Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Setonův hrnec
Zdroj: Freepik, freepik

Vaření či pečení v tzv. Setonově hrnci rozhodně nepatří mezi rychlovky, ale výsledek stojí za trochu námahy a investovaný čas. Navíc jde o skvělou zábavu pro děti, které se díky tomu naučí něco nového a zažijí dobrodružství v přírodě.

Odkud dostal Setonův hrnec svůj název?

Prapůvod Setonova hrnce můžeme najít u indiánů, kteří připravovali maso za pomocí žhavých uhlíků a kamenů v díře v zemi. Tuto metodu přípravy pokrmů zkoušejí také hlavní hrdinové dobrodružného románu Ernesta Thompsona Setona „Dva divoši“, a odtud získala svůj již zažitý název.

Pomůcky a výběr místa na přípravu Setonova hrnce

Kromě surovin na přípravu jídla budete potřebovat rýč, dřevo na oheň, pár plochých kamenů, silnější rovný klacek nebo tyč, kopřivy pro skvělé aroma, trávu a alobal. Místo alobalu lze použít i litinovou nádobu s víkem, čisté plátno ovázané drátkem, nebo pečicí papír. Hodit se mohou i ochranné rukavice a lopatka na nabírání žhavých uhlíků. Vaření v Setonově hrnci lze realizovat všude tam, kde je povoleno zakládat oheň, nebo vyzkoušejte zálesácký život přímo na vaší zahradě.

Jak postupovat pro co nejlepší výsledek

Příprava Setonova hrnce začíná založením ohně. Potřebujete jednak dostatek žhavého popela a také dostatečně dlouho nahřát kameny, které jsou pro dokonalé propečení masa klíčové. Kameny tedy vložte do středu ohniště, aby byly žhavé po celém jejich povrchu. Proces nahřívání zabere asi 2 hodiny, které věnujte další přípravě.

Zatímco se budou žhavit kameny a vznikat popel, vykopejte jámu o hloubce přibližně 1 metr a průměru asi 50 centimetrů. Ke stěně zapíchněte silnější klacek, který by měl být rovný a zbavený větších suků, aby šel později bez problémů vytáhnout.

Dno jámy zasypte žhavým popelem, na něj přijde polovina žhavých kamenů a dále přijde do Setonova hrnce pokrm zabalený do alobalu nebo jiného zvoleného obalu. Ten ještě obalte mokrými kopřivami nebo trávou. Další vrstvou bude opět tráva a kopřivy, na které se položí druhá polovina žhavých kamenů a zbytek popela. Vše zahrňte hlínou a udusejte.

Po 10 minutách opatrně vytáhněte klacek, do vzniklého otvoru nalijte asi 1 litr vody a klacek vraťte na původní místo. Doba vaření se dále odvíjí od pokrmu, který připravujete. Kuřecí, krůtí nebo vepřové maso a brambory potřebují asi 1,5 hodiny, rybě a zelenině bude stačit 30 minut. Hovězí maso podle velikosti porcí se vaří až 2 hodiny.

Co se dá připravit v Setonově hrnci?

Touto metodou se dá uvařit téměř vše od různých druhů masa přes směsi zeleniny, brambory a houby až po ryby. Maso bude mít skvělou chuť, pokud ho předem naložíte do kvalitního oleje, směsi bylinek a koření. Z vepřového masa se na Setonův hrnec nejlépe hodí plecko nebo krkovička, hovězí nachystejte nejlépe libové z přední části zvířete. Zadní hovězí vyžaduje delší přípravu a mohlo by být tuhé. Celé kuře pečené v zemi je opravdovou trampskou klasikou. Jak na něj?

Středně velké kuře bez drobů osolte, opepřete, pod kůži zasuňte čerstvé bylinky a trochu másla, do břišní dutiny vložte plátky citronu, 2 bobkové listy a trochu bylinek. Kuře bude skvěle chutnat, pokud ho nejprve obalíme kopřivami a teprve poté použijeme alobal nebo pečicí papír. Doba pobytu v Setonově hrnci se bude pohybovat okolo 1,5 hodiny podle velikosti kuřete.

Vepřové plecko je vynikající v kombinaci se špekem, cibulí, česnekem, majoránkou, kmínem a mletou paprikou. Osolené a opepřené maso můžete nakrájet na kostky a s ingrediencemi smíchat, nebo ze silnějších plátků vytvořit kapsy, okořenit zvenku i zevnitř a naplnit nadrobno nakrájeným špekem, cibulí a česnekem. Příprava v „hrnci“ bude trvat přibližně 1,5 hodiny.

Do vegetariánské verze Setonova hrnce se hodí zelenina a houby nakrájené na plátky. Každá zelenina však potřebuje jinou dobu tepelné přípravy, proto tvrdší druhy krájíme na drobnější kousky, ty měkčí na větší plátky. Do směsi zeleniny můžete použít například brambory, cuketu, lilek, cibuli, papriku, pórek, dýni, kořenovou zeleninu, červenou řepu, chřest nebo kukuřici. Přidáte-li ke směsi celá cherry rajčata, rozvaří se a vytvoří skvělou omáčku. U zeleniny samozřejmě nesmí chybět čerstvé bylinky. Hodí se k ní tymián, rozmarýn, bazalka nebo petrželka. Pod zemí nechte zeleninu asi 30 minut.

Ryby se v Setonově hrnci připravují asi půl hodiny. K rybě se skvěle hodí plátky citronu, snítka tymiánu či rozmarýnu, přidat můžete i plátky brambor uvařených do poloměkka, abyste rovnou získali i přílohu.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více