Ošatkový chléb

Gabina Kuchařka:

Domácí pekárna 142 názorů

560
Recept si zatím oblíbilo 60 kuchařů

Suroviny

350 ml vody
2,5 lžičky soli
Nyní v akci
1 lžička cukru
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
200 g žitné chlebové mouky
300 g hladké mouky pšeničné
2 lžičky sušeného droždí (lze nahradit 20 g droždí čerstvého)
2 lžičky kmínu
Recept si zatím oblíbilo 60 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme nejdříve tekuté a potom sypké suroviny a necháme vypracovat na program Těsto. Pokud nemáme pekárnu, zaděláme nejdříve kvásek (do vlažné vody přidat cukr s droždím a počkat, až vzejde).

  2. V míse smícháme mouku se solí a kmínem, přilejeme olej a ocet a nakonec vykynutý kvásek.

  3. Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě kynout.

  4. Po 30 minutách kynutí těsto vyndáme na vál, propracujeme a vytvarujeme šišku chleba, kterou vložíme do pomoučněné ošatky.

  5. V ošatce necháme kynout asi hodinu.

  6. Pak rozpálíme troubu na 230°C, na spodek trouby vložíme kastrůlek s vodou. Vykynutý chleba opatrně přesuneme z ošatky na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou/teflonovou folií tak, že opatrně na vykynutý chléb přiložíme plech vyložený pečicím papírem a opatrně obrátíme.

  7. Pak sejmeme ošatku, ometeme přebytečnou mouku a vložíme do trouby.

  8. POZOR, pokud vykynutý chleba nedosahuje okrajů ošatky, musíme mu při překlopení pomoci rukou, jinak by těsto spadlo!

  9. Po 10 minutách ztlumíme troubu na 180°C a dopečeme asi 30-45 minut.

  10. Během pečení chleba několikrát potřeme vodou. Upečený chleba zní na poklepání dutě.

  11. Po vyndání z trouby necháme chleba vychladnout na mřížce.

Poznámka

Recept jsem získala zde http://www.mamincinyrecepty.cz/chleb-1/osatkovy-ch...

Chleba v ošatce jen KYNE, aby měl hezký tvar, peče se bez ošatky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 118 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ošatkový chléb

  • ZaSolanem ZaSolanem

    Petra : zdravím.. já tedy chleba nepotírám vůbec, ale když ano (když chci chleba lesklý a ne moučnatý), tak potírám před pečením (když vyklopím z ošatky) a během pečení co pár minut (ale ne během těch prvních deseti minut, tam je důležitý co největší žár),ale pak už jak se mi chce, nepřeháním to. Někdo potírá i po vytažení, ale to jsem udělala jednou a kůrka pak byla taková divně matná.

    Odpovědět

  • Petra Petra (neregistrovaný)

    Mám dotaz ohledně potírání chleba během pečení. Kdy ho mám začít potírat? A jak často? Bojím se,aby při otevření trouby nesplaknul. Děkuji.

    Odpovědět

  • luema luema

    Chtěla bych se ještě zeptat, jestli je možné chleba nechat pak kynout třeba v hrnci, ve kterém bych to pak upekla? Nejsem moc kamarád s ošatkou :-( Případně jak se to peče v hrnci? Má se tam dát např. pečící papír, dát na to těsto, přikrýt utěrkou a po vykynutí rovnou do trouby? :-)) děkuji :-))

    Odpovědět

  • luema luema

    spagetka: super rychlá odpověď :-D moc děkuji za vysvětlení :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    luema:ten hrnek tam udělá parní prostředí a nebude to vysušené, horkovzduch dost vysušuje;-);-)

    Odpovědět

  • luema luema

    Tak chlebík se povedl, paráda :-) Jen bych se chtěla zeptat, na co je dobrý ten kastrůlek s vodou. Vím, že u mamky jsme takhle pekly koláče v plyn. troubě, ale je to nutné i u elektrické horkovzdušné:-? Děkuji

    Odpovědět

  • luema luema

    Největší problém u tohoto chleba jsem měla s vyklopením na plech, aby mi nespadl, ale přesto mi spadl. Teď, když je v troubě mi zase naběhl, nevím, čím to je, myslela jsem, že z toho bude placka :-D Každopádně dávám bodík, už teď pěkně voní :yes:

    Odpovědět

  • buryna buryna

    Upečeno, snědeno :-p;-) Příště dám ale míň soli, přišel mi trošku víc slaný. Jinak výborný chlebík. :yes:

    Odpovědět

  • aadis aadis

    Tak jsem chlebík včera poprvé upekl a byl vynikající.
    Upravil jsem recept tím, že jsem žitnou mouku a vodu částečně nahradil kváskem (260 ml vody, 125 g žitné mouky a 165 g kvásku), dal jsem trošku méně kvasnic a jen 1,5 lžičky soli (2,5 lžičky se mi zdá fakt moc) a myslím, že se velice povedl. Všem velmi chutnal. Dokonce i synovi, který jí chleba jen v sebeobraně ;-)
    Příště přidám i nějaké semínka... :yes: :-p

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Dnes jsem pekla tento chlebík, :-p. nemám ošatku, nechala jsem kynout v misce a krásně nakynul.Co se týče tvaru po upečení, nic, moc:-O a zato je opravdu chutný.Dovoluji si přidat foto:-8. Posílám bodíčka a rozhodně ukládám do oblíbených

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    chlebík je jedna báseň:yes::-D dělala jsem ho již mnohokrát a vždy byl skvělý - díky za recept:-p

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Chléb je opravdu moc dobrý :-p:-p, přidávám 50. bod a foto ;-):-D:yes:

    Odpovědět

  • Katka B Katka B

    Chleba nemá chybu a děkuji za recept. Už nepečeme jiný. Místo normální žitný mouky dávám celozrnnou a i tak je úžasný. Zkoušela jsem i kombinovat s pšeničnou celozrnnou. Taky nemá chybu ;o)
    Jen musím sehnat ošatku, zatím nechávám kynout v jakési misce.. :-):yes:

    Odpovědět

  • Ewellina Ewellina

    + bod si zasloží autorka receptu i chleba, mňam z trouby je křupavý :-O

    Odpovědět

  • wendulla1 wendulla1

    Super receptik :yes: Posilam bodik :-) Dnes jsem pekla, ale prijde mi trosku slany - priste uberu soli... Pridam fotecku :-8

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo