

Bezlepková dýňová bábovka s kořením
Suroviny
- 1 dýně Hokaido (průměr asi 15cm)
- 1 a ½ hrnku BL mouky (Doves Farm a Schar Mixit)
- ¾ hrnku lískových oříšků usekaných najemno
- 1 prášek do pečiva
- ½ ČL soli
- 2 ČL skořice
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletého nového koření
- ¼ ČL tlučeného hřebíčku
- ¼ ČL nastrouhaného muškátového oříšku
- 4 vejce
- 1/2 hrnku cukru krupice
- ½ hrnku medu
- ¾ hrnku oleje
- 1 větší hruška
Postup přípravy receptu
Rozkrojenou omytou dýni zbavíme semínek a dáme na pečící papír upéct v troubě doměkka na cca 170°C asi 1 hodinu, upečenost vyzkoušíme vpichem špejle. Necháme ji vychladnout a pak buď i se slupkou a nebo jen vydlabaný vnitřek rozmixujeme do pyré. Pokud by bylo hustší, přidáme trochu vody.
V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, medem a vším kořením do pěny. Přidáme olej, nakonec pyré a vše dobře prošleháme.
Smícháme mouky, oříšky, prášek do pečiva a přidáme ke směsi. Vyšleháme hladké těsto, do kterého vmícháme oloupanou a na kostičky nakrájenou hrušku.Formu vystříkáme sprejem na pečení, nalijeme těsto a dáme péct na 180°C asi 20 minut. Potom snížíme na 160°C a pečeme cca 30 min. Upečenost vyzkoušíme vpichem špejle.
Je-li hotová, troubu vypneme, pootevřeme a bábovku tam ještě asi 10 minut necháme. Potom vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Inspirace na víkendovém pečení.
Bábovka je úžasná, vláčná a voňavá. Při pečení to vonělo doma jako o Vánocích.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bezlepková dýňová bábovka s kořením
-
Parádní na řezu
pěkné foto
-
Gabča: Děkuji za upozornění
nějak se mi z receptu vykutalela, ale už je napraveno
-
ráda bych vyzkoušela...... v přípravě píšete vejce, ale v surovinách není o něm zmínka? Kolik vajec? Děkuji za info
-
Moc pěkné
-
Jj, takové koření dávám do vánočky, taky se mi to líbí, zkusím z normální mouky. Asi polohrubé? Snad tím nic nezkazím
-
Ta by chutnala i mně a líbí se mi ta použitá směsice koření