Jáhlový nákyp s jablky

mysulka Kuchařka: mysulka

Doba přípravy: 40 min. příprava + cca 55 min pečení 4 porce Sladká jídla 12 názorů

Suroviny

130 g jáhel
500 ml mléka
1 polévková lžíce vanilkového cukru
špetka soli
5 jablek
2 polévkové lžíce másla
1-2 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce rumu
1/2 lžičky skořice
hrst rozinek
125 g tvarohu
2 žloutky
2 lžíce javorového sirupu
nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
2 bílky
30 g másla
tuk
mouka na vysypání
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou a vsypeme do vroucího osoleného mléka. Za stálého míchání vaříme, dokud nejsou jáhly skoro měkké, pak přidáme cukr, zamícháme přikryjeme poklicí a necháme dojít.

  2. Jablka oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na kostičky. Na másle dusíme spolu s cukrem, citronovou šťávou, rumem, rozinkami a skořicí do poloměkka.

  3. Tvaroh, citronovou kůru, žloutky a javorový sirup umícháme dohladka. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

  4. Vychladlé jáhly a jablka smícháme s tvarohem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme na 180°C přibližně 45 min, pak poklademe slabými plátky másla a dopečeme dozlatova. Trochu másla steče na boky pekáčku, ale to se po vyndání z trouby krásně vsákne.

Poznámka

Při podávání si můžeme polít javorovým sirupem, nebo jen pocukrujeme.

Výborně chutná i s kopečkem zakysané smetany .

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 104 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jáhlový nákyp s jablky

  • bystrouska bystrouska

    Jahelník jsem si dneska uvařila k obědu. Byl výborný :yes:. Jablíčka jsem nepodusila. ale syrový jsem je nastrouhala a zamíchala do směsi.

    Odpovědět

  • lenka.ov lenka.ov

    :yes: určitě vyzkouším, doma děláváme jen se sušenýma švestkama

    Odpovědět

  • Masula Masula

    To jsem nějak přehlídla :-) musím vyzkoušet ;-) jáhly s jablíčky máme rádi:yes:

    Odpovědět

  • teny1 teny1

    musí to být moc dobré, budu zkoušet.:-p

    Odpovědět

  • mysulka mysulka(autorka receptu)

    Eficka82: ;-) Jsem moc ráda, že chutnalo, :yes: díky :-K

    Odpovědět

  • Eficka82 Eficka82

    Tak jsem dnes upekla pro návštěvu;-)moc si pochutnali.Akorát jsem dala celý tvaroh,protože mně nějak nenapadlo,co že bych dělala s tou druhou půlkou:-p místo sirupu jsem dala 4 lžíce medu a pekáč vysypala kokosem:yes: Bodík letí

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Je to dobrota, dělám skoro stejně, zkusím s rumem, ten nic nezkazí!:yes::-D:-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Leni,nákyp by mi chutnal i studený;-)Máš ho krásný:-p:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Super!!!:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

  • maris maris

    Máš to moc hezké:-p:-):yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Vypadá a určitě i chutná :yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jáhlovy nakyp jáhlový nákyp s tvarohem jáhly recepty jáhly s jablky jáhlový nákyp recept nejlepší recept na jáhly jáhly s tvarohem nakyp z jahel nejlepší recepty na jáhly jahly nakyp recept jahlovy nakyp jablkovy nakyp recept na jáhlový nákyp jáhlový nákyp recepty jahlový nákyp s s tvarohem jahlovy jahlovy nakyp s jablky a tvarohem jablecny nakyp z jahel jahlovej nakyp nákyp z jáhlí

Zapomněl/a jsem heslo