Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lískooříškové čtverečky

Máte rádi cukroví s lískovými oříšky? Vyzkoušejte sladké a křehké čtverečky s griliášovým krémem plným oříšků a vonícím po vanilce. Navodí tu správnou vánoční atmosféru, provoní dům a ozdobí vás stůl.

Hodnocení receptu je 5,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

paniRuzickova paniRuzickova

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 85 min Doba tepelné úpravy: 15 min

100 min (85 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 588 kJ /
6 594 kcal
Bílkoviny76,35 g
Tuky457,58 g
Vláknina27,26 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 148 mg
Sůl0,49 g
Sacharidy528,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oříšky namelte a máslo nechejte změknout. Krok 2: Všechny suroviny zpracujte do těsta, těsto nechte půl hodinky odpočinout v chladu. Poté z nějvyválejte placku a vykrajujte čtverečky nebo jiné tvary dle libosti. Krok 3: Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C do lehce zlatavé barvy. Krok 4: Polovinu upečených čtverečků ozdobte čokoládovou polevou, půlkou lískového oříšku a nechte polevu zaschnout. Krok 5: Čtverečky poté slepujte dva k sobě klasickým máslovým krémem, do kterého přimícháte mleté lískové oříšky nebo můžete použít krém griliášový. Krok 6: Griliáš: Lískové oříšky opražte na sucho na pánvi dozlatova, poté je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupek. Krok 7: Na čisté pánvi na mírném plameni nechte rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přisypejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Krok 8: Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v mixéru rozmixujte na jemno nebo v hmoždíři rozdrťte. Krok 9: Griliášový krém: Vanilkový lusk podélně rozřízněte, do kastrůlku nalijte polovinu mléka, přidejte rozpůlený vanilkový lusk, cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Krok 10: Ve zbytku mléka prošlehejte žloutek a škrob a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do horkého mléka. Stále míchejte a zahřívejte, dokud hmota nezhoustne. Krok 11: Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Nechte vychladnout, občas promíchejte. Krok 12: Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny, po lžících přidávejte vanilkový základ a nakonec griliáš. Dle chuti dosladťe moučkovým cukrem, ale myslím, že doslazování není potřeba. Krém připravujte maximálně pár dnů před Vánocemi.

TIP: Jak uchovat krém

Zveřejněno 30. 11. 2021

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lískooříškové čtverečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rypB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lískooříškové čtverečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rypB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, ořechy lískové, máslo, žloutek, mléko, lusk vanilkový, cukr krupice, škrob kukuřičný, žloutek, máslo, griliáš, ořechy lískové, cukr krupice

Přidat fotografie receptu