Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na šťavnatý cuketový nákyp s těstovinami a květákem? Vláčnost zajistí dostatek sýra i vajec
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Už nevíte, co s cuketami? Pak je tenhle recept přímo pro vás. Vláčné zapečené těstoviny lze doplnit cuketou nebo i květákem, v obou případech jde o velice šťavnaté jídlo, které spolehlivě zasytí celou rodinu a nezatíží rozpočet.


Těstoviny s cuketou a květákem 

Každé léto je to tady zase. Cuketové žně. My sice zahradu nemáme, ale cukety milujeme, jakož i veškerou další zeleninu. A tak občas doma zkouším vymyslet nový recept. Jako třeba tento, který vám dnes nabídnu. Vznikl jako z nouze ctnost, tedy ze zbytků. Měla jsem v lednici uvařenou polovinu květáku, kterou jsem nestihla předchozí den spotřebovat a od oběda nám zbyly vařené těstoviny. Obojí jsem chtěla spojit do jednoho jídla.

Inspirovala jsem se tuniským tajine, který dělám často, a ke květáku a těstovinám jsem jednoduše přidala rozšlehaná vejce, sýr, sůl, petrželku a trochu kurkumy. Celé jsem to nalila do pekáčku a upekla do ztuhnutí. A musím říct, že jsme byli doma všichni překvapeni, jak dobré to bylo. Proto druhý pokus byl s cuketou a třetí s cuketou a květákem. Právě třetí verze mě baví nejvíc, ale nakombinovat si to můžete podle sebe. Důležté je přidat sýr a hodně vajec. Obojí je klíčové a dopručuji dodržet množství, přestože se zdá, že vajíček je hodně. Ale právě i díky nim jde o mimořádně syté a šťavnaté jídlo. Jeden pekáč zajistí plnohdonotnou večeři nebo oběd pro čtyřčlennou rodinu a určitě ještě zbude na druhý den. Máte-li na zahrádce cukety, nebo koupíte květák v akci, není co řešit. 

Jak připravit cuketovou směs

Na jeden velký pekáč budete potřebovat: 1 menší květák, 1 malou cuketu (případně půlku květáku a dvě menší cukety), 250-300 g vařených vychladlých těstovin (používám kolínka z Lidlu), 12 vajec, 200 g nastrouhaného sýra (Gouda, Čedar, Eidam), sůl, petrželku a trochu kurkumy (množství záleží na vaší chuti, použijte 1-3 lžičky).

Jak na to? Troubu předehřejte na 190 stupňů. Pekáč vyložete pečicím papírem. Květák očistěte, rozdělete na růžičky a uvařte do měkka v osolené vodě. Sceďte a nechte vychladnout. Květák dejte do větší mísy a ručně rozdrobte na mini růžičky. Cuketu omyjte a nastrouhjete nahrubo. Smíchejte ji s květákem.

Přidejte najemno nastrouhaný sýr, sůl, kurkumu, těstoviny a nasekanou petrželku. Vše promíchejte. Vejce rozklepněte do jiné mísy a odstraňte případné kousky skořápek. Pak vejce ručně vidličkou rozšlehejte a přilijte k těstovinám. Směs vlijte do pekáče a dejte péct. Jakmile povrch na pohmat ztuhne, je hotovo. Trvá to asi 30-40 minut. Směs nakrájejte na porce a podávejte. Vhodnou přílohou je zeleninový salát. 

Moje tipy: 

  • Tohle množství vajec obvykle vzbuzuje údiv, ale nebojte se toho. Ubrat sice můžete, ale nedoporučuji ubírat moc. Na velký pekáč použijte určitě nejméně 8 vajíček, jinak by jídlo mohlo být suché. 
  • Šťavnatost zajišťují 3 suroviny: vajíčka, sýr a cuketa. Ale i kdybyste cuketu vynechali a dělali jídlo jen s květákem, výsledek vás mile překvapí. 
  • Množství kurkumy neuvádím, protože záleřží na chuti každého. My ji máme rádi, tak s ní nešetřím a dávám jí docela dost, nákyp je pak pěkně žlutý. Někdy místo kurkumy používám směs koření Ras el hanout (koupíte v obchodech s arabskými potravinami).
  • Určitě doporučuji pekáč vyložit pečicím papírem nebo důkladně vymazat tukem a vysypat strouhankou. Vaječná směs má tendenci se přichytávat k pekáčku a špatně se úak odstraňuje. 
  • Množství surovin berte jako orientační. Sýra potřebujete nejméně 100 g a vajíček nejméně 8. Ale máte-li méně těstovin, cukety nebo květáku, nic se nestane. První recept jsem dělala od oka a nevážila jsem nic, přesto bylo jídlo výborné.
  • Tento těstovinový nákyp s cuketou je výtečný teplý i studený (na fotce v úvodu článku je právě focený druhý den, po vychladnutí). Druhý den jej klidně můžete mít na svačinku. Hodí se i jako pohoštění. Nakrájený na kostky cca 5x5 cm bude vítaným občerstvením. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat