Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bubble tea
Zdroj: Freepik, jcomp

Kuličkový čaj neboli Bubble Tea je oblíbený hlavně mezi dětmi, které praskání barevných kuliček v ústech nikdy nepřestane bavit. Problém kupovaných Bubble Tea je však nejen ve vysoké ceně, ale především v umělých barvivech a velkém množství cukru, které dětem škodí. Vyrobit domácí kuličkový čaj je přitom velmi jednoduché. Stačí vám na to pouze 5 ingrediencí.

Tapiokové perly přidají nápoji kalorie

Předem je třeba uvést, že tapiokové perly jsou vyrobeny ze škrobu manioku jedlého. A i když přináší jisté zdravotní benefity ve formě vitamínů a minerálních látek, obsahují také jednoduché sacharidy. Bubble Tea se tedy nedoporučuje dětem s nadváhou právě díky vysoké kalorické hodnotě. Jednou za čas však oblíbený čaj s trochou tapiokových perel určitě můžete dopřát dětem, které pravidelně sportují a mají vyvážený jídelníček. Kuliček stačí přidat do nápoje jen pár. Budou-li hezky barevné, efekt se dostaví.

Příprava barevných kuliček do Bubble Tea

Ve specializovaných obchodech, na internetu či u asijských prodejců lze sehnat bílé nebo černé tapiokové perličky. Chcete-li připravit pestrobarevný kuličkový čaj, sáhněte po bílých perlách většího průměru. 100 gramů vás vyjde přibližně na 12 korun. V syrovém stavu jsou kuličky bílé, tvrdé a neprůhledné. Zprůhlední teprve vařením, kterým příprava Bubble Tea začíná.

Tapiokové perly se jednoduše uvaří ve vroucí vodě v poměru přibližně ½ hrnku perel na 4 hrnky vody. Přesný poměr však zjistíte z návodu na obalu, neboť se může lišit u různých velikostí. Do vody přidejte trochu potravinářského barviva a míchejte, dokud perly nevyplavou na hladinu. Zhruba dalších 15 minut bude trvat, než tapioka úplně zprůhlední. Po tuto dobu občas perly zamíchejte a v případě potřeby přidejte trochu vody. Uvařené kuličky propláchněte a namočte do ohřátého sirupu nebo medu, kde je nechte asi 10 minut máčet.

Kuličky nejsou vhodné na delší skladování, proto je dobré udělat vždy jen takové množství, které obratem spotřebujete.

Výroba Bubble Tea

Jakmile máte hotové barevné perly, příprava Bubble Tea už je velmi jednoduchá. Stačí vám na ni vychladlý čaj (pro děti nejlépe ovocný), pár kostek ledu a zmíněné kuličky namočené v sirupu či medu. Nejprve nasypte do sklenice led, poté tapiokové kuličky, zalijte čajem a podle potřeby doslaďte.

Oblíbená je i mléčná varianta Bubble Tea, ve které se přidá k ledu a kuličkám čaj a mléko v poměru 1:1. Experimentovat můžete i s ochucenými mléky nebo jejich bezlaktózovými obměnami.

Bubble Tea se podává se širokým brčkem nebo delší lžičkou, na kterou jde perly ze dna sklenice nabírat. Samozřejmě jej můžete obohatit i o čerstvé ovoce, lístky máty nebo meduňky.

Zdroje informací:
insanelygoodrecipes.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více