Sušená rajčata v olivovém oleji

anicka123 Kuchařka: anicka123

Doba přípravy: 5 hodin Zavařeniny 6 názorů

Suroviny

3 kg menších keříčkových rajčat
sůl
pepř
4 lžičky provensálského koření
čerstvé bazalky
cca 0,5 litru olivového oleje
2 lžičky celého pepře
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu zahřejeme na 130°C.

  2. Na plech na pečící papír rozložíme přepůlená rajčata řezem nahoru.

  3. Osolíme, opepříme, posypeme kořením a zakapeme olejem. Pečeme 3-4 hodiny. Když jsou rajčata větší i déle. Rajčata mají být vláčná, červená, ve středu vysušená.

  4. Na každé rajče dáme kousek lístku bazalky a pečeme další hodinu.

  5. V pánvi rozpálíme olej, vsypeme do něj pepř.

  6. Rajčata rozdělíme do skleniček a zalijeme horkým peprným olejem.

  7. Zavíčkujeme.

  8. Po vychladnutí skladuji v lednici.

  9. Tento recept není můj původní, je převzatý, ale již mnohokrát vyzkoušený a osvědčený.

  10. Výborné ke Štíhlým nudlím, těstovinám...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 109 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sušená rajčata v olivovém oleji

  • anicka123 anicka123(autor receptu)

    chmeli:Peču na 130 st. C - je to v recepru a horkovzduchem. Ale je potřeba si svoji troubu vyzkoušet, každá peče trochu jinak. Hodně úspěchů ;-)

    Odpovědět

  • chmeli chmeli(neregistrovaný)

    Na jaký program (myslím jako jestli horkovzduch nebo normální pečení) a na kolik stupňů pečete? Díky moc za radu, na netu je spoustu různých variant na kolik stupňů péct, tak budu ráda za nějakou praktickou radu....

    Odpovědět

  • anicka123 anicka123(autor receptu)

    Vyzkoušejte, jsou luxusní- mnohem lepší než kupovaná a to když kupuji, tak ty nejkvalitnější ;-) Je třeba to vyzkoušet podle vlastní trouby, někdy menší rajčata vyndám dříve a větší ještě "dopékám". Někdy to trvá trošku déle- záleží i na masitosti rajčat - ale určitě poznáte, když budou hotová : pružná a nasládle karamelizovaná....

    Odpovědět

  • anicka123 anicka123(autor receptu)

    Lenka:Děkuji za tip :-) Jak dlouho Vám vydrží rajčata takto uskladněná ? Olej používám i s rajčaty např. do těstovin , má výbornou chuť, ale za studena jsem to nezkoušela. Tenhle recept mám vyzkoušený a osvědčený, ale až budu dělat novou várku, vyzkouším i podle Vás ;-)

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    super! Já to zkoušel v sušičce na ovoce, a s prominutím jsem se s tím "jebal" tři dny... elektriky hafo, a výsledek nevalný..:-)) Takže vyzkouším!:yes:

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Olej nemusí být horký, olivové oleje jsou nejlepší zastudena. Pokud jsou rajčata potopená neplesnivý. Můžete je pak skladovat normálně ve spíží. Olej po rajčatech se dá poté též zužitkovat, je výborný. Do salátů, naložených mas, do těstovin pro chuť nebo aby se při vaření nelepily. Vlastní zkušenost.:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: sušená rajčata v oleji sušená rajčata v oleji recept recept na sušená rajčata v oleji recept na domácí sušená rajčata v oleji sušená rajčata recept sušené rajčata v oleji příprava sušených rajčat rajčata v oleji sušená rajčata v troubě v horkem oleji sušená rajčata v oleji použití sušená rajčata naložená v oleji sušená rajcata recepty na sušená rajčata v oleji recept na sušená rajčata na kolik stupnu susit rajcata sušená rajčata recepty jak zuzitkovat rajcata nejlepsi susena rajcata recept na domácí sušená rajčata sušene rajčata v oleji recept