Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nad nákupem potravin se musí nyní pořádně přemýšlet.
Zdroj: <a href="https://www.freepik.com/photos/supermarket-grocery">Supermarket grocery photo created by aleksandarlittlewolf - www.freepik.com</a>

Takovou drahotu potravin jsme ještě nezažili. Téměř při každém nákupu potravin pro domácnost se podivujeme, že jejich cena je oproti minulému nákupu zase o něco vyšší. Ekonomové varují, že ceny ještě porostou, a to i přes to, že třeba cena pšenice za posledních několik týdnů poklesla. Přesto se pekaři zlevňovat nechystají, proč?


Drahé pečivo

Český statistický úřad (ČSÚ) dlouhodobě sleduje vývoj cen základních potravin. V posledních měsících letí cena všech sledovaných položek vzhůru. Může za to stále se zvyšující inflace. Aktuální míra inflace je 17,2 % a to je při nákupu potravin v obchodech dost znát.

Svou roli hrají i stále rostoucí ceny plynu, elektřiny, pohonných hmot a dalších surovin. I kvůli tomu ceny potravin rostou. Viditelné je to nejen na ceně pečiva. V lednu se kilogram chleba prodával za 30,34. V červenci ho už koupíte za 35,94 Kč. Cena ostatního pečiva se zvedla zhruba o sedm korun. Rekordmanem je však máslo. Jeho cena se od ledna zvýšila téměř o 35 korun.

V tabulce je vidět, jak od ledna vzrostly ceny ostatních potravin.

Zlevňovat se nebude

Cena pšenice na světových trzích v uplynulých týdnech mírně klesla, stále je však téměř o 50 % vyšší než v minulém roce a nejen kvůli konfliktu Ruska s Ukrajinou nelze její vývoj příliš dobře odhadovat. Pekaři se v lednu na snižovaní cen nechystají, ačkoliv ministr zemědělství Zdeněk Nekula je k tomu svými vyjádřeními v mediích a na svém twitterovém účtu tlačí. Podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR je to za současných podmínek zcela nereálné.

„Pekaři by rádi zastavili růst cen pečiva, ale v momentální situaci je ohrožena existence velké části z nich. Těší nás, že se cena pšenice na světových trzích začala snižovat, ta je ovšem jen jednou z příčin, proč došlo ke zdražování pečiva. Navíc v současné době je stále reálná cena pekařské mouky pro pekárny v ČR 13 500 – 14 500 Kč za tunu. Zemědělci v ČR na pokles ceny pšenice na komoditní burze nereagují a její cenu drží na stejně vysoké úrovni. Pekaři proto žádají ministra zemědělství, aby namísto výzev ke zlevnění pečiva apeloval na české zemědělce ohledně vysokých cen pšenice v ČR. Dalším problémem je neustálý růst cen pohonných hmot energií, hlavně plynu,“ řekl v tiskové zprávě Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Ve svém vyjádření dále apeluje na vládu, že by se rostoucí cenou pečiva měla zaobírat. Navrhuje, aby vláda ceny energií pro pekaře zastropovala, případně jim poskytla jiné náhrady, jinak se růst ceny pečiva nezastaví.

Úsporné vaření

A se snížením ostatních cen potravin nemůžeme počítat ani podle ekonomů. "Roli nyní hrají i sezonní výkyvy z hlediska úrody. Takže se budou proměňovat ceny. V průběhu letních měsíců a na začátku podzimu si určitě za potraviny připlatíme," uvedl pro Tn.cz Petr Studnička s tím, že míra inflace by mohla překročit i 20 %.

Při vaření a nákupech musíme více přemýšlet nad úsporným využitím toho, co koupíme. Čas od času proberte své spíže a uvařte i nějaké zbytkové jídlo. Vhodné jsou třeba různé zapečené brambory, těstoviny nebo eintopfy. Spoustu tipů, jak při vaření ušetřit najdete na našich stránkách.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat