Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jídlo zakryté alobalem
Zdroj: Pixabay, monicore

Když potřebujete zabalit potraviny, nejspíš často saháte právě po alobalu. Bez něj se v kuchyni téměř neobejdeme. Kromě tohoto obvyklého způsobu existují ale i další varianty, jak naložit s tímto pomocníkem do domácnosti.

Bohaté využití alobalu

Nejspíš do alobalu balíte potraviny po jejich vychladnutí na cesty, do školy, zakrýváte jím pekáč, aby naopak jídlo nevystydlo. Možná také s jeho pomocí grilujete (ovoce, zelenina), případně pečete některé druhy potravin (moučníky, ale i různé druhy mas). Alobal má zkrátka široké využití. Věděli jste ale o tom, že může také posloužit dalšími způsoby? Máme jich pro vás 10. Díky alobalu třeba zůstává maso plné šťávy. Cenný na tomto materiálu je i fakt, že je velmi dobře tepelně vodivý.

Jak správně použít alobal? Pokud chcete mít pokrm teplý, měla by lesklá strana směřovat ven. Jestliže ale potravinu rychle vaříte, měla by ven směřovat strana matná. Důvodem je to, že lesklá strana teplo odráží, zatímco matná strana ho propouští dovnitř. Ale pozor, existují i silnější folie s oběma lesklými stranami. Co ještě se dá s alobalem dělat?

1. Ostření nože a nůžek bez brousku

Broušení nožů by se správně mělo provádět na brousku. Ale alobal může odvést stejnou práci. Jen ho potřebujete zmuchlat do kuličky a o ni už nůž hezky nabrousíte. Pokud potřebujete nabrousit nůžky, stačí alobal na několikrát složit, aby byl silnější, a pak do něj začněte stříhat.

2. Pomocný trychtýř

Někdy potřebujete něco přelít a nemáte vhodný trychtýř. Pomocí alobalu ho snadno vytvoříte (dejte pozor, aby byl pevný) a komplikované tekutiny, jako je med nebo třeba olej a tekutinu přelijte. Alobal nebudete muset čisti, jen ho vyhodíte.

3. Ochrana krajů koláče

Potřebujete uvnitř ještě dopéct koláč a kraje by se mohly spálit? Když je ale zakryjete kousky alobalu, okraj koláče se nespálí a vy si budete moci vychutnat dobrotu.

4. Snadné pečení i vydrhnutí zbytků z pekáčů

Na alobalu se dá dobře péct, můžete z něj udělat provizorní mističku. Když už bude hotovo, můžete ho vyhodit. Ale také si ho můžete nechat, zmuchlat, a následně využít k odstranění připečených zbytků jídla z roštů nebo pekáčů.

5. Prodloužení životnosti banánů

V létě krásné žluté banány nevydrží dlouho, a brzy se na nich začnou objevovat hnědé skvrny. Vyzkoušejte babský trik a místo, kde byly banány odtrženy od trsu, zabalte do alobalu. Měly by vydržet déle.

6. Upevněte baterie na místě

V kuchyni nejspíš máte hned několik zařízení, která jsou na baterie. Občas se stává, že nedrží na správném místě. Zařízení nefunguje. Aby zase šlapalo jako hodinky, pomozte slabým pružinkám. Z kousku alobalu vytvořte tak silnou vrstvu, aby udržela baterie na správném místě. Tuto vrstvu alobalu dejte mezi baterku a slabou pružinku.

7. Alobal funguje proti hmyzu

Občas na rostliny vlezou škůdci, které vaše vypěstované poklady likvidují. Když chcete rostliny na zahrádce ochránit proti hmyzu, dejte do zeminy nastříhané proužky alobalu, který hmyzí škůdce odradí, a navíc bude alobal přivádět k rostlinám světlo a teplo.

8. Ochrana proti mouchám a vosám

Od jara do podzimu trávíte spoustu času venku a nechcete pořád bojovat s protivným hmyzem. Zakryjte nápoj alobalem a udělejte do něj otvor pro brčko. Tak budete mít jistotu, že vám do něj žádná vosa nespadne.

9. Alobal jako urychlovač klíčení

Už bylo uvedeno, že alobal se výborně hodí proti hmyzu. Kromě toho ale můžete alobal využít jako „urychlovač“, díky kterému semínka budou mít více tepla a tím i lepší podmínky pro růst. Udělejte z alobalu mističky, na několika místech ho propíchejte, aby nesloužil jako bazének s vodou, nasypte do něj hlínu a vložte semínka.

10. Aby štětec nezaschl

Natíráte si poličky do kuchyně? Alobal se také hodí k tomu, aby štětec nezaschl. Dobře ho vymačkejte od barvy, zabalte do alobalu a stáhněte gumičkou. Druhý den, když oschne první nátěr, můžete snadno pokračovat druhým, aniž byste měli problém se štětcem.

Likvidace alobalu

A co když už použitý alobal nepotřebujete? Dejte ho do směsného odpadu. Čistý alobal patří do kovů, předmět z hliníku můžete odnést i do výkupny druhotných surovin.

Zdroje informací:
https://www.samosebou.cz/2019/10/10/trideni-kovu-pro-zacatecniky-vse-co-je-potreba-vedet/

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více