy nakrájam škarede, to je moja veľká slabosť. To si krájala na plechu, alebo na doske po vyňatí a podľa pravítka, alebo máš technické oko, že ti to ide samé?:-))

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Udělala jsem česnekové i cibulové (částečně z červené cibule), vzala s sebou na místní akci grilování a všichni mi mohli urvat ruce, maso přišlo na řadu až jako druhé. Výborné - moc dobrý frgál :-D:-D dovoluji si přidat fotku. A teď když mám to těsto v lednici...:-D:-D. Bod přidělen již dříve;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Coleta: ja som v recepte neuvádzala množstvo vody (len oleja), lebo som dávala od oka, nechcela som zavádzať. Jednoducho miesim pravou rukou a ľavou prilievam vlažnú vodu. V tomto recepte je množstvo vody nie až také dôležité - ak bude cesto redšie, bude nadýchanejšie, ľahšie. Tak či tak sa dá na tenko na pečiaci papier.
    Som rada, že skúšaš...:-K

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    maris:Ano,mám sice tu největší na 1,5 kg mouky ,ale když dělám cokoli s 1 kg tak tomu nejprve v začátku pomůžu stěrkou ať se to svlaží. Já jsem osúch dělala ze 400g,recept jsem podělila 3 a ve výsledku ok. Udělala jsem půlku s cibulí a půlku s česnekem. A jak jsem to tak ochutnávala napadlo mě,že by to byl super základ pro klasické jednohubky,byly by úhledně stejné, jen šunčičku na ně a papričku, hrozny nebo olivu. To jsem popustila uzdu fantazii. :-p:-*:-8

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    magdalenka:Tak jsem to vyzkoušela. S bryndzou a cibulí, pouze třetinovou dávku a je to moc dobré. Jen se mi zdálo, že 50 ml vody na tolik mouky je málo, musela jsem přidat. Ale je to dobré a dneska je mouka každá jiná. Doporučuji k vyzkoušení.

    Odpovědět

  • maris maris

    Bosana: upravila jsi do pekárny gramáž surovin ? Já sice mám dost velkou / z Lidlu / ale mám obavy, že uvedené množství by se mi tam nevešlo:-S

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    Coleta:Ano,vyzkoušené na program těsto,jsou super. Já mám pekárnu teprve od června (júna),tak mě to drží a dělám tam všechno,protože jsem blíženec a dělám deset robot najednou a pekárna je fakt kamarád,který to spolehlivě zpracuje,excelentně vymíchá a nakyne.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Coleta: a tie osúchy môžeš potrieť zmesou smotany a bryndze a tak upiecť...môžeš dať cesnak a nemusíš. Dík za dôveru a vyskúšanie.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

  • 1974andrea 1974andrea

  • Coleta Coleta

    Andrejko díky, už je tam, já byla nějak rychlejší. Nevíš, nemá tu nějaké pagáče z bryndzy? Já to neumím najít :-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Coleta:Leni, Magdalenka dnes odcestovala zrelaxovat tělo i mysl, ale já myslím, že těsto zadělat v pekárně určitě půjde, proč by ne;-)

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Magdalenko, můžu těsto zadělat v pekárně?

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: slovenský osúch osúchy osuch slovensky smetanovy posúch česnekový osúch tradiční slovenský smetanový posúch osúch kluci v akci osúch recept smetanový posuch slovenskỷ posúch recept na osúchy slovenský osůch recept smotanovy osuch cibulovo smetanový koláč cesnakovy osuch slovenský smetanový koláč kluci v akci osúch moravské osúchy slovenske posuchy recept osuch s brinzou