Jak na nejlepší dýňovou polévku: Chuti pomůže vývar a opečená cibule, krémovou konzistenci zajistí smetana
8. 11. 2022 Vaření
Na podzim si často dáváme polévky na prohřátí. A lahodná dýňová polévka patří k těm, které i zasytí. Zjistěte, jak si ji připravit, čím ji doladit, abyste si pořádně pochutnali.
Kterou dýni využít na dýňovou polévku
Chladné měsíce přímo vyzývají k tomu, aby si člověk dal nějakou tu dobrou vydatnou polévku. S podzimem je spojena i dýně. Pokud ji dobře skladujete, můžete si ji dopřávat až do jara. Na dýňovou polévku se výtečně hodí dýně Hokkaidó, která je velice praktická a nemusíte ji loupat. Práce je proto mnohem snazší. Častá bývá také máslová dýně, ale ta už by se měla loupat, stejně jako muškátová, po které také můžete sáhnout.
Mohlo by vás zajímat
Jaké ingredience má obsahovat dýňová polévka
Kromě dýně na základní verzi dýňové polévky potřebujete cibuli osmaženou na tuku, dále vodu, nebo pro plnější chuť vývar (zeleninový, drůbeží, i hovězí), smetanu a sůl. Dýni můžete připravit tak, že ji rozkrájenou na kousky a uvaříte, chutnější je ale, když ji upečete v troubě (pokrájenou).
Mohlo by vás zajímat
Jak dochutit dýňovou polévku
Možností, jak dochutit dýňovou polévku je několik. Můžete přidat koření, jako je česnek, případně zázvor. Používá se prolisovaný česnek a ze zázvoru šťáva. Můžete ale také polévku ochutit muškátovým oříškem.
Jak připravit dýňovou polévku
Na základní dýňovou polévku potřebujete 750 g dužiny dýně Hokkaido, 1 litr vývaru, řepkový olej, smetanu ke šlehání, muškátový oříšek, pepř a sůl. Jak na to? Troubu předehřejte na 220 °C. Dýni očistěte, dužinu nakrájejte na silnější proužky a poskládejte ji na plech vyložený pečicím papírem. Kusy by se neměly dotýkat. Dýni pokapejte olejem a strčte do trouby. Nechte péct, dokud nebude měkká.
Zatím očistěte cibuli a nakrájejte ji na kostičky a v hrnci ji nechte na rozpuštěném másle zesklovatět. Do velkého hrnce nalijte vývar, přidejte dýni a rozmixujte najemno. Přidejte pepř, smetanu ke š̌lehání, osolte, ochuťte muškátovým oříškem a promíchejte. Velmi častou verzí je dýňová polévka s kokosovým mlékem, kterou využijete místo smetany ke šlehání. Dochucuje se pak kari pastou, případně kari kořením.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak dýňovou polévku dozdobit
Polévku může zdobit lžíce zakysané smetany, dýňový nebo olivový olej. Výborná v ní jsou předem opražená dýňová semínka (nasucho). To můžete provést na pánvi, nebo v troubě předehřáté na 180 °C. Po 5 minutách semínka otáčejte. Do 20 minut by měla být opražena. Pozor na jejich spálení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více