Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lískooříškové čtverečky

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

paniRuzickova paniRuzickova

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 85 min Doba tepelné úpravy: 15 min

100 min (85 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Máte rádi cukroví s lískovými oříšky? Vyzkoušejte sladké a křehké čtverečky s griliášovým krémem plným oříšků a vonícím po vanilce. Navodí tu správnou vánoční atmosféru, provoní dům a ozdobí vás stůl.

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 588 kJ /
6 594 kcal
Bílkoviny76,35 g
Tuky457,58 g
Vláknina27,26 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 148 mg
Sůl0,49 g
Sacharidy528,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oříšky namelte a máslo nechejte změknout. Krok 2: Všechny suroviny zpracujte do těsta, těsto nechte půl hodinky odpočinout v chladu. Poté z nějvyválejte placku a vykrajujte čtverečky nebo jiné tvary dle libosti. Krok 3: Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C do lehce zlatavé barvy. Krok 4: Polovinu upečených čtverečků ozdobte čokoládovou polevou, půlkou lískového oříšku a nechte polevu zaschnout. Krok 5: Čtverečky poté slepujte dva k sobě klasickým máslovým krémem, do kterého přimícháte mleté lískové oříšky nebo můžete použít krém griliášový. Krok 6: Griliáš: Lískové oříšky opražte na sucho na pánvi dozlatova, poté je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupek. Krok 7: Na čisté pánvi na mírném plameni nechte rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přisypejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Krok 8: Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v mixéru rozmixujte na jemno nebo v hmoždíři rozdrťte. Krok 9: Griliášový krém: Vanilkový lusk podélně rozřízněte, do kastrůlku nalijte polovinu mléka, přidejte rozpůlený vanilkový lusk, cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Krok 10: Ve zbytku mléka prošlehejte žloutek a škrob a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do horkého mléka. Stále míchejte a zahřívejte, dokud hmota nezhoustne. Krok 11: Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Nechte vychladnout, občas promíchejte. Krok 12: Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny, po lžících přidávejte vanilkový základ a nakonec griliáš. Dle chuti dosladťe moučkovým cukrem, ale myslím, že doslazování není potřeba. Krém připravujte maximálně pár dnů před Vánocemi.

Zveřejněno 30. 11. 2021

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lískooříškové čtverečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rypB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lískooříškové čtverečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rypB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, ořechy lískové, máslo, žloutek, mléko, lusk vanilkový, cukr krupice, škrob kukuřičný, žloutek, máslo, griliáš, ořechy lískové, cukr krupice

Přidat fotografie receptu