Královské chutě: Monacká kněžna Charlene drží dietu, při které si může dopřát dezerty i „fish and chips“, a přesto zůstane štíhlá
Manželka monackého knížete Alberta II. je krásná a štíhlá dáma. Kromě pravidelného pohybu si bývalá olympijská plavkyně Charlene udržuje dokonalou postavu pomocí tzv. pescetariánské diety.
Kněžna se zotavuje
Ačkoli se na přelomu roku mluvilo o manželské krizi monackého páru, když Charlene strávila dlouhých osm měsíců v rodné jižní Africe, zdá se, že šlo opravdu jen o nepodložené zprávy. Kněžna během pobytu v Jihoafrické republice prodělala tak silný infekční zánět nosohltanu a středního ucha, že se musela podrobit dvěma operacím. Teď už je zase zpátky v paláci Grimaldiů a postupně se vrací k pracovním povinnostem.
Článek z magazínu
Tajemství štíhlé postavy
Jak se monacká kněžna Charlene udržuje ve formě? Kuchyně malého monackého knížectví je kombinací francouzské Provence, italské Riviéry a středomořských vlivů. Místní restaurace si zakládají na tom, že připravují pokrmy z domácích surovin – tedy z ryb ulovených v místních vodách a z ovoce a zeleniny v knížectví vypěstovaných. Držet tady přísnou životosprávu je tak dost obtížné! A účast na různých státních večeřích a dalších akcích nedává moc na výběr, co jíst.
Pokud je to ale jen trochu možné, Charlene se snaží jíst zdravě a vyváženě. Je vyznavačkou pescetariánského jídelníčku. Co to znamená? Pescetariáni (z italského „pesce“ – ryba) jsou vegetariáni, kteří konzumují i některé živočišné produkty (vejce, sýry či mléko), ryby a mořské plody. Drůbežímu a červenému masu se ale vyhýbají.
Posilovny nemusí
Charlene si dopřává ve velkém čerstvé ovoce, zeleninu a ryby i mořské plody. Pije hodně neperlivé vody, aby její organismus byl dostatečně hydratovaný. Nicméně na sebe není zase až tak přísná a někdy si trochu zahřeší a pochutná si na tom, na co má chuť. „Jednou za čas si dát dezert není tak špatné,“ říká podle express.co.uk.
Monacká kněžna není příznivkyní posiloven. Charlene nadále pravidelně plave a ráda zkouší nové aktivity, například jízdu na paddleboardu. Najde si také čas na sporty v přírodě, jakými jsou pěší turistika a běh.
Zdravější fish and chips
Pescetariánská strava umožňuje dát si i „fastfoodový“ pokrm fish and chips. Pokud si ho chcete doma připravit podle zásad pescetariánské diety, budete potřebovat:
na hranolky:
- ½ kg brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky pepře
na rybu:
- ⅓ šálku hladké mouky
- ¼ lžičky pepře
- 1 velké vejce
- 2 lžíce vody
- ⅔ šálku drcených kukuřičných lupínků
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- ⅛ lžičky kajenského pepře
- ½ kg filetů z tresky
Jak na to? Předehřejte troubu na 235 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte z nich hranolky (nožem nebo struhadlem na hranolky).
Ve velké míse promíchejte brambory s olejem a pepřem. Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte nezakryté 25–30 minut (nebo dokud nebudou zlatohnědé a křupavé), během pečení jednou promíchejte.
Mezitím v mělké misce smíchejte mouku a pepř. V jiné misce rozšlehejte vejce s vodou. Ve třetí misce smíchejte kukuřičné lupínky se sýrem a kajenským pepřem. Rybu z obou stran obalte v moučné směsi, přebytečnou směs oklepejte. Ponořte rybu do vaječné směsi a poté do směsi kukuřičných lupínků. Pečte 10–12 minut na pečicím papíru v troubě vyhřáté na 250 °C nebo ji můžete smažit ve fritovacím hrnci či v košíku v kastrolu s rozpáleným olejem. V tom případě rybu položte po usmažení na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk! Fish and chips podávejte s jogurtovým dresinkem.
Tradiční českou variantou fish and chips jsou třeboňské kapří hranolky. Podle našeho videoreceptu je jejich příprava snadná!
Zdroje informací:
express.co.uk: Princess Charlene's diet includes 'important' tip to stay slim - but not afraid of dessert
cbsnews.com: Monaco specialties on royal wedding menu
Témata: královské chutě, ryby, hranolky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Margaret, sestra britské královny, si oblíbila speciálně připravovaný biftek. Jak na něj?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Žampiony na uzeném boku a cibuli
Přidáno před 2 hodinami

Mléčná polévka s pažitkou
Přidáno před 7 hodinami

Žampionové špízy z trouby
Přidáno před 11 hodinami

Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Přidáno 4. 6. 2023 18:17

Nakládané vepřové řízky s oregánem
Přidáno 4. 6. 2023 12:18

Piškotové řezy s tvarohovým krémem a šlehačkou
Přidáno 4. 6. 2023 07:38
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.