Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si už teď uchovat semínka rajčat pro příští sklizeň? Tento postup zjistí skvělý výsledek
Zdroj: Pixabay, beatrize

Rajčata naplno zrají, připravujete z nich lahodné pokrmy a možná zbude i dužina se semínky. Rozhodně semínka nevyhazujte, ale nechte si je, abyste v příštím roce mohli mít vlastní rostlinky. Přečtěte si, jak na to.

Jak využít semena z rajčat

Na získávání semínek není nic složitého. Jedná se o jednoduchý postup. Pokud jste měli letos skvělá rajčata, vyplatí se semínka uchovat na příští rok. Je dobré vědět, že většina rajčat je samosprašných. Z toho vyplývá, takže nové rostlinky budou stejné jako mateřská rostlina. Nemělo by se jednat o odrůdy F1, protože ty pak nemusí odpovídat původním rostlinám. Semena z hybridních rajčat sice mohou klíčit a růst, ale často vytvářejí rostliny, kdy je výsledkem jiné rajče, než předpokládáte. Můžete si také zahrát na výzkumníky, a pokud máte více než jednu odrůdu, můžete si vypěstovat zbrusu novou odrůdu rajčat křížovým opylením květů.

Proč sbírat semena z rajčat

Díky vlastním semenům budete mít tolik rostlin, kolik si budete přát. Když se nějaké rostlince nebude dařit, jednoduše bude k dispozici další. Nové rostliny začněte pěstovat brzy zjara. Semínka zahradníci doporučují vysévat zhruba v polovině března. Do poloviny května tak z nich vyrostou silné sazenice. Když hezké sazenice zbudou, můžete obdarovat známé. Tím, že si uchováváte vlastní semena z oblíbených rajčat, uchováváte zdařilou odrůdu. Pak třeba dochází k tomu, že v některých rodinách se pěstují tradiční odrůdy nebo druhy rajčat, které se dědí. Koneckonců je to také zábava a kromě obdarovávání můžete pořádat se sousedy i výměny.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak připravit vlastní semena na pěstování

Nejprve vyberte krásná a kvalitní rajčata. Rozpulte je a semena (dužinu nechte na místě) přendejte lžičkou do mističky s vodou. U velmi zralých rajčat se vám může stát, že šťáva se semeny vyteče sama. Takto nechte mističku 4-5 dnů. Díky tomu odstraníte želatinový povlak na semenech rajčat, který by mohl bránit klíčení. Směs se začne fermentovat, bude zapáchat. Proto dejte misku tam, kde kolem ní nebudete často procházet. Můžete ji i zakrýt tenkou tkaninou, aby do ní nepadaly mušky. Proces je hotov, když semena sedí na dně misky ve vodnaté tekutině a na nich je plíseň.

Semena dejte na sítko a důkladně je promyjte vodou, abyste odstranili vzniklý povlak a aby zůstala pouze čistá semena. Ta pak rozložte na tácek, který dejte na teplé a suché místo a nechte je dobře uschnout. Denně semínka protřepejte, aby se sušila rovnoměrně. Nepoužívejte sušičku ani troubu. Semena byste mohli poškodit. Jakmile semena důkladně proschnou, uložte je do papírové obálky. Tu dejte na tmavé a chladné místo a sáhnete po ní zase na jaře. Nezapomeňte obálku označit názvem odrůdy a termínem sběru.

Zdroje informací:
https://www.thespruce.com
https://www.gardenersworld.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více