Cupcaky s vanilkovým krémem

Suroviny 12 ks

Těsto:
100 g cukru krupice
0,5 ks vanilkového cukru
2 ks vejce
50 ml mléka
50 g oleje
pár kapek citronového aroma Dr. Oetker nebo trochu kůry z bio citronu
150 g polohrubé mouky
1/3 balíčku prášku do pečiva
Krém:
170 ml mléka
50 g cukru krupice
0,5 ks vanilkového cukru
3/4 balíčku vanilkového pudinku
120 g másla nebo jiného tuku např. Zlatá Haná
Dále:
120 - 130 g marmelády nebo džemu dle vlastního výběru
Na dozdobení povrchu dle vlastního výběru:
marcipánové ozdůbky
bonbony Jahůdka
čerstvé ovoce
kandované třešně
višně v rumu
cukrářské posypy
čokoozdoby
lístky meduňky nebo máty
atd.

Postup přípravy receptu

  1. V míse vyšleháme do husté bělavé pěny cukr, vanilkový cukr a celá vejce, nakonec dáme pár kapek citronového aroma nebo kůru. Pak už opatrně a pomalu při nejnižších otáčkách, střídavě a po částech přidáváme olej, mléko a prosátou polohrubou mouku. Do zbytku mouky vmícháme prášek do pečiva a přidáme až nakonec. Do muffinového plechu vložíme papírové košíčky vhodné na pečení, rozdělíme do nich těsto, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení vyjmeme a odložíme na mřížku.

  2. Do vlažného mléka přidáme cukr, vanilkový cukr a pudinkový prášek, dobře prošleháme a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Kastrůlek ihned přikryjeme přilnavou fólií a necháme vychladit. Můžeme to urychlit vložením do studené vodní lázně.

  3. Vychlazený pudink přendáme do mísy, nejraději ručním šlehačem trochu prošleháme a v průběhu dalšího šlehání přidaváme po menších kouscích máslo o přibližně stejné teplotě, jako je pudink. Máslo vyndáme z lednice v předstihu. Vyšleháme lehký a hladký krém, kterým naplníme zdobící sáček s kovovou vroubkovanou špičkou.

  4. Vykrajovačem středů uděláme doprostřed dortíků prohlubně, které naplníme marmeládou nebo džemem. Povrch dozdobíme krémem a ozdůbkami, dle vlastního výběru.

Poznámka od kuchařky

Tyto cupcaky většinou dělávám k narozeninovým oslavám, jsou to takové malé dortíky. Místo vanilkového krému lze udělat i např. kakaový, s použitím kakaového pudinku a trošky kakaa. Místo marmelády pak můžeme zvolit i jinou náplň.

Komentáře k receptu Cupcaky s vanilkovým krémem

  • Andulka 53 Andulka 53

    Merylas: moc děkuji za odpověď. Ani jsem nečekala, že to bude tak brzo. Co nejdříve vyzkouším, musí to být Dobrota.. MNAAM :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Andulka 53: Orientační doba pečení je 20 - 23 minut při 170 - 175°C. Jak budu péct příště, tak to ještě upřesním a dopíšu do receptu. Kdysi jsem měla plynovou troubu, tak jsem teplotu a čas neuváděla. :-K A děkuji. :-K

    Odpovědět

  • Andulka 53 Andulka 53

    Vypadají opravdu krásné. Ráda bych věděla, jak dlouho se pečou. Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    medanek: Michaela.Koc: Zdenka1: Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se recept líbí:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Jsou nádherné :yes:

    Odpovědět

  • Michaela.Koc Michaela.Koc

    Vypadají krásně :yes:

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    moc hezké:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: cupcaky cupcaky recepty kupcaky pečivo s s vanilkovým krémem cupcuky recept na cupcaky cupcaky s krémem recept cupecaky vanilkovy krem na cupcaky jemny lehky vanilkovy krém olejove cupcacky na cupcaky cupcaky s vanilkovým krémem