Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
26. 9. 2022 Vaření
Máte-li přebytek jablek a nevíte, co s nimi, udělejte fantastické jemné knedlíčky. Na přípravu stačí jen smíchat dvě suroviny, nechat odležet a pak tvarovat knedlíčky. Uvařené jsou za okamžik a svou chutí vás ohromí.
Jablko v kuchyni
Jablka patří odjakživa mezi naše nejoblíbenější a nejdostupnější ovoce. Jsou snadno dostupná, máme jich dost, dají se dlouho skladovat a v kuchyni najdou široké uplatnění. I proto jsou jimi obsypány stromy u cest či na zahrádkách. U nás doma musejí být jablka asi jako základní ovoce pořád na stole. Všcihni je milujeme. Asi i proto jsem si kdysi pořídila mini kuchařku Jablko v kuchyni od autora Bedřicha Hájka. Mohu ji s čistým svědomím doporučit, při vaření se určitě neztratí.
A právě v této knížce jsem kdysi objevila jednoduchý recept na jemné, nadýchané jablečné knedlíčky. Jablka jsou v nich nikoliv jako náplň, což je poměrně známá věc, ale přímo jako součást těsta. A aby rarit nebylo málo, celé těsto sestává z pouhých dvou ingrediencí: jablek a mouky. Už vás nebudu dlouho napínat, pojďme na recept.
Mohlo by vás zajímat
Delikátní knedlíčky
Zní to jako něco nemožného, ale je to tak. Jablečné knedlíčky lze skutečně připravit z pouhých dvou ingrediencí. Stačit vám budou jablka a hrubá mouka. Autor ve svém receptu krájí jablka na kostičky, můžete to taky vyzkoušet, ale já si tento krok upravila a jablka nahrubo strouhám. Těsto je pak kompaktnější a lépe se s ním pracuje.
Na jablečné knedlíčky potřebujete: 500 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek a 130 g hrubé mouky. Obě suroviny smíchejte a dejte do lednice asi na hodinu odležet. Můžete je tam, zakryté, nechat klidně i přes noc. Mouka začne pracovat a s jablky se spojí, ale i tak nevznikne žádné hutné těsto. Nebojte se toho a rozhodně nic nepřidávejte!
Za hodinku nebo druhý den si dejte do kastrůlku vařit vodu a z těsta tvarujte knedlíčky. Každý knedlíček lehce obalte v hrubé mouce a vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 5 minut. Vyndejte děrovanou naběračkou a můžete podávat. Knedlíčky stačí posypat skořicí a cukrem, kdo chce, může přidat i trochu rozpuštěného másla nebo strouhaný perník, případně na másle opraženou běžnou strouhanku. Diabetici mohou jíst knedlíčky jen tak, i bez cukru jsou totiž díky jablkům v těstě docela sladké.
Moje tipy navíc:
- Z uvedené dávky vyrobíte asi 20 knedlíčků velikosti ping pongových míčků. Tato porce nasytí dva mírně hladové strávníky, když budou knedlíčky jako hlavní chod, nebo čtyři strávníky, když budou jako dezert.
- Jak už jsem psala, těsto si můžete klidně udělat už večer předem a druhý den jen tvarovat knedlíčky a vařit. Dobrota je pak na stole do 10 minut!
- S těstem je potřeba pracovat velmi jemně, pokud by se vám nedařilo knedlíčky uválet v ruce, můžete pomocí dvou lžic vykrajovta noky a ty zavářet.
- Určitě nepřidávejte mouku, knedlíčky by pak byly tvrdé a gumové. Recept je perfektní tak jak je. Vystačí si bez cukru i mouky navíc. Knedlíčky jsem za léta, co recept mám, dělala mnohokrát. Vždy sklidily velký úspěch.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Jak uskladnit jablka. Poradíme, jak je nejlépe uchovat přes zimu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 18 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 18 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 19 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 22 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Křehké jablečné rohlíčky obalované ve vanilkovém cukru provoní celý dům a velmi snadno se připravují
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Komentáře
6. 10. 2022 13:51