Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jablečný koláč s ovesnými vločkami
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Potřebujete zhubnout, trápí vás zažívání nebo chcete jen ozdravit jídelníček? Ve všech případech pomůžou obyčejné vločky, ať už ovesné nebo jiné. Zdaleka se nehodí jen do kaší. Mohou vylepšit skoro každé jídlo.


Vločky v jídle

Když se řekne vločky, nejspíš si vybavíte ty ovesné. Jsou nejobvyklejší a známe je od dětství. Ale na trhu jsou i další varianty. Vyzkoušet můžete ječné, pohankové, pšeničné, i třeba žitné. Vločky jsou cenné díky vláknině a jejím příznivém vlivu na trávení. Kromě toho v nich najdeme i vitamíny skupiny B a z minerálních látek hlavně draslík, fosfor, hořčík a vápník. Z toho je vidět, že pravidelná konzumace vloček je dobrá. Nemáte ale tipy, co z nich připravit? Tohle je jen malou inspirací:

Müsli

Kromě kaše, je právě müsli, neboli směs voloček, ovoce a oříšků, tím prvním, co vás napadne. Zajít ale pro müsli do obchodu nemusí být vždy tím ideálním, když chcete to lepší pro zdraví. Kupované müsli může být plné cukru a dalších zbytečných látek. S tím domácím si můžete hezky vyhrát, a navíc je chutnější. Připravíte si ho přesně podle vašich představ, plné oříšků, semínek, s kokosem, jindy zase se sušeným ovocem, nebo třeba s čokoládou. Připravit si můžete nejen müsli, ale také müsli tyčinku. I ta poslouží jako zdravá svačinka do práce, nebo do školy.

Granola

Zatímco müsli nemusí být tepelně upravené, granola se peče a vytváří křupavé shluky. Připravte si třeba tuto s oříšky, kokosovým olejem a sušeným ovocem. Na přípravu budete potřebovat: 150 g ovesných (nebo jiných) vloček, velkou hrst ořechů (vlašské, lískové, mandle, nebo třeba kešu), 50 g kokosového oleje, lžíci medu a dvě lžíce sušeného ovoce.

Jak na to? Troubu předehřejte na 160 °C. V míse smíchejte vločky, ořechy, med, kokosový olej. Připravte si pekáč a vyložte ho pečicím papírem. Vzniklou směs rovnoměrně rozložte na pekáč a ten dejte do trouby. Zapékeje asi 20 min. až půl hodiny, jednou, dvakrát promíchněte a ke konci hlídejte, aby se granola nespálila. A mimochodem, domácí müsli i granola mohou být skvělými jedlými vánočními dárky. 

Zahuštění polévky

S vločkami můžete také zahustit polévku. Záleží na tom, jaké vločky jste si koupili. Na trhu jsou klasické, a pak ještě jemné nebo celozrnné. Ty jemné při zpracovávání připomínají kaši, hezky se hned rozvaří. Na zahuštění jsou tedy ideální. Ale ani v případě těch klasických není nic ztraceno. Můžete je opražit, dodat jim oříškovou chuť a použít do polévky také. Vlastně můžete uvařit vločkovou polévku, což je lahoda, která chutná i dětem.

Ovesný koláč

Ovesné vločky můžete použít místo mouky na drobenku a připravit tak krásně křupavou záležitost. Na tento účel se hodí jemné, nebo rozmixované vločky. Vločky můžete také využít v těstu, a když je zkombinujete v těstu a v drobence, vznikne třeba tento skvělý jablečný koláč s ovesnými vločkami. Můžete čarovat hlavně s cukrem, kterého stačí i téměř polovina. Pro křupavost můžete přidat i nasekané vlašské ořechy. Vyzkoušejte i to, když do směsi nasypete semínka (třeba slunečnicová, lněná). Z koření můžete přidat i více skořice, případně kardamom.

Sušenky z vloček

Na sušenkách z ovesných vloček není nic složitého, a navíc výborně chutnají. Můžete sáhnout po špaldové mouce a upéct tyto křupavoučké a zároveň šťavnaté sušenky z ovesných vloček. Když je navíc pocákáte hořkou čokoládou, budou vypadat slavnostně a hodí se i jako jedno z letošních cukroví.

Lívance z vloček

Milujete lívance? Ráno s nimi hned bývá snesitelnější. Kromě klasických lívanců z droždí, se dají připravit lahodná kolečka z banánů, i z jogurtu, Udělejte jednou změnu a připravte si výborné vločkové lívance. Opět se budou hodit rozmixované, nebo jemné vločky. Kdybyste použili celé, museli byste čekat déle na to, než se nasáknou mlékem a zvlhnou.

Karbanátky z vloček

Karbanátky patří mezi tuzemská oblíbená jídla, a abyste nemuseli jíst pořád to samé jídlo, dá se s ingrediencemi kouzlit. Do karbanátků můžete přidat kadeřavou kapustu, hodí se i cuketa, červená řepa, i třeba červená čočka. Připravte si třeba karbanátky z čočky i červené řepy a vaše chuťové buňky budou nadšené. Obzvlášť, když místo strouhanky dáte namleté vločky. Než vločky namelete, můžete je trochu opražit pro lepší, trochu oříškovou chuť.

Zdroje informací:
https://www.nutridatabaze.cz/

Náš tip: Připravte si křupavé bramboráky s ovesnými vločkami podle tohoto videoreceptu

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat