Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Monacká kněžna Charlene drží dietu, při které si může dopřát dezerty i „fish and chips“, a přesto zůstane štíhlá
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Gil Zetbase, derivative work: Minerva97, CC BY-SA 4.0, a zdroj: Wikimedia Commons /LearningLark, CC BY-SA 2.0

Manželka monackého knížete Alberta II. je krásná a štíhlá dáma. Kromě pravidelného pohybu si bývalá olympijská plavkyně Charlene udržuje dokonalou postavu pomocí tzv. pescetariánské diety.


Kněžna se zotavuje

Ačkoli se na přelomu roku mluvilo o manželské krizi monackého páru, když Charlene strávila dlouhých osm měsíců v rodné jižní Africe, zdá se, že šlo opravdu jen o nepodložené zprávy. Kněžna během pobytu v Jihoafrické republice prodělala tak silný infekční zánět nosohltanu a středního ucha, že se musela podrobit dvěma operacím. Teď už je zase zpátky v paláci Grimaldiů a postupně se vrací k pracovním povinnostem.

Tajemství štíhlé postavy

Jak se monacká kněžna Charlene udržuje ve formě? Kuchyně malého monackého knížectví je kombinací francouzské Provence, italské Riviéry a středomořských vlivů. Místní restaurace si zakládají na tom, že připravují pokrmy z domácích surovin – tedy z ryb ulovených v místních vodách a z ovoce a zeleniny v knížectví vypěstovaných. Držet tady přísnou životosprávu je tak dost obtížné! A účast na různých státních večeřích a dalších akcích nedává moc na výběr, co jíst.

Pokud je to ale jen trochu možné, Charlene se snaží jíst zdravě a vyváženě. Je vyznavačkou pescetariánského jídelníčku. Co to znamená? Pescetariáni (z italského „pesce“ – ryba) jsou vegetariáni, kteří konzumují i některé živočišné produkty (vejce, sýry či mléko), ryby a mořské plody. Drůbežímu a červenému masu se ale vyhýbají.

Posilovny nemusí

Charlene si dopřává ve velkém čerstvé ovoce, zeleninu a ryby i mořské plody. Pije hodně neperlivé vody, aby její organismus byl dostatečně hydratovaný. Nicméně na sebe není zase až tak přísná a někdy si trochu zahřeší a pochutná si na tom, na co má chuť. „Jednou za čas si dát dezert není tak špatné,“ říká podle express.co.uk.

Monacká kněžna není příznivkyní posiloven. Charlene nadále pravidelně plave a ráda zkouší nové aktivity, například jízdu na paddleboardu. Najde si také čas na sporty v přírodě, jakými jsou pěší turistika a běh.

Zdravější fish and chips

Pescetariánská strava umožňuje dát si i „fastfoodový“ pokrm fish and chips. Pokud si ho chcete doma připravit podle zásad pescetariánské diety, budete potřebovat:

na hranolky:

  • ½ kg brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ¼  lžičky pepře

na rybu:

  • ⅓ šálku hladké mouky
  • ¼  lžičky pepře
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce vody
  • ⅔ šálku drcených kukuřičných lupínků
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu
  • ⅛ lžičky kajenského pepře
  • ½ kg filetů z tresky

Jak na to? Předehřejte troubu na 235 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte z nich hranolky (nožem nebo struhadlem na hranolky).

Ve velké míse promíchejte brambory s olejem a pepřem. Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte nezakryté 25–30 minut (nebo dokud nebudou zlatohnědé a křupavé), během pečení jednou promíchejte.

Mezitím v mělké misce smíchejte mouku a pepř. V jiné misce rozšlehejte vejce s vodou. Ve třetí misce smíchejte kukuřičné lupínky se sýrem a kajenským pepřem. Rybu z obou stran obalte v moučné směsi, přebytečnou směs oklepejte. Ponořte rybu do vaječné směsi a poté do směsi kukuřičných lupínků. Pečte 10–12 minut na pečicím papíru v troubě vyhřáté na 250 °C nebo ji můžete smažit ve fritovacím hrnci či v košíku v kastrolu s rozpáleným olejem. V tom případě rybu položte po usmažení na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk! Fish and chips podávejte s jogurtovým dresinkem.

Tradiční českou variantou fish and chips jsou třeboňské kapří hranolky. Podle našeho videoreceptu je jejich příprava snadná!

Zdroje informací: 

express.co.uk: Princess Charlene's diet includes 'important' tip to stay slim - but not afraid of dessert

cbsnews.com: Monaco specialties on royal wedding menu

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat