Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na nadýchané a vláčné lívance bez kynutí? Je to hračka!
Zdroj: Šárka Adámková

Na nedělní líná rána v posteli, ale i na všední den, který si chcete hezkou snídaní jen vylepšit jsou tyhle lívance jak stvořené. Jsou totiž jemné, vláčné a zároveň i hezky nadýchané, takže působí trochu, jako by byly kynuté. Ale nejsou! Zkuste je a už nikdy nebudete chtít dělat jiné.

Trochu tlustší palačinky

Jestli máte rádi palačinky, tak si jistě zamilujete i tyhle lívance. Většina lívanců je dobrá a kdo by je neměl rád? Ale tyhle jsou přece jen něčím jiné. Spojují totiž v sobě podle mě to nejlepší z obou těst. Jsou podobně měkoučké jako palačinky, ale taky nadýchané jako lívanečky. Přitom o kynuté těsto z kvásku nejde. O trochu nadýchanosti se postará trocha prášku do pečiva. Jemnost a vláčnost zajistí smetana a máslo v těstě. Vzhledem k tomu, že se cukr dává už do těsta a i samotná smetana je sladká, jsou lívanečky i bez jakékolv pomazánky příjemně sladké. Samozřejmě jim ale sluší trocha ovoce, šlehačka nebo rozpuštěná čokoláda. Případně jen javorový sirup, tuhle kombinaci jsme si zamilovali u nás doma a chutná taky návštěvám. A mimochodem, když už jsme u těch návštěv, velkou radost způsobily kdysi tyhle lívanečky u našeho maďarského kamaráda, který k nám domů přijel na pár dní v rámci studenstkého výměnného pobytu. Právě v poslední den jsem jemu i svému synovi dělala k snídani tyhle lívanečky. Rafael byl natolik nadšený, že si neváhal říct o recept a tak je od té doby pečou i u něj doma poblíž Budapešti. Proto doufám a věřím, že zachutnají i vám. 

Co budete potřebovat: 230 ml smetany (12 %), 2 vejce, 200 g hladké mouky, 3-4 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 2 lžičky krupicového cukru a 1 vanilkový cukr (nebo místo obou cukrů jen jeden vanilkový cukr), 6 lžic rozpuštěného másla nebo ghí, trochu strouhané citronové kůry a tuk na smažení. Jak na to? Rozpusťte máslo nebo ghí a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté smíchejte se všemi ostatními surovinami a řádně prošlehejte. Nechte odpočívat hodinku v chladu nebo půl hodinky na lince. Pak v pánvi na rozehřátém oleji smažte lívanečky z obou stran dozlatova. Já je obvykle polévám jen javorovým sirupem a doplním jakýmkoliv čerstvým ovocem. Javorový sirup s lívanci skvěle chuťově ladí, máte-li ho doma, určitě to zkuste!

Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více