Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření na ohni
Zdroj: kniha Receptíky pro kuchtíky, se souhlasem Michala Šmikmátorová

Posezení u ohně v přírodě nebo na zahrádce je především pro „městské“ děti vždy nevšední událost. A co teprve, když se pustí do zážitkového vaření a pečení. Máme pro vás pár tipů, jak si užít společné chvíle u ohně, dobrého jídla a společného díla.

Vybavení na venkovní vaření a pečení

Zaujala vás myšlenka přípravy oběda či večeře na ohni a hodláte z ní udělat rodinnou tradici? Pak se vám bude hodit vybavení, které vám usnadní práci. Co rozhodně nesmíte postrádat, je kvalitní multifunkční nůž, který obsahuje také nůžky, otvírák a minipilku. Dále pak větší kotlík s trojnožkou pro stabilitu, skladné nádobí, příbory, velkou vařečku, obracečku, naběračku, alobal, vlhčené ubrousky, ochranné rukavice, cestovní lopatku a sekyrku.

Plánujete-li vyrazit mimo civilizaci, vždy se bude hodit hodně vody jak na vaření, tak opláchnutí nádobí. A do „povinné“ výbavy můžete zahrnout i přísady na vaření a pečení, které budete potřebovat téměř vždy, jako je sůl, pepř, další oblíbené koření a olej. dají se sehnat i v mini cestovních verzích. 

Příprava ohniště

K vaření či pečení na ohni potřebujete vhodné místo, tedy nezalesněné, v bezpečné vzdálenosti od hořlavých předmětů a na zemi, která není zatravněná a je vyčištěná od jehličí, větví a kořenů. Potřebujete-li pro přípravu jídla žhavé uhlíky, nebo hrozí, že vám vítr zmaří snahu, vykopejte kruhové ohniště o hloubce asi 15 – 20 cm. Kolem ohniště vyskládejte kameny, které zajistí větší ochranu před přeskočením ohně do prostoru, kde ho určitě nechcete.

Chystáte-li se vařit pokrm v kotlíku nebo na klacku, budete potřebovat plameny, na pokrmy pečené v alobalu nebo přímo v ohništi si musíte nejdříve vytvořit dostatečné množství žhavých uhlíků, nebo popela. To sice zabere nějaký čas, ale výsledek bude stát za to. Máloco se totiž vyrovná chuti a vůni pokrmu právě vytaženého ze žhavého ohniště.

Vaření v kotlíku

Kotlík s víkem se hodí na téměř všechny druhy polévek, velmi jednoduchá je například klasická bramboračka, která je rychle hotová a nevyžaduje žádné velké přípravy. Dále je skvělý kotlíkový guláš a kotlík je vhodný i na vaření těstovin a dalších příloh. Ideálním pokrmem vařeným na ohni je původem německý eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce.

Fantazii v případě eintopfu se meze nekladou. Můžete do něj použít jakoukoli oblíbenou zeleninu, různé druhy masa, houby i luštěniny, díky kterým bude pokrm sytý. Pro regulaci teploty na ohni je dobré pořídit kotlík s trojnožkou a navijákem, díky kterému můžete dle výšky plamenů jednoduše posouvat kotlíkem nahoru a dolů.

Opékání na klacku

Tento způsob přípravy hravě zvládnou i děti, které si mohou opéct různé dobroty samy z bezpečné vzdálenosti. Kromě špekáčků nebo oblíbených marshmallows lze na klacku nad ohněm opéct například jablka. Opékejte tak dlouho, až bude slupka velmi tmavá. Poté ji sloupněte, jablko obalte v třtinovém cukru a nad ohněm nechte zkaramelizovat.

Na klacku si můžete připravit i přílohu k masu – čerstvě upečený chléb. Těsto lze nachystat předem doma, kdyby podmínky u ohniště nebyly ideální. Potřebovat budete 400 g hladké mouky, 50 g sádla, 135 ml vody, 2 lžičky prášku do pečiva a ½ lžičky soli. Jak na to?

Mouku smíchejte s rozpuštěným sádlem a všemi dalšími ingrediencemi. V rukách vypracujte hladké těsto, které vám vydrží několik hodin, než se pustíte do pečení. U ohniště vyválejte z těsta tenké válečky, které namotávejte na klacek. Opékejte nad žhavým uhlím (nikoli nad plameny) asi 20 minut dokřupava. Těsto můžete také ochutit kořením, bylinkami nebo sušeným česnekem.

Pečení v alobalu

Do alobalu lze zabalit jakékoli maso včetně celých ryb, směsi zeleniny i ovoce. Pokrm v alobalu dobře utěsněte, nejlépe použijte 2 vrstvy alobalu, aby se šťáva ani pára nedostaly ven a jídlo zůstalo krásně šťavnaté. Naplněný alobal vložte do horkého popela, do kterého ho zahrabete a nechte péct. Maso a brambory potřebují asi 30 – 45 minut, ryba 15 – 25 minut, měkčí zelenina 20 – 30 minut, ovoce asi 15 – 20 minut podle druhu.

Ideálním pokrmem připravovaným v alobalu vloženém do popela je živáňská pečeně. Na 4 porce potřebujete 400 g vepřové krkovice nebo kýty, 2 klobásky, 100 g uzené slaniny, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 brambory, olej, sladkou papriku, drcený kmín, sůl a pepř. Jak na to?

Všechny ingredience nakrájejte – maso na kostky, brambory, klobásky, slaninu a česnek na plátky, cibuli na kolečka. Ingredience si rozdělte na 4 díly, aby se každá porce mohla připravovat zvlášť. Alobal potřete olejem a doprostřed vyskládejte plátky brambor. Osolte, opepřete, okmínujte a posypte paprikou. Na brambory přijde vrstva masa, které rovněž osolte a okořeňte, dále pak česnek, cibule, klobása a nakonec slanina. Jednotlivé porce dobře utěsněte v alobalu, zahrňte do horkého popela a nechte 30 – 45 minut péct doměkka.

Pečení na kameni

Na tuto úpravu budete potřebovat co nejrovnější a nejtenčí kámen, který se snadno prohřeje. Kámen nejdříve nechte rozehřát ve žhavých uhlících, poté jeho rovnou (pečící) stranu očistěte, žhavé uhlíky nechte pod kamenem a kolem něj. Takto můžete na kameni zprudka opékat maso, nebo třeba jednoduché bramborové placky. Na ty budete potřebovat 1 kg uvařených a vychladlých brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli a trochu sádla. Jak na to?

Brambory nastrouhejte najemno, smíchejte s moukou, vejcem a solí. Takto si těsto můžete připravit ještě doma a u ohniště jen tvarovat tenké placky. Ty položte na rozpálený kámen a z obou stran opečte. Hotové bramborové placky potřete rozehřátým sádlem.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den limonády

Den limonády

Limonádu v dnešní době seženeme snadno téměř v každé hospůdce. Je to totiž oblíbené sladké letní osvěžení s bublinkami. Věděli jste však, že limonáda… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více