Pečeme s Ivou: Veliké koláče lopaťáky pekly kdysi už naše prababičky. Jsou podobné frgálům, plněné povidly a sypané drobenkou
19. 1. 2023 Vaření
S tímto receptem lehce nakoukneme do historie koláčů. Velký lopaťák, koláč sázený do pece pekařskou lopatou, je předchůdcem frgálů i mnoha menších koláčků. A proč trnčený? To proto, že je pečený s povidly ze švestek, trnek.
Když pekařka promluví...
Lopaťáky (či tzv. pecové vdolky) byly vlastně předchůdcem malých koláčů, koláčků nebo vdolečků (jak se jim někde říkávalo). Velké koláče o průměru až 35 cm, s náplní na povrchu, se sázely do chlebové pece na dřevěné lopatě. Dělávaly se prý trnčené, hruškové nebo syrové (tvarohové) – tak se píše v nádherné knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.
Jsou vlastně hodně podobné frgálům. Pravděpodobně se pekly z jiného těsta, než je to popsané o kousek níž, ale – zkuste si i tak upéct kousek "téhle historie"
Co budeme na na 2 koláče o průměru asi 30 cm potřebovat? Těsto: 150 g vody, 15 g cukru, žloutek, 30 g změklého másla, 200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 8 g čerstvého droždí
Náplň: švestková povidla a drobenka (40 g másla, 40 g cukru, 80 g polohrubé mouky)
Jak budeme postupovat? Ručně nebo robotem: ve vodě rozmícháme cukr, droždí, asi 2 lžíce z přichystané, odvážené mouky a necháme 20 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké těsto. Těsto je nutné nechat nakynout – mísu zakryjeme utěrkou, postavíme do teplé místnosti a necháme asi hodinu kynout. Zatím si připravíme drobenku.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Každý kus pak vyškrábneme na pomaštěný plech a malým válečkem vyválíme nebo prsty roztáhneme do tenkého, kulatého koláče o průměru asi 30-35 cm.
Oba koláče potřeme povidly, posypeme drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180 °C / asi 20 minut).
Drobečky z ošatky
- Těsto můžeme uhníst i v domácí pekárně, ale protože je ho poměrně málo, používám jen kuchyňský robot.
- Hotový koláč můžete po upečení, ještě horký pokapat rozpuštěným máslem s rumem. Bude úžasně vonět.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
![]()
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)