Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovávat česnek podle Přemka Podlahy z Receptáře? Nastrouhat, usušit, zamrazit nebo ve skleničce v ledničce
Zdroj: Freepik, jcomp

Málokterý televizní pořad se stal takovým fenoménem jako Receptář moderovaný Přemkem Podlahou. Víc než čtvrt století oslovoval zahrádkáře a  kutily na obrazovkách nejprve Československé televize, pak České televize a nakonec na Primě.


Co radil Receptář s Přemkem Podlahou

Pořad tvořili sami diváci, kteří do televize posílali své zkušenosti. Ty nejzajímavější rady a recepty vyšly v několika knihách inspirovaných televizním receptářem. A tak dodnes máme možnost je využít.  Právě v tomto období vás určitě osloví téma, jak správně uchovávat česnek.

Česnek patří k tradičním pilířům české kuchyně. Těžko si bez něj dokážeme představit třeba bramborák, chuť dodá řadě polévek i dušeným masům. Štiplavá a aromatická zelenina je již od pravěku známá po celém světě. Jedním z tradičních způsobů skladování česneku je svazování palic do copů, jak se dočteme na příklad v knize Česnek britské autorky Jenny Linfordové.

Někdy se může stát, že česnekové paličky do jara nevydrží v dobré kondici a vyschnou. A to je škoda. My se ale podíváme, co se radilo v Receptáři.

Jak usušit česnek

Jednou z možností, jak uchovat česnek přes zimu, je překvapivě obyčejné sušení. Stroužky česneku oloupejte, nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Rozprostřete na plech a sušte cca 24 hodin v troubě při teplotě 30 až 35 °C. Pak ho rozemelte na jemný prášek a uschovejte ve sklenicích s kovovým víčkem.

Typická vůně a chuť česneku zůstanou zachovány. Podle potřeby pak ho přidávejte do vaření. A ještě důležitá informace: z 1 kilogramu čerstvého česneku získáte 400 až 450 g česnekové moučky.

Někdy ale stačí česnek nechat důkladně vyschnout venku, pak ho dát do vázy a postavit do kuchyně.

Chlazení i mražení

Napadlo vás, že česnek vydrží zhruba rok také v ledničce? K tomu je potřeba palice česneku rozebrat na stroužky, ale neloupat. Do dobře vymyté a vysušené sklenice doslova nacpěte co nejvíc stroužků, uzavřete a dejte dolů do chladničky (do míst, kam se ukládá zelenina). Pak už si jen berte jednotlivé stroužky, když je potřebujete.

Další možností je samozřejmě mražení, a to hned dvěma způsoby. Oloupané stroužky česneku zabalte do malých mikrotenových sáčků – vždy po několika stroužcích – a dejte do mrazáku. Zmrzlý česnek je krásně křehký, snadno se použije na topinku nebo prolisuje. Vydrží rok.

Vyloupané stroužky česneku můžete také rozemlít na strojku na maso, hmotu vložit do mikrotenového sáčku, vytvarovat a uložit do mrazničky. Pak stačí vždy vyndat z mrazničky, odstranit kousek mikrotenu a potřebný kousek useknout nebo nastrouhat.

Uchovaný s rajčaty

Zajímavý je tip na tzv. kyrgyzský česnek.  Potřebujete 1 kilogram rajčat, 300 gramů česneku a 70 gramů soli. Rajčata (neloupaná) omyjte a umele s česnek na masovém strojku, smíchejte se solí a dejte do menších skleniček a uzavřete víčkem. Není potřeba je sterilizovat, stačí nechat v chladu. Výborně se hodí například na topinky .

Když máte česnek pěkně uskladněný, můžete ho použít do spousty receptů. Nabízejí í se například těstoviny aglio olio.

Vyzkoušejte je podle našeho videoreceptu:

Kuře na česneku

Vyzkoušet můžete i lahodné kuře s česnekem. Budte potřebovat:

  • 2 hlavy česneku, stroužky oddělte
  • 8 kuřecích nožiček
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ⅓ šálku bílého vína
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky hladké mouky
  •  ⅓ šálku nasekané čerstvé pažitky nebo jarní cibulky

A jak kuře připravit? Stroužky česneku lehce rozdrťte stranou velkého nože, aby se uvolnila slupka, větší rozpulte. Posypte porce kuřete  ¼  lžičkou soli a ¼ lžičkou pepře.

Ve velkém kastrolu na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte česnek a za stálého míchání asi 2 minuty restujte, dokud nezačne hnědnout. Vyjměte česnek na talíř pomocí děrované lžíce. Přidejte porce kuřete a asi 4 minuty opékejte, dokud na jedné straně nezhnědne. Otočte a vraťte česnek do pánve. Přidejte víno a vařte 1 minutu.

V malé misce prošlehejte vývar, hořčici, mouku a zbývající sůl. Přidejte směs do pánve, přiveďte k varu a vložte do předem vyhřáté trouby na  180 °C (horkovzdušnou na 160 °C) Přikryjte a duste, dokud není kuře zcela měkké propečené. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo s rýží, posypané pažitkou nebo jarní cibulkou.

Zdroje informací: knihy Jenny Linford Česnek, Receptář na každý den IV, To nejlepší z Receptáře

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si