

Ošatkový chléb
Suroviny
- 350 ml vody
- 2,5 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 200 g žitné chlebové mouky
- 300 g hladké mouky pšeničné
- 2 lžičky sušeného droždí (lze nahradit 20 g droždí čerstvého)
- 2 lžičky kmínu
Postup přípravy receptu
Do pekárny dáme nejdříve tekuté a potom sypké suroviny a necháme vypracovat na program Těsto. Pokud nemáme pekárnu, zaděláme nejdříve kvásek (do vlažné vody přidat cukr s droždím a počkat, až vzejde).
V míse smícháme mouku se solí a kmínem, přilejeme olej a ocet a nakonec vykynutý kvásek.
Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě kynout.
Po 30 minutách kynutí těsto vyndáme na vál, propracujeme a vytvarujeme šišku chleba, kterou vložíme do pomoučněné ošatky.
V ošatce necháme kynout asi hodinu.
Pak rozpálíme troubu na 230°C, na spodek trouby vložíme kastrůlek s vodou. Vykynutý chleba opatrně přesuneme z ošatky na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou/teflonovou folií tak, že opatrně na vykynutý chléb přiložíme plech vyložený pečicím papírem a opatrně obrátíme.
Pak sejmeme ošatku, ometeme přebytečnou mouku a vložíme do trouby.
POZOR, pokud vykynutý chleba nedosahuje okrajů ošatky, musíme mu při překlopení pomoci rukou, jinak by těsto spadlo!
Po 10 minutách ztlumíme troubu na 180°C a dopečeme asi 30-45 minut.
Během pečení chleba několikrát potřeme vodou. Upečený chleba zní na poklepání dutě.
Po vyndání z trouby necháme chleba vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem získala zde http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/osatkovy-ch...
Chleba v ošatce jen KYNE, aby měl hezký tvar, peče se bez ošatky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ošatkový chléb
-
Chléb je výborný
sice se mi trochu rozjel, takže je nízký, ale na chuti mu to neubralo.
-
Výborný recept, chléb dělám celý rovnou v pekárně a je fantastický!!!
-
Petra : zdravím.. já tedy chleba nepotírám vůbec, ale když ano (když chci chleba lesklý a ne moučnatý), tak potírám před pečením (když vyklopím z ošatky) a během pečení co pár minut (ale ne během těch prvních deseti minut, tam je důležitý co největší žár),ale pak už jak se mi chce, nepřeháním to. Někdo potírá i po vytažení, ale to jsem udělala jednou a kůrka pak byla taková divně matná.
-
Mám dotaz ohledně potírání chleba během pečení. Kdy ho mám začít potírat? A jak často? Bojím se,aby při otevření trouby nesplaknul. Děkuji.
-
Chtěla bych se ještě zeptat, jestli je možné chleba nechat pak kynout třeba v hrnci, ve kterém bych to pak upekla? Nejsem moc kamarád s ošatkou
Případně jak se to peče v hrnci? Má se tam dát např. pečící papír, dát na to těsto, přikrýt utěrkou a po vykynutí rovnou do trouby?
děkuji
-
spagetka: super rychlá odpověď
moc děkuji za vysvětlení
-
luema:ten hrnek tam udělá parní prostředí a nebude to vysušené, horkovzduch dost vysušuje
-
Tak chlebík se povedl, paráda
Jen bych se chtěla zeptat, na co je dobrý ten kastrůlek s vodou. Vím, že u mamky jsme takhle pekly koláče v plyn. troubě, ale je to nutné i u elektrické horkovzdušné
Děkuji
-
Největší problém u tohoto chleba jsem měla s vyklopením na plech, aby mi nespadl, ale přesto mi spadl. Teď, když je v troubě mi zase naběhl, nevím, čím to je, myslela jsem, že z toho bude placka
Každopádně dávám bodík, už teď pěkně voní
-
Upečeno, snědeno
Příště dám ale míň soli, přišel mi trošku víc slaný. Jinak výborný chlebík.
-
Tak jsem chlebík včera poprvé upekl a byl vynikající.
Upravil jsem recept tím, že jsem žitnou mouku a vodu částečně nahradil kváskem (260 ml vody, 125 g žitné mouky a 165 g kvásku), dal jsem trošku méně kvasnic a jen 1,5 lžičky soli (2,5 lžičky se mi zdá fakt moc) a myslím, že se velice povedl. Všem velmi chutnal. Dokonce i synovi, který jí chleba jen v sebeobraně
Příště přidám i nějaké semínka... -
Dnes jsem pekla tento chlebík,
. nemám ošatku, nechala jsem kynout v misce a krásně nakynul.Co se týče tvaru po upečení, nic, moc
a zato je opravdu chutný.Dovoluji si přidat foto
. Posílám bodíčka a rozhodně ukládám do oblíbených
-
chlebík je jedna báseň
dělala jsem ho již mnohokrát a vždy byl skvělý - díky za recept
-
Chléb je opravdu moc dobrý
, přidávám 50. bod a foto
-
Chleba nemá chybu a děkuji za recept. Už nepečeme jiný. Místo normální žitný mouky dávám celozrnnou a i tak je úžasný. Zkoušela jsem i kombinovat s pšeničnou celozrnnou. Taky nemá chybu ;o)
Jen musím sehnat ošatku, zatím nechávám kynout v jakési misce..