Nejlepší krémy do cukroví: Zkuste máslový, bílkový, citronový, kávový nebo čokoládový
26. 11. 2021 Vaření
Asi to ještě nepřišlo, ale jednoho adventního dne to přijde. Jakmile budete mít korpusy cukroví napečeny, v určitý okamžik je potřeba je naplnit krémy a případně dozdobit polevami. A právě pro tu chvíli je tady náš článek. Můžete si jej uložit nebo vytisknout, za rok se taky neztratí!
- Bílkový máslový krém
Na něj potřebujete: 4 bílky, 210 g cukru krupice a 300 g změklého másla. Postup: Ve větší nerezové misce míchejte nad horkou párou bílky s cukrem, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Ale pozor, nesmíte to přehnat, aby se bílky nesrazily. Správná konzistence je matná a lepkavá (zkoušejte mezi prsty). Směs krátce prošlehejte nad párou a pak sundejte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Nechte stát při pokojové teplotě asi hodinku. Pak vešlehejte hodně změklé máslo. - Kakaový krém s ořechy
Potřebujete: 150 g moučkového cukru, 3 vejce, 250 g másla, 20 g kakaa, 50 mletých oříšků a 2 lžíce rumu. Postup: Ve větší nerez míse smíchejte vejce s cukrem a šlehejte nad párou, dokud směs nezhoustne. Pak sundejte ze sporáku a přidejte kakao, mleté ořechy, máslo a rum. Šlehejte dál až do vychladnutí.
Mohlo by vás zajímat
- Retro máslový krém
Pro jeho přípravu potřebujete: 125 ml mléka, 1 lžíci hladké mouky, 125 g másla a 130 g moučkového cukru. Postup: Mléko rozmíchejte s moukou a na mírném ohni přiveďte k varu. Vařte asi dvě minuty na hustou kaši, pak odstavte a nechte vychladnout. Vmíchejte změklé máslo a cukr. - Smetanový čokoládový krém
Připravte si: 300 ml vysokoprocentní smetany, 4 žloutky, 130 g moučkového cukru, 30 g polohrubé mouky, 200 g mléčné čokolády a 50 g másla. Postup: Žloutky rozmíchejte ve smetaně, přidejte cukr, mouku a nastrouhanou čokoládu. V nerezové míse nad horkou párou za stálého míchání uvařte hustý krém. Pak odstavte a za stálého míchání nechte vychladnout. Nakonec prošlehejte se změklým máslem.
- Citronový lemon curd
Potřebujete: 4 žloutky, 80 g cukru, šťávu ze dvou citronů, citronovou kůru ze dvou bio citronů a 60 g másla nakrájeného na kostky. Postup: Žloutky, cukr, máslo, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru smíchejte v nerezové míse a nad párou za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Krém nechte vychladnout a pokud jej nepoužijete hned, v lednici vydrží až dva týdny. - Krém z bílé čokolády
Potřebujete: 100 g másla a 200 g bílé čokolády. Postup: Bílou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Poté odstavte, a jakmile trochu vychladne, vmíchejte do ní změklé máslo a prošlehejte do krému.
- Kávový krém
Na jeho přípravu potřebujete: 120 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce uvařené a vychladlé silné kávy a 1 žloutek. Postup: Všechny suroviny umíchejte dohromady. Jen pozor, tento krém by se měl kvůli syrovému žloutku rychle spotřebovat. - Salko krém
Potřebujete jenom: 1 Salko v plechovce a 1 celé máslo. Postup: Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu a pak je vyšlehejte se Salkem. Můžete použít jak Salko klasické, tak karamelové nebo i čokoládové.
Chcete-li další inpiraci, podívejte se na naše recepty a zkuste třeba kávová kolečka s kofilovým krémem, nebo oříškové trubičky s nutellovým krémem, případně vsaďte na léty prověřenou klasiku a udělejte pudinkovo-máslový krém.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat