Lískooříškové čtverečky
Máte rádi cukroví s lískovými oříšky? Vyzkoušejte sladké a křehké čtverečky s griliášovým krémem plným oříšků a vonícím po vanilce. Navodí tu správnou vánoční atmosféru, provoní dům a ozdobí vás stůl.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 588 kJ / 6 594 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,35 g |
Tuky | 457,58 g |
Vláknina | 27,26 g |
Cholesterol | 1,55 g |
Sodík | 148 mg |
Sůl | 0,49 g |
Sacharidy | 528,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oříšky namelte a máslo nechejte změknout.
Krok 2: Všechny suroviny zpracujte do těsta, těsto nechte půl hodinky odpočinout v chladu. Poté z nějvyválejte placku a vykrajujte čtverečky nebo jiné tvary dle libosti.
Krok 3: Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C do lehce zlatavé barvy.
Krok 4: Polovinu upečených čtverečků ozdobte čokoládovou polevou, půlkou lískového oříšku a nechte polevu zaschnout.
Krok 5: Čtverečky poté slepujte dva k sobě klasickým máslovým krémem, do kterého přimícháte mleté lískové oříšky nebo můžete použít krém griliášový.
Krok 6: Griliáš: Lískové oříšky opražte na sucho na pánvi dozlatova, poté je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupek.
Krok 7: Na čisté pánvi na mírném plameni nechte rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přisypejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 8: Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v mixéru rozmixujte na jemno nebo v hmoždíři rozdrťte.
Krok 9: Griliášový krém: Vanilkový lusk podélně rozřízněte, do kastrůlku nalijte polovinu mléka, přidejte rozpůlený vanilkový lusk, cukr a za občasného míchání přiveďte k varu.
Krok 10: Ve zbytku mléka prošlehejte žloutek a škrob a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do horkého mléka. Stále míchejte a zahřívejte, dokud hmota nezhoustne.
Krok 11: Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Nechte vychladnout, občas promíchejte.
Krok 12: Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny, po lžících přidávejte vanilkový základ a nakonec griliáš. Dle chuti dosladťe moučkovým cukrem, ale myslím, že doslazování není potřeba. Krém připravujte maximálně pár dnů před Vánocemi.
Zveřejněno 30. 11. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lískooříškové čtverečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rypB
Moje poznámka
Lískooříškové čtverečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rypB
Nejnovější recepty
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 4 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno před 13 hodinami
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno 13. 7. 2025 14:23:11
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňkový koláč výborný
Ennia před 2 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
wolfboss před 4 hodinami
Rajčatovo-okurkový salát s mátou
Dasaja před 6 hodinami
Květák pečený v sýrové strouhance
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 6 hodinami
Brokolicový nákyp
Helen.salemiynah před 7 hodinami
Jablíčková rychlovka
Fitulka před 7 hodinami
Fazolová polévka s uzeným masem
Kajkajak před 7 hodinami
Perník z cukety
Pechova.veronika84 před 9 hodinami
Linecká kolečka III.
Panova před 9 hodinami
Plněné papričky podle mé babičky
Lennulinka před 9 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
ořechy lískové,
máslo,
žloutek,
mléko,
lusk vanilkový,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
žloutek,
máslo,
griliáš,
ořechy lískové,
cukr krupice
Komentáře (1)