Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinky za oknem: Jak jednoduše vypěstovat řeřichu? Několik porcí zdraví vás vyjde jen na 13 Kč!
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Pokud ji neznáte, tak si ji zamilujete. Vypěstovat řeřichu zvládne každý, a to během pár dnů. Poradíme, jak na to, na co si dát pozor a kam s ní v kuchyni. Tuhle bylinku s nahořklou chutí si oblíbíte.


Kde se vzala řeřicha

Že bylinky jsou zdravé a obohatí jídlo, o tom snad není pochyb. A jednu si můžete velmi rychle vypěstovat doma. Není náročná na vypěstování, a když vyroste, dobře vypadá.

Řeřicha setá neboli řeřicha zahradní je velmi rychle rostoucí bylinka, která se k nám dostala z Blízkého východu. U nás už je ale tak běžná, že si to ani neuvědomujeme. Dorůstá sice 60 cm, ale využívá se jako jarní listová bylina. Chutná lehounce nahořkle, podobně jako ředkvička. Na naklíčení řeřichy nám bude stačit jen pár běžných věcí, které určitě máme doma.

Co obsahuje řeřicha

Oblíbenou rostlinu si můžeme pěstovat po celý rok, i když nejoblíbenější je v zimě a brzy zjara, kdy příliš zeleného koření není. Navíc poslouží jako vitamínová vzpruha. Obsahuje totiž vitamíny K, E, vitamíny skupiny B, dále vitamíny A a C. Z minerálních látek v rostlině pak najdeme sodík, železo, vápník, fluor a fosfor.

Jak pěstovat řeřichu

Řeřichu je možné pěstovat v květináči, ale snazší je to na vatě. Semena klíčí už po 2-3 dnech. Co se bude hodit? Potřebujete pytlíček se semínky. 5g sáček se řeřichou můžete nakoupit už za 13 Kč. Dále budete potřebovat talířek, nízký kelímek, nebo misku, vatu a vodu.

Jak zasadit řeřichu do vaty? Vezměte si misku, vyložte ji vatou a navlhčete vodou. Na to rovnoměrně nasypte semínka řeřichy. Je třeba, aby zůstala semínka stále ve vlhku.

Řeřichu můžete pěstovat i v různých substrátech, existuje i speciální pro bylinky. Na internetu můžete nejlevnější variantu o objemu 5 l pořídit už za 29 Kč. Pokud budete pěstovat řeřichu v substrátu, je třeba hlídat jeho navlhlost (nesmí být moc mokrý). Rostlina by mohla uhynout.

Nádobu se semínky dejte na místo, kde je dostatek světla, ideálně na parapet. Vyhovující teplota je zhruba 20 °C. 

Na co si dát pozor

Výsev neprovádějte příliš hustě, speciálně ve vatě totiž pak snadno dochází k šíření plísní. Semínka vždy jen rozsypte po povrchu, můžete je jen jemně přitlačit. Pokud by povrch zaschl, semínka a rostlinky by se poničily a nejspíš by zahynuly.

Pokud máme doma sucho, můžeme vytvořit vlhké prostředí tak, že misku překryjeme mikrotenovým sáčkem. 

[articlesBox:]

Kdy se sklízí doma pěstovaná řeřicha

Sklízí se mladé děložní lístky, zhruba po 8-10 dnech tak, že se odstřihnou. Pak nejspíš rostlina uhyne. Snadno ji můžeme ale vypěstovat znovu.

Co s řeřichou v kuchyni

Řeřichu odřízneme nebo odstřihneme a jemně ji nasekáme. V této podobě jí můžeme posypat obyčejný chléb s máslem nebo s tvarohem a dodá mu výbornou aromatickou chuť. Přidat ji můžete do polévek, hodí se i do pomazánek, zeleninových salátů. Protože je plná cenných látek, je škoda ji tepelně upravovat. Přišla by tak i o svou chuť. Nejlepší je syrová.

Zdroje informací:
https://www.gardeningknowhow.com
http://herbgardening.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více