Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Průšvihář britské královské rodiny princ Andrew se spokojí s polotovary za 1 libru a miluje tenhle slaný koláč
Zdroj: Wikimedia Commnons/Thorne1983 - Own work, CC BY-SA 3.0 a Toprecepty.cz, Danielle 72

Jako syn britské královny by si sice mohl dovolit různé luxusní pokrmy, ale jako většina členů této rodiny je vévoda z Yorku Andrew – aspoň pokud jde o jídlo – docela skromný.

Nezdárný synek

Tvrdí se o něm, že je nejoblíbenějším dítětem britské královny Alžběty II. Na základě velkého případu pohlavního zneužívání mladých dívek, za kterým stál finančník Jeffrey Epstein, čelil obžalobě i princ Andrew (62). V rámci mimosoudního vyrovnání zaplatil dnes osmatřicetileté Virginii Giuffreové půl miliónu dolarů. Královna se sice na nezdárného synka rozčílila, sebrala mu některé královské tituly, ale spekuluje se, že se na finančním vyrovnání podílela.

Obyčejný polotovar

Zatímco na ženy je princ Andrew zřejmě odborník a má své preference, na jídlo je zcela nenáročný. Jeho jídelníček je totiž zcela jednoduchý a odpovídá „závodnímu“ stravování britských námořních důstojníků. Vždyť Andrew po většinu svého života byl příslušníkem Royal Navy, tedy britského královského námořnictva. Jeho nejoblíbenějším jídlem je masový a bramborový koláč – obyčejný polotovar z místního potravinářského řetězce Sainsbury's.

Jídlo za 1 libru

Princ si na tyto slané koláče potrpí natolik, že musí být dispozici vždy, když využívá některý z letounů RAF (Královské letectvo). Ačkoli kdysi si členové královské rodiny a VIP hosté na palubě těchto letadel mohli užívat pokrmy z obchodů Harrods nebo Fortnum & Mason, nyní se kvůli snižování nákladů palubní menu skládá z jídel, která jsou nakoupena v Lidlu a Tesku.

Šetřit prostě musí i královská rodina! A podle zdrojů z RAF jsou tyto pokrmy chutné a za rozumnou cenu. Na talíři to prý nikdo nepozná. Kvůli vévodovi z Yorku je na jídelníčku vždy masový a bramborový koláč Sainsbury's se spoustou omáčky. A pokud je v akci, lze ho koupit i za 1 libru!

Crèmu brûlée s pomeranči neodolá

Jak uvedla novinářka a spisovatelka Margaret Holderová, která se dlouhá léta zabývá královskou rodinou: „Vévoda z Yorku je známý svou láskou k jídlu typu ‚školní oběd‘. Je produktem institucí, a to od státní školy v Gordonstounu až po královské námořnictvo, a láska k obyčejnému a vydatnému jídlu mu zůstala.“

Když přijede princ Andrew navštívit svou královskou maminku, Alžběta II. pro milovaného syna nechává připravovat jeho oblíbený moučník crème brûlée s pomeranči – a to ne s ledajakými, ale s těmi, které rostou v Sandringhamu, venkovském síle britských králů!

Slaný koláč podle prince Andrewa

Pokud chcete vyzkoušet, proč princi Andrewovi tak chutná masovo-bramborový koláč, zkuste si ho upéct doma. Budete potřebovat:

  • 2 velké cibule nakrájené na kousky
  • 700 g falešné hovězí svíčkové  (loupaná plec)nakrájené na 4–5cm kousky
  • 800 g brambor B, oloupaných a nakrájených na 4cm kousky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 375 g hladké mouky

Jak na to? Nejdříve připravte náplň: cibuli a maso dejte do velké pánve. Přidejte tolik vody, aby je jen zakryla, a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu a mírně vařte 1,5 hodiny. Do pánve přidejte brambory, sůl a pepř a vařte dalších 30–35 minut nebo dokud brambory nezměknou a maso nezměkne. Omáčka by měla být díky bramborám pěkně zahuštěná. Podle chuti osolte a opepřete.

Z pánve slijte tolik tekutiny  aby byla náplň pěkně vlhká, ale neplavala v tekutině, a nechte si ji na omáčku ke koláči. Náplň přelijte do fromy, ve které budete koláč péct,  a nechte ji zcela vychladnout.

Troubu předehřejte na 200 °C. Na krustu smíchejte ve velké míse mouku a olej s trochou soli a pepře. Postupně přimíchejte tolik studené vody, aby vzniklo měkké, mírně lepivé těsto. Nechte pět minut stát.

Na lehce pomoučeném povrchu těsto rozválejte na tloušťku 7–8 mm. Zakryjte těstem masovou náplň. Přitlačte, aby se okraje utěsnily, přebývající odstřihněte.

Koláč pečte 30-40 minut nebo dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu. Před podáváním nechte koláč 10–15 minut stát.

Zdroje informací:

express.co.uk: Revealed: How Prince Andrew loves nothing better than a 'meat and potato pie'

mylondon.news: The Queen's food secrets revealed - from a favourite dessert you've never heard of to ensuring Prince Andrew can always have Crème Brûlée

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více