Jedna z oblíbených příloh jsou šťouchané brambory. Poradíme, jak na ně a čím je ochutit
Šťouchané brambory jsou velmi jednoduchou a oblíbenou přílohou. Mají desítky chuťových variací. Můžeme je podávat k masu, uzeninám nebo jako hlavní chod s mlékem.
Na tento pokrm vybíráme přílohové brambory varného typu B. Oloupané nebo oškrábané rozkrájíme na menší kousky. Pokud mají tenkou a pěknou slupku, můžeme je vařit s ní, jen je očistíme kartáčkem a rozkrájíme.
Jak brambory uvařit
Aby byly rychleji uvařené, zalijeme je vodou těsně nad povrch (nové brambory zalijeme vodou vroucí, abychom urychlili proces a uchovali více vitamínu C) a uvaříme se solí doměkka. Můžeme přidat celý nebo drcený kmín.
Vařené brambory poznáme tak, že jimi vidlička hladce projede. Scedíme je a necháme chvíli bez poklice, aby vyšla pára. Brambory můžeme také uvařit ve slupce, oloupat a jídlo z nich uvařit až další den. Při přípravě jídla je lehce rozšťoucháme šťouchadlem na pánvi nebo v kastrolu s trochou tuku a ochutíme. Ochucení je velmi důležité.
Jak brambory ochutit
- Na tuku (nejraději másle) usmažíme nakrájenou cibuli, jarní cibulku nebo pórek. Přidáme brambory a společně promícháme na mírném ohni.
- Velmi známá je jihočeská lepenice, což jsou brambory rozšťouchané s osmaženou cibulí a dušeným kysaným zelím.
- Paličku česneku rozkrojíme napříč, pokapeme olejem a upečeme v troubě při 160 °C doměkka. Pak vymáčkneme ze slupek a přidáme k bramborám.
- Také vařená brokolice nebo květák jsou se šťouchanými bramborami výborné.
- Slaninu nakrájenou na malé kostičky vyškvaříme na pánvi. Se slaninou můžeme osmahnout i cibuli. Místo slaniny můžeme použít škvarky.
- Přidáme nasekané bylinky. Výborná je pažitka, petrželka, bazalka, tymián, libeček, medvědí česnek atd. Bylinky přidáváme podle typu jídla, ke kterému přílohu chystáme.
- Přidaná listová zelenina jako např. rukola, mangold, jarní cibulka nebo baby špenát dodají bramborám kromě chuti i svěží barevnost.
- Vařená nebo dušená zelenina. Připomeňme známé irské jídlo colcannon - brambory s kapustou. Také brambory rozšťouchané s vařenou mrkví, celerem nebo dýní příjemně ozvláštní jídelníček.
- Do brambor můžeme také zapracovat podušené nebo opečené houby.
- Stejně tak můžeme do brambor přidat sýr, ať už strouhaný nebo třeba cottage. Sýr může být i zrající nebo uzený, pokrm pak bude pikantnější.
- Na závěr přidáme tekutinu. Může to být trochu neochucené smetany, kysané smetany, creme fraiche nebo mascarpone. Také několik lžic vývaru, a v nouzi i vody (nejlépe té z brambor), brambory zjemní a zvláční.
Šťouchané brambory jsou výbornou variabilní přílohou k pečenému nebo dušenému masu. Můžeme je ale jíst i samostatně s mlékem nebo kysanými mléčnými nápoji.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zacházet s ranými bramborami, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C. Lze je využít v domácí lékárně i v kosmetice
Levné vaření: Z brambor připravíme vláčné lívance, lahodné špízy i báječnou španělskou tortillu
Oblíbená šunková pomazánka nebo pěna bývá základem pohoštění a svačin
Komentáře