Ošatkový chléb

Gabina Kuchařka:

Domácí pekárna 142 názorů

561

Suroviny

350 ml vody
2,5 lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
200 g žitné chlebové mouky
300 g hladké mouky pšeničné
2 lžičky sušeného droždí (lze nahradit 20 g droždí čerstvého)
2 lžičky kmínu
Recept si zatím oblíbilo 61 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme nejdříve tekuté a potom sypké suroviny a necháme vypracovat na program Těsto. Pokud nemáme pekárnu, zaděláme nejdříve kvásek (do vlažné vody přidat cukr s droždím a počkat, až vzejde).

  2. V míse smícháme mouku se solí a kmínem, přilejeme olej a ocet a nakonec vykynutý kvásek.

  3. Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě kynout.

  4. Po 30 minutách kynutí těsto vyndáme na vál, propracujeme a vytvarujeme šišku chleba, kterou vložíme do pomoučněné ošatky.

  5. V ošatce necháme kynout asi hodinu.

  6. Pak rozpálíme troubu na 230°C, na spodek trouby vložíme kastrůlek s vodou. Vykynutý chleba opatrně přesuneme z ošatky na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou/teflonovou folií tak, že opatrně na vykynutý chléb přiložíme plech vyložený pečicím papírem a opatrně obrátíme.

  7. Pak sejmeme ošatku, ometeme přebytečnou mouku a vložíme do trouby.

  8. POZOR, pokud vykynutý chleba nedosahuje okrajů ošatky, musíme mu při překlopení pomoci rukou, jinak by těsto spadlo!

  9. Po 10 minutách ztlumíme troubu na 180°C a dopečeme asi 30-45 minut.

  10. Během pečení chleba několikrát potřeme vodou. Upečený chleba zní na poklepání dutě.

  11. Po vyndání z trouby necháme chleba vychladnout na mřížce.

Poznámka

Recept jsem získala zde http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/osatkovy-ch...

Chleba v ošatce jen KYNE, aby měl hezký tvar, peče se bez ošatky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 172 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ošatkový chléb

  • ZaSolanem ZaSolanem

    Petra : zdravím.. já tedy chleba nepotírám vůbec, ale když ano (když chci chleba lesklý a ne moučnatý), tak potírám před pečením (když vyklopím z ošatky) a během pečení co pár minut (ale ne během těch prvních deseti minut, tam je důležitý co největší žár),ale pak už jak se mi chce, nepřeháním to. Někdo potírá i po vytažení, ale to jsem udělala jednou a kůrka pak byla taková divně matná.

    Odpovědět

  • Petra Petra (neregistrovaný)

    Mám dotaz ohledně potírání chleba během pečení. Kdy ho mám začít potírat? A jak často? Bojím se,aby při otevření trouby nesplaknul. Děkuji.

    Odpovědět

  • luema luema

    Chtěla bych se ještě zeptat, jestli je možné chleba nechat pak kynout třeba v hrnci, ve kterém bych to pak upekla? Nejsem moc kamarád s ošatkou :-( Případně jak se to peče v hrnci? Má se tam dát např. pečící papír, dát na to těsto, přikrýt utěrkou a po vykynutí rovnou do trouby? :-)) děkuji :-))

    Odpovědět

  • luema luema

    spagetka: super rychlá odpověď :-D moc děkuji za vysvětlení :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    luema:ten hrnek tam udělá parní prostředí a nebude to vysušené, horkovzduch dost vysušuje;-);-)

    Odpovědět

  • luema luema

    Tak chlebík se povedl, paráda :-) Jen bych se chtěla zeptat, na co je dobrý ten kastrůlek s vodou. Vím, že u mamky jsme takhle pekly koláče v plyn. troubě, ale je to nutné i u elektrické horkovzdušné:-? Děkuji

    Odpovědět

  • luema luema

    Největší problém u tohoto chleba jsem měla s vyklopením na plech, aby mi nespadl, ale přesto mi spadl. Teď, když je v troubě mi zase naběhl, nevím, čím to je, myslela jsem, že z toho bude placka :-D Každopádně dávám bodík, už teď pěkně voní :yes:

    Odpovědět

  • buryna buryna

    Upečeno, snědeno :-p;-) Příště dám ale míň soli, přišel mi trošku víc slaný. Jinak výborný chlebík. :yes:

    Odpovědět

  • aadis aadis

    Tak jsem chlebík včera poprvé upekl a byl vynikající.
    Upravil jsem recept tím, že jsem žitnou mouku a vodu částečně nahradil kváskem (260 ml vody, 125 g žitné mouky a 165 g kvásku), dal jsem trošku méně kvasnic a jen 1,5 lžičky soli (2,5 lžičky se mi zdá fakt moc) a myslím, že se velice povedl. Všem velmi chutnal. Dokonce i synovi, který jí chleba jen v sebeobraně ;-)
    Příště přidám i nějaké semínka... :yes: :-p

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Dnes jsem pekla tento chlebík, :-p. nemám ošatku, nechala jsem kynout v misce a krásně nakynul.Co se týče tvaru po upečení, nic, moc:-O a zato je opravdu chutný.Dovoluji si přidat foto:-8. Posílám bodíčka a rozhodně ukládám do oblíbených

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    chlebík je jedna báseň:yes::-D dělala jsem ho již mnohokrát a vždy byl skvělý - díky za recept:-p

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Chléb je opravdu moc dobrý :-p:-p, přidávám 50. bod a foto ;-):-D:yes:

    Odpovědět

  • Katka B Katka B

    Chleba nemá chybu a děkuji za recept. Už nepečeme jiný. Místo normální žitný mouky dávám celozrnnou a i tak je úžasný. Zkoušela jsem i kombinovat s pšeničnou celozrnnou. Taky nemá chybu ;o)
    Jen musím sehnat ošatku, zatím nechávám kynout v jakési misce.. :-):yes:

    Odpovědět

  • Ewellina Ewellina

    + bod si zasloží autorka receptu i chleba, mňam z trouby je křupavý :-O

    Odpovědět

  • wendulla1 wendulla1

    Super receptik :yes: Posilam bodik :-) Dnes jsem pekla, ale prijde mi trosku slany - priste uberu soli... Pridam fotecku :-8

    Odpovědět

1 2 3 6 8 10

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kynutí chleba v ošatce chleba bez kynutí chlebová ošatka kde koupit kynutí chleba slané pečivo recepty ošatka na pečení chleba chléb bez kynutí osatky na peceni chleba chléb ošatky na kynutí těsta kynutý chléb jak se peče chleba ošatka na kynutí pečení chleba v ošatce kde koupit slamene osatky na peceni chleba recept na chleba bez kynuti maminčiny recepty chleba bez hnětení maminčina kuchyně kuchyně mirka slané pečivo chléb kynutý v ošatce

Zapomněl/a jsem heslo