Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čekáte návštěvu a chcete připravit zajímavé slané pohoštění? Máte-li rádi sýry, pak zkuste tento recept. Křehké roládky jsou plněné nivou a eidamem a dozdobené vlašským ořechem. Dohromady všechny chutě k sobě skvěle ladí a sušenky mizí ze stolu skoro rychlostí světla.


Slané pohoštění pro návštěvu 

Také kolikrát tápete, co nabídnout svým hostům, aby to nebyly obligátní chlebíčky nebo tyčinky? Nic proti tomuto pohoštění, je určitě také vítané, jen to někdy chce změnu. Velice oblíbené bývají různé slané sušenky nebo krekry. A nejlepší jsou pochopitelně domácí. Na jedny takové mi kdysi dala recept moje teta Lidka. Ta žije v Plzni, nedávno jí bylo 89 let a stále se těší dobré kondici, dokonce i peče cukroví. Recept mám od ní napsaný ještě na stroji a má tak pro mě krásnou patinu historie. Ostatně, můžete si jej prohlédnout v galerii. 

Právě od tety Lidky jsem kdysi na nějaké rodinné oslavě ochutnala sýrové roládky a úplně mě nadchly. Jsou nádherně křehké, a když je jíte v den upečení, doslova se rozplývají na jazyku. Přitom příprava není vůbec pracná. Jediným malým zdržením je, že těsto vyžaduje pár hodin odležení v chladu. Což ale může být zároveň i výhoda, protože si je připravíte třeba den předem a pak, v den návštěvy, už jen během 15 minut upečete slané sýrové roládky. Provedu vás celým receptem krok za krokem a navíc přidám své zkušenosti, co (ne)dělat. 

Sýrové roládky podle tety Lidky 

Na těsto budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 120 g tuku (použila jsem Heru), 1/2 prášku do pečiva, 100 ml mléka a lžičku soli. Na náplň si pak připravte: 100 g nastrouhané Nivy, 100 g sýru Eidam a 120 g změklého másla. Navíc: 1 vejce na potření, oříšky, mák nebo kmín na ozdobu. 

Jak na to? Všechny suroviny na těsto zpracujte. Všechny suroviny na náplň utřete. Těsto vyválejte na plát, silný asi 3 mm, a potřete náplní. Zarolujte, zabalte do potravinářské folie a nechte několik hodin, nebo do druhého dne, vychladit. Pak si předehřejte troubu na 190 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Z rolády krájejte kolečka o tloušťce asi 0,5 cm, dejte je na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte půlkou vlašského ořechu, případně mákem nebo kmínem. 

Roládky pečte v předehřáté troubě dozlatova, asi 12 minut. Vyjměte, nechte vychladnout a podávejte. 

Moje tipy: 

  • Těsto jsem zadělala Herou, byť je v receptu Omega. Je to na vás, co zkusíte, šlo by použít asi i máslo, jen nevím, zda by se pak s těstem nepracovalo hůř. Díky použití Hery je poddajné, pružné a nelepí se. 
  • Do náplně pak ale naopak doporučuji máslo, a to hlavně kvůli chuti. 
  • Těsto jsem náplní potírala pomocí lžíce a šlo to pěkně. Máslo na náplň ale musí být zcela změklé, aby se s ním dobře pracovalo.  
  • Určitě nevynechávejte krok s odležením. Jinak se vám nepodaří nakrájet z rolády hezká kolečka. 
  • Roláda má vždy konce trochu užší, ty upečte zvlášť a snězte je sami, tvarově nebudou tak hezké jako zbytek. 
  • Po potření vajíčkem lze roládu dozdobit čímkoliv, ale nám doma nejvíce chutná vlašský ořech. A to i proto, že je perfektní ve spojení s nivou.

    gastronomická novinářka Šárka Adámková

    „Vaření je moje vášeň!“

    Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Capri12

16. 1. 2023 18:18

Kolečka natírám vajíčkem pouze kolem dokola, nelíbí se mi patláni vajíčka na sýrovou náplň.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat