Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jáhlový nákyp
Zdroj: Toprecepty

Z jáhel rády připravovaly jídla naše babičky. A dobře věděly proč. Jedná se o vyloupaná zrna prosa setého a vy si z nich můžete připravit třeba výborný jáhlový nákyp.

Proč jíst jáhly

Tyto obiloviny vzniklé vyloupnutím zrna prosa jsou plné vitaminů skupiny B. Prospěšné jsou i jako zdroj železa, fostoru, hořčíku a manganu. Protože jsou jáhly výborně stravitelné, hodí se i do jídelníčku malých dětí. Jsou skvělou a snadno upravitelnou přílohou a dobře se kombinují se slanými i sladkými ingrediencemi. Připravit si z nich můžete nejen zavářku do polévky, ale také různé zapékané pokrmy s masem i zeleninou, jahelné placičky, kaši, a také do jáhlový nákyp. Kromě toho, že jsou jáhly snadno stravitelné, jsou i výživné a neobsahují lepek.

Jak připravit jáhly

Než s nimi začnete pracovat, je důležité jáhly dobře propláchnout. Pak je dejte do jemného sítka, zalijte horkou vodou a nechte okapat. Spaření je pro jáhly důležité. Jinak by totiž byly hořké a mohly by mít i pachuť. Jáhly mají neutrální chuť, obzvlášť, když je spaříte několikrát (alespoň 2x). Pro někoho nemusí být chuťově ideální, pak je může zkombinovat s kuskusem, případně rýží. A právě ve způsobu vaření si je příprava podobná s rýží. Kdo má rád rýžový nákyp, tomu bude nejspíš chutnat i ten jáhlový.

Jak připravit jáhlový nákyp neboli jáhelník

Na přípravu jáhelníku budete potřebovat 300 g jáhel, 1 l mléka, trochu másla, 2 vejce, cukr dle chuti, okapané ovoce z kompotu, případně hrst rozinek a sůl. Jak na to? Připravte si spařené jáhly tím, že je několikrát spaříte vroucí vodou. V kastrolu přiveďte k varu mléko a osolte ho. Hotové jáhly nasypte do vroucího mléka a vařte za stálého míchání, dokud nejsou jáhly téměř měkké. Přidejte cukr, zamíchejte a přikryjte hrnec poklicí. Nechte dojít. Vznikne kaše. Přidejte do ní kousek másla a nechte trochu vychladnout.

Troubu předehřejte na 180°C. Zatím si připravte zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Do vlažné kaše zapracujte žloutky a nakonec sníh. Připravte si zapékací mísu, dejte do ní část kaše, pak vrstvu ovoce a navrch zase jáhlovou část. Povrch uhlaďte a vložte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova, trvá to zhruba 45 minut. Můžete si připravit také jáhelník plný voňavých ingrediencí, jako je med, skořice, nebo oříšky.

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu jahelník s rozinkami.

Jak podávat jáhelník

Jáhelník s ovocem je dobrý sám o sobě. Můžete ho ale ještě „vyšperkovat“ tím, že ho na talíři ozdobíte lžicí zakysané smetany. Můžete ho ale také pocukrovat nebo polít javorovým sirupem. Připravte si voňavý jáhelník s jablky, vonící vanilkou, citronem a skořicí

Témata

Recepty k tomuto článku