Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé mandlové košíčky podle receptu Ivety Fabešové: S jemným vanilkovým krémem zachutnají každému
Zdroj: se souhlasem Ivety Fabešové

Chtěli byste vyzkoušet ještě nějaký další druh vánočního cukroví? Pokud vám v krabicích chybí košíčky, zkuste třeba ty od známé cukrářky Ivety Fabešové. Na tomto cukroví je úžasné, že se dá připravit v mnoha variantách s mnoha náplněmi. Třeba právě podle Ivety z mandlového těsta.


Kam na výborně zákusky od Ivety Fabešové

Iveta Fabešová patří mezi naše nejznámější cukrářky. Do všeobecného povědomí se dostala již před 12 lety prostřednictvím televizní kulinářské show Na nože, kterou tehdy moderoval Zdeněk Pohlreich a Iveta v ní skončila na krásném třetím místě. Krátce po soutěži vydala svou první kuchařku Iveta a sladká Francie a již v roce 2013 otevřela cukrárnu v Belgické ulici v Praze 2, k níž později přibyly další pobočky, na Tylově náměstí a ve Werichově vile.

Po rozvodu přišla o všechno, dokázala se ale opět postavit na nohy a dnes si můžete na její úžasné zákusky zajít opět do Werichovy vily. Letos rovněž vydala i svou další kuchařskou knihu s příznačným názvem Vše Sváteční, v níž se Iveta nechala inspirovat recepty slavné prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové a najdete v ní spoustu inspirace převážně na vánoční pečení. Třeba právě vynikající košíčky s vanilkovým krémem chantilly, na které Iveta čtenářům webu Toprecepty.cz poskytla z knihy svůj recept. 

Mandlové košíčky podle Ivety

Košíčky jsou dokonalým vánočním cukrovím, které se na svátečním stole přímo nádherně vyjímá a působí, jako by bylo opravdu od cukráře. S dobrým receptem je ale zvládne připravit každý. Stačí vám dobré těsto na košíčkový základ a s krémy pak můžete experimentovat, jak se vám zlíbí. A jak takové těsto připravíte? Na mandlové linecké košíčkové korpusy podle Ivety Fabešové budete potřebovat: 85 g moučkového cukru, 25 g mandlové mouky, 2 g soli, 230 g hladké mouky, 130 g studeného másla, 30 g vajec.

Postup: Všechny sypké ingredience smíchejte a prosejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rukama vytvořte drobenku. Přidejte vejce, rychle těsto zamíchejte a dejte minimálně na hodinu vychladit do lednice. Těsto vytvarujte do košíčkových formiček o průměru 5 cm a před pečením je nechte ještě alespoň 30 minut vychladit v lednici. Poté je vyložte na plech a dno košíčků propíchejte vidličkou. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut.

Nejlepší krém s mascarpone

Hotové košíčky pak můžete naplnit různými krémy, třeba vanilkovým krémem chantilly podle Ivety, který díky želatině krásně drží tvar. Na něj si připravte: 30 g smetany ke šlehání, 30 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 4 g plátkové želatiny, studenou vodu na nabobtnání želatiny, 90 g mascarpone, 120 g smetany ke šlehání a sekané pistácie na ozdobu.

Postup: Nejprve uvařte vanilkové chantilly. V hrnci nahřejte 30 g smetany ke šlehání, cukr a přidejte vanilkový lusk, semínka z vanilkového lusku a nechte 30 minut louhovat. Želatinu dejte do vody nabobtnat, stačí pár minut. Poté z ní přebytečnou vodu vymačkejte. Vanilkový lusk odstraňte z hrnce, přidejte želatinu a nahřejte téměř do bodu varu.

Směs vylijte na mascarpone a pomocí ponorného mixéru vytvořte emulzi. Přilijte 120 g smetany ke šlehání a opět pomocí ponorného mixéru promíchejte. Takto připravenou směs dejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v lednici. Odleželý krém pomocí metly vyšlehejte dotuha. Krém přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplňte jím košíčky. Posypejte je nasekanými pistáciemi.

Jak správně naplnit košíčky?

Chcete-li svými košíčky oslnit  návštěvy, je důležité, aby vypadaly patřičně reprezentativně a byly hezky nazdobené. Nanášení krémů do košíčků vám usnadní cukrářský sáček. Iveta Fabešová přidává návod, jak s cukrářským sáčkem nejlépe pracovat. Díky tomu se vám plnění košíčků bude dařit bez problémů. A jak tedy postupovat:

  • Do plastového cukrářského sáčku dejte nerezovou špičku. Horní, širší okraj sáčku dostatečně ohrňte. Jednou rukou držte sáček zespodu v místě ohybu. Druhou rukou pomocí cukrářské karty naplňte sáček krémem. Sáček plňte maximálně do 2/3.
  • Sáček s náplní uzavřete, rukou držte horní část sáčku nad náplní a se spodní částí sáčku s krémem párkrát otočte. Pomocí nůžek odstřihněte špičku sáčku tak, aby do ní zapadla nerezová špička. Dávejte pozor, aby plast nebránil v otvoru špičky.
  • Náplň stáhněte do spodní části sáčku. Jednou rukou uchopte horní, volnou část sáčku tak, aby byl uzavřený. Druhou rukou stlačte směs dolů ke kovové špičce. Ideálně si opřete ruku, která jistí otvor sáčku o tu, která pracuje. Získáte tím větší stabilitu a kontrolu.
  • Stiskem nanášejte náplň. Pokud chcete docílit ozdobného efektu, použijte zubatou špičku.

Náš tip: Další inspiraci na vynikající krémy nejen do košíčků najdete třeba v jednom z našich předchozích článků.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat