Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zapečené brambory
Zdroj: Toprecepty, mika59

Zbylé brambory krásně využijete při zapékání. Můžete k tomu sáhnout o oblíbených surovinách. Hodí se vajíčko, uzeniny, sýry, ale i bylinky. Připravte si rychlé a vynikající zapečené brambory.

Zapečené brambory

Brambory patří do našeho tradičního jídelníčku. Objevovaly se na stolech, i když nebylo co jíst. Jedná se sice o obyčejnou potravinu, ale můžete z ní připravit výborná jídla. Zapečení a gratinování představují skvělé varianty. Gratinování je převzatým výrazem z francouzštiny (znamená zapékání) a jedná se o kulinářskou úpravu, při níž na povrchu vzniká křupavá krustička.

Gratinují se nejčastěji bramborová či těstovinová jídla, a to pomocí klasické bešamelové omáčky, sýra anebo jiných surovin.  

Příprava je velmi jednoduchá, vše zvládnete udělat v jednom pekáčku a s menší námahou. A výsledek obvykle předčí očekávání!

Křupavé zapečené brambory se šunkou a sýrem

Chcete-li spotřebovat syrové brambory, které už nejsou v nejlepší kondici, nastrouhejte je na „velké slzy“. V kombinaci se šunkou, sýrem, česnekem a dalšími ingrediencemi vytvořte zapečené brambory ochucené směsí koření na americké brambory, nebo si vytvořte vlastní směs z papriky, cibule, česneku, kari, kmínu, pepře a oregana. Ze sýrů můžete využít parmazán, ale také výrazný čedar. Pokud použijete takovýto sýr, už není třeba tolik solit.

Zapečené brambory s kuřecím masem a nivou

Zbyly vám brambory a ještě kuřecí prsa? Zkombinujte je s nivou a smetanou a získáte výbornou večeři. Co budete potřebovat? 1 kg brambor na plátky, 2 kuřecí prsa, 180 g nivy, 1 smetanu ke šlehání, kari koření, lžíci směsi na grilovanou zeleninu (nebo sladkou papriku, česnek, cibuli, třtinový cukr, bazalku, oregano, rozmarýn, šalvěj a zázvor), dále 2 stroužky česneku a velkou špetku pepře.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte, nakrájejte je na plátky. Připravte si pekáček, vymažte ho tukem. Na to pak narovnejte brambory, osolte a opepřete. Vytvořte několik vrstev. Plátky kuřecích kousků naklepejte, potřete prolisovaným česnekem a posypte kořením. Na vše nastrouhejte nivu a rovnoměrně sýr rozrovnejte. Zalijte šlehačkou. Nechte zapéct v předehřáté troubě dozlatova. Trvá to zhruba 50 minut.
Pokud chcete zajímavou verzi s kuřecím masem a nivou, přidejte ještě špenát, a připravte si dobrotu podle tohoto receptu

Náš tip: Připravte si zapečené brambory s uzeným masem podle následujícího videoreceptu

Brambory dauphinoise

Brambory dauphinoise nejsou jen tak obyčejné zapečené brambory. Po této příloze sáhněte, když budete chtít k luxusnímu pokrmu luxusní přílohu. Základem jsou natenko nakrájené brambory, následně zapečené se smetanou. Výsledek nakonec i dobře vypadá a ještě lépe chutná. Šťavnaté jídlo provází nádherná vůně.

Na tento pokrm potřebujete nejlépe žluté voskovité brambory, nakrájené na velmi tenké plátky, třeba na struhadle. Aby v kombinaci s tučnou smetanou nevznikly žmolky, je dobré syrové plátky brambor krátce povařit se smetanou. Smetana se tak zahustí škrobem z brambor. Až pak můžete jídlo připravit na pečení. Kromě tučné smetany a brambor se jídlo připravuje s muškátovým oříškem, často se přidává česnek, cibule, ale také třeba tymián. Tyto brambory se podávají nejen jako příloha, ale také samostatně.

Pokud budou samostatným jídlem, můžete gratinované brambory doplnit o kořenovou zeleninu, jindy sáhnout třeba po slanině nebo ančovičkách. Tu pravou chuť získají gratinované brambory dauphinoise díky švýcarskému sýru Gruyère. Pokud jídlo dochutíte sýrem, myslete na to, že bude velmi syté. Vhodnější je tato varianta v tom případě, když budou brambory podávány samostatně.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více