

Francouzský guláš podle Anuše Kejřové
Suroviny 4 porce
- 600 g hovězí kližky
- 2-3 cibule
- 50 g přepuštěného másla
- 1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce kaparů
- 100 ml červeného vína
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Cibuli pokrájíme na kostičky a opečeme ji na přepuštěném másle dorůžova. Přidáme mletou papriku, promícháme tak, aby rovnoměrně obalila cibulové kousky, a přidáme opepřené a lehce osolené kousky hovězího masa.
Necháme je zatáhnout, zalijeme malým množstvím vývaru a necháme vydusit na tuk.
Zasypeme hladkou moukou, prosmahneme, podlijeme zbytkem vývaru dusíme pod pokličkou doměkka. Občas promícháme a pokud by bylo zapotřebí, přilijeme tekutinu.
Do hotového guláše již mimo plotnu zamícháme červené víno, zakysanou smetanu a kapary, které můžeme podrtit. Dochutíme solí a pepřem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Francouzský guláš podle Anuše Kejřové
-
S vínem se to pak už tedy nevaří? Nečpí z toho to víno? Já jsem zvyklá víno dávat hned na začátku, tak mi to překvapilo. Jinak to vypadá náramně
-
Líbí se mi
u nás asi jiná příloha
-
Eli, Kejřová nikdy nezklame - ale Ty taky ne
-
Pěkný gulášek
-
pěkný gulášek kapary jsou moc dobré
+14
-
Gulášek vypadá móc dobře
-
-
omáčka vypadá báječně .... na paprice stokrát jinak - posílám bodík
-
Děkuji za komentáře a hlavně body...
První kuchařka, když jsem musela v roce 1990 zakládat domácnost, byla právě Anuše Kejřová, tuším něco jako "Úsporná kuchařka". Trochu mě v těch dvaceti děsily kapitoly o tom, jak naštípat dříví a roztopit kamna; zardousit drůbež, oškubat a vyvrhnout vnitřnosti, ale i tak to byla jedna z knih, které považuji za svoje prvotní kuchařské učiliště..
-
-
Hmmm, tak to může být bašta, jen bych zvolila jinou přílohu
-
srettka:néé
kapary jsou úžasná bašta
krásný recept -
ta omáčka..mlask
krása, kapary mě teda dvakráte neoslovili, ale i tak to musí být bašta
-
Jo ten mám v Kejřovce, jak vidím
, nedělala, ale