Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší krémy do cukroví: Zkuste máslový, bílkový, citronový, kávový nebo čokoládový
Zdroj: Toprecepty, sabipupp

Asi to ještě nepřišlo, ale jednoho adventního dne to přijde. Jakmile budete mít korpusy cukroví napečeny, v určitý okamžik je potřeba je naplnit krémy a případně dozdobit polevami. A právě pro tu chvíli je tady náš článek. Můžete si jej uložit nebo vytisknout, za rok se taky neztratí!

Krém nad zlato
V minulém díle jsme vám představili šest základních druhů těst. Dnes se budeme věnovat tomu, co dělá už tak dobré „suché“ cukroví ještě lepším a už tak hezké kousky ještě hezčími. A to jsou krémy a polevy. S krémy je to trochu alchymie. Potřebujete jimi cukroví naplnit nejen proto, aby se dochutilo, ale také, aby díky krémům zvláčnělo. Na druhé straně není dobré dělat krémy moc brzy, mohly by se zkazit. Chcete-li mít proto cukroví „v dobré kondici“, plňte je až pár dní předem, případně si dělejte krémy po částech a naplňte vždy jen určité množství cukroví, které třeba ponesete do práce. Vzhledem k malé velikosti cukroví i tloušťce těsta naplněné kousky změknou během jednoho dne, takže není potřeba začínat týdny před svátky. Podívejte se s námi na základní krémy do cukroví:
 
  • Bílkový máslový krém
    Na něj potřebujete: 4 bílky, 210 g cukru krupice a 300 g změklého másla. Postup: Ve větší nerezové misce míchejte nad horkou párou bílky s cukrem, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Ale pozor, nesmíte to přehnat, aby se bílky nesrazily. Správná konzistence je matná a lepkavá (zkoušejte mezi prsty). Směs krátce prošlehejte nad párou a pak sundejte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Nechte stát při pokojové teplotě asi hodinku. Pak vešlehejte hodně změklé máslo.
  • Kakaový krém s ořechy
    Potřebujete: 150 g moučkového cukru, 3 vejce, 250 g másla, 20 g kakaa, 50 mletých oříšků a 2 lžíce rumu. Postup: Ve větší nerez míse smíchejte vejce s cukrem a šlehejte nad párou, dokud směs nezhoustne. Pak sundejte ze sporáku a přidejte kakao, mleté ořechy, máslo a rum. Šlehejte dál až do vychladnutí.
  • Retro máslový krém
    Pro jeho přípravu potřebujete: 125 ml mléka, 1 lžíci hladké mouky, 125 g másla a 130 g moučkového cukru. Postup: Mléko rozmíchejte s moukou a na mírném ohni přiveďte k varu. Vařte asi dvě minuty na hustou kaši, pak odstavte a nechte vychladnout. Vmíchejte změklé máslo a cukr.
  • Smetanový čokoládový krém
    Připravte si: 300 ml vysokoprocentní smetany, 4 žloutky, 130 g moučkového cukru, 30 g polohrubé mouky, 200 g mléčné čokolády a 50 g másla. Postup: Žloutky rozmíchejte ve smetaně, přidejte cukr, mouku a nastrouhanou čokoládu. V nerezové míse nad horkou párou za stálého míchání uvařte hustý krém. Pak odstavte a za stálého míchání nechte vychladnout. Nakonec prošlehejte se změklým máslem.
  • Citronový lemon curd
    Potřebujete: 4 žloutky, 80 g cukru, šťávu ze dvou citronů, citronovou kůru ze dvou bio citronů a 60 g másla nakrájeného na kostky. Postup: Žloutky, cukr, máslo, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru smíchejte v nerezové míse a nad párou za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Krém nechte vychladnout a pokud jej nepoužijete hned, v lednici vydrží až dva týdny.
  • Krém z bílé čokolády
    Potřebujete: 100 g másla a 200 g bílé čokolády. Postup: Bílou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Poté odstavte, a jakmile trochu vychladne, vmíchejte do ní změklé máslo a prošlehejte do krému.
  • Kávový krém
    Na jeho přípravu potřebujete: 120 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce uvařené a vychladlé silné kávy a 1 žloutek. Postup: Všechny suroviny umíchejte dohromady. Jen pozor, tento krém by se měl kvůli syrovému žloutku rychle spotřebovat.
  • Salko krém
    Potřebujete jenom: 1 Salko v plechovce a 1 celé máslo. Postup: Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu a pak je vyšlehejte se Salkem. Můžete použít jak Salko klasické, tak karamelové nebo i čokoládové.

Chcete-li další inpiraci, podívejte se na naše recepty a zkuste třeba kávová kolečka s kofilovým krémem, nebo oříškové trubičky s nutellovým krémem, případně vsaďte na léty prověřenou klasiku a udělejte pudinkovo-máslový krém.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více