Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dobrého a zajímavého upéct? Jak udělat domácí tyčinky? Také vás občas napadají tyhle myšlenky? Slané tyčky jsou chutné a velice vděčné. Nedají moc práce a připravíte je jednoduše, vždy se povedou a mlsným strávníkům se jimi zavděčíte. I kdybyste je pekli častěji, můžete je nachystat pokaždé s jinou příchutí.

Když pekařka promluví...

Slané a křupavé tyčky máme doma moc rádi pro jejich chuť, jednoduchost a rychlost připravy i variabilitu, s jakou se dají ochutit. Jedno léto jsme měli "ve znamení pizzy" - pekli jsme ji velmi často. Padl nápad nějak podobně ochutit jiné slané pečivo, třeba právě tyčky. Zajímavě vypadající pizza tyčky mohou být příjemným pohoštěním vítané návštěvě nebo lehkou svačinou dětem, které je jen popadnou do ruky a vyběhnou zase ven. Pokud je vyzkoušíte, téměř jistě budete pečení muset opakovat – tyhle tyčky jsou totiž návykové, máme několikrát vyzkoušeno!

Co budete na tyto prima tyčky potřebovat? Těsto: 150 g vody, 3 lžíce olivového oleje, 300 g hladké mouky, půl lžičky cukru, 1 lžička soli, 10 g čerstvého droždí Náplň: 40-50 g šunky, 40-50 g strouhaného sýra, 4 lžíce hustého kečupu, 1 malý stroužek česneku, 1 lžička oregana

Jak budete postupovat? Jednoduše! Ve vlažné vodě rozmícháte cukr a droždí a necháte 10 minut stát. Pak přidáte ostatní suroviny a uhnětete měkké, pružné těsto. Dopřejte těstu alespoň desetiminutové hnětení, lépe se s ním pak pracuje. Než nakyne (25-35 minut), připravíte náplň. Šunku natrháte na menší kousky, česnek rozetřete, sýr nastrouháte. Do nádoby sekáčku (nebo tyčového mixéru) odměříte kečup, přidáte šunku a rozsekáte (rozmixujete). Poté přidáte česnek, sýr, oregano a ještě prosekáte (promixujete). Vznikne tužší pasta.

Vykynuté těsto propracujete na pomoučeném stole a rozválíte přibližně na velikost plechu. Polovinu těsta potřete pizza pastou, čistou polovinu těsta přehnete a zakryjete jí natřenou část. Lehce přitlačíte, je možné opatrně poválet válečkem – opatrně proto, aby se silným tlakem náplň nevytlačovala ven. Kolečkem na pizzu nebo nožem plát překrájíte na asi 2 cm široké pásky a všechny je uložíte na plech. Při přenášení pásky zkroutíte v prstech do vrtulky. Na plechu necháte vykynout, pak jen orosíte vodou a upečete ve vyhřáté troubě (210°C/asi 12-15 minut). Lehounké, dlouhé a kroucené tyčky nepečte zcela do křupava, protože by se tím vrstvička náplně uvnitř každé z nich zbytečně vysušila.

Drobečky z ošatky

  • Tvarování plněných tyček je snadné, jen náplň musí být přiměřeně tuhá, aby pak z kroucených tyček nevytékala.
  • Náplň můžete připravit svoji podle toho, co máte rádi.
  • Doba pečení tyček je závislá i na rozhodnutí, jak moc chcete tyčky křupavé. Nám chutnají spíše ty měkčí.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více