Cmunda po kaplicku: Jihočeský bramborák, plněný uzeným a podávaný se zelím je skvělým jídlem do podzimních plískanic
11. 11. 2022 Vaření
Cmunda po kaplicku je pokrmem, který se zrodil ve druhé polovině 20. století. V hospodách patřil mezi hity. Jedná se o verzi bramboráku s uzeným masem a připravit si jej můžete snadno i doma.
Kde se vzala cmunda po kaplicku
Cmunda po kaplicku je jídlem, o kterém se traduje, že ho šéfkuchař Oto Kořínek z jedné kaplické restaurace připravil jen tak narychlo. Snažil se totiž zavděčit příchozím strávníkům, pro které neměl už po zavírací době jídlo. A tak vymyslel něco, co zachutnalo, a nakonec i nadchlo několik generací. Nyní se pokrm dostal i do nového knižního titulu Naše chalupářská kuchařka.
Mohlo by vás zajímat
Co je cmunda po kaplicku
Cmunda je starší, hlavně jihočeský název pro bramborák, který patří mezi naše tradiční jídla. Po celé republice má nespočet variant. Jednou z nich je právě cmunda po kaplicku. V tomto případě se tedy jedná o bramborák s uzeným masem a kysaným zelím. Dnes už se nepřipravuje pouze v hostincích, kde ho často vytlačují modernější jídla (protože často nebývá vařen poctivě), ale přichystejte si ho doma.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho připravit kaplickou cmundu
Když si na kaplické cmundě dáte záležet, získáte dobrotu. Kromě bramboráku do jídla patří plátek uzené krkovice, můžete ale sáhnout i po uzené pečeni (není tolik prorostlá), zvolit můžete i uzená krůtí prsa. Maso nemusí být vždy v plátku, nakrájejte ho třeba na kostičky. Nakonec v jídle nesmí chybět upravené zelí. Jakou variantu použijete, záleží na vás.
Jak se dělá cmunda po kaplicku
Na přípravu budete potřebovat: 1 kg brambor, 4 plátky uzeného masa, hladkou mouku dle potřeby, 5 stroužků česneku (dle chuti), 100 ml mléka, 3 vejce, drcený kmín, pepř, majoránku, sůl a olej na smažení. Na zelí: 600 g kysaného zelí, kmín, ocet, případně cukr na dochucení a sůl.
Jak na to? Nejdříve si připravte bramboráky. Brambory očistěte, oloupejte a nastrouhejte do mísy najemno. Nechte je odstát zhruba 5-10 minut, pak z nich vymačkejte vodu a slijte ji. Nebudete muset přidávat tolik mouky. Trochu nastrouhaných brambor dejte bokem na budoucí zahuštění zelí.
K bramborám přidejte očištěný a prolisovaný česnek, pepř, kmín, majoránku a sůl, přidejte mléko (aby brambory nehnědly) a zasypte moukou podle potřeby. Vše dobře propojte. Uzené maso krátce opečte na pánvi, získá lepší chuť. Kysané zelí propláchněte vodou (pokud je kupované) a dejte do hrnce vařit s troškou vody, přidejte brambory na zahuštění, dochuťte případně octem, kmínem a cukrem.
Nakonec dokončete bramboráky tak, že je usmažíte na pánvi nebo je připravte v troubě. Hotový bramborák dejte na talíř. Do jeho poloviny naskládejte zelí, položte plátek nebo kousky uzeného masa a přehněte přes něj druhou polovinu bramboráku.
Připravte si cmundu po kaplicku ve variantě, která se objevila v kuchařce Naše chalupářská kuchařka.
Zdroje informací:
Naše chalupářská kuchařka
tn.nova.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Komentáře (2)