Co udělat se zbylou bramborovou kaší? Hodí se k zahuštění polévek, ale i jako základ pro placičky, krokety či k zapečení
15. 11. 2022 Vaření
Když vám zbude bramborová kaše, nemusíte se dohadovat, kdo ji sní. Zkrátka z ní připravte jinou dobrotu tak, že ani ostatní nepoznají, že vlastně spotřebovávají zbytky. Zjistěte, co s kaší.
Lahodná bramborová kaše
Bramborová kaše je poměrně oblíbeným jídlem. Zamilovaly si ji hlavně děti. Připravit bramborovou kaši, která bude skutečně výborná, je jednoduché, když znáte ty správné tipy. Můžete si připravit obyčejnou, ale pak ji vyladit o bylinky (třeba petrželka, pažitka), nebo například o smaženou cibuli. I když bude skvostná, může se stát, že to s jejím množstvím přeženete a připravíte jí víc, než strávníci stačí zkonzumovat. Není třeba se ovšem vzdávat a směrovat zbytek kaše do koše. Přestože ohřívaná kaše není dobrá, i tak ji využijete. Stačí pár tipů a nápadů, a nové dobré jídlo je na stole.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové krokety v troubě
Právě zbylá kaše může být výborným základem pro přípravu bramborových kroket. Jejich příprava je snadná. Troubu předehřejte na 200 °C. Ke kaši jen přidejte podle potřeby vejce a hrubou mouku. Abyste krokety pozvedli, můžete přidat strouhaný sýr a bylinky, které máte rádi. Vše promíchejte a vyválejte kuličky. Obalte je v trojobalu, tedy nejdříve v hladké mouce, pak v rozšlehaném vajíčku se solí a nakonec ve strouhance.
Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Hotové kuličky na něj poskládejte, potřete je trochou oleje a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10-20 minut. Krokety můžete jíst jen tak samotné s kečupem, výborné jsou třeba s česnekovým dipem. V chladných měsících se k nim hodí výborné křenové zelí.
Bramborové placičky
Bramborové placičky jsou složením tak trochu podobné kroketám. Můžete si je připravit ve sladké i slané verzi. Základem je kromě kaše hrubá mouka, vejce, případně škrob. V případě sladké verze vytvořte placičky a usmažte je na oleji. Navrch je můžete pokapat javorovým sirupem, jindy zase posypat skořicovým cukrem, nebo také namazat povidly. Do slané varianty přidejte nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou slaninu, bylinky (majoránku, pažitku, tymián). Placku můžete dochutit i prolisovaným česnekem, nebo třeba osmaženou cibulkou. Anebo zkuste ze zbytku kaše udělat fantastické sýrové lívanečky.
Pastýřský koláč
Dokladem toho, že i ze zbytků můžete připravit lahodnost, je právě pastýřský koláč. Je známý jako anglický Shepherd's pie, ale s jeho původem je to poněkud komplikované. Jedná se vlastně o nákyp. Princip přípravy spočívá v tom, že si připravíte masovou směs (většinou dušené mleté maso se zeleninou, může se jednat o jakýkoliv druh massa), dáte ho do zapékací nádoby a přikryjete vrstvou bramborové kaše. Vše zapečete v troubě. Připravte si voňavou variantu pastýřského koláče s rozmarýnem, česnekem a červeným vínem.
Snazší variací na pastýřský koláč je i zapečená kaše v miskách se slaninou a sýrem.
Zahuštění polévek
A ještě pro jednu věc je zbylá kaše dobrá, a sice k zahušťování. Výborně se uplatní při zahušťování zeleninových nebo luštěninových polévek, ale skvělá je s ní taky zahuštěná gulášová polévka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Delikatesa ze zbytků: Jak na nejlepší jacket potatoes neboli pečené brambory?
Jak připravit dokonale sametovou bramborovou kaši do půlhodinky: Trik šéfkuchařů zvládne doma každý
Jak připravit bramborové krokety: Využijte přebytek bramborové kaše z přechozího dne
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 12 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 13 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 14 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 14 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Anna a Kamila sekly s prací v korporátu a zdravotnictví a začaly péct chleba. Dnes se na jejich krkonošské bochníky stojí fronty
Jídlo ze zbytků, které se stalo delikatestou. Ze které země pochází Pastýřský koláč?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů