Řecký cibulový koláč kremidopita voní cibulí a sýrem, připravuje se snadno a chutná fantasticky
10. 3. 2023 Vaření
Nejste si jisti svým vztahem k cibuli? Připravte si řecký cibulový koláč kremidopita a zamilujte si tento voňavý koláč, který se dá připravit i z listového těsta. Je to snadné a určitě stojí za vyzkoušení.
Slaný řecký koláč
Když si připravíme něco ze středomořské kuchyně, často nám to navodí krásu a pohodu na dovolené. Platí to i v případě řeckých koláčů. Když vyzkoušíte něco z řecké kuchyně, nejspíše se setkáte s potravinami, jako je pita neboli koláč, často připravovaný z filo (phyllo) těsta.
To jsou vlastně tenké pláty nekynutého těsta (připomíná listové těsto). Filo těsto se využívá k výrobě mnoha řeckých jídel, jako je velmi sladký dezert baklava a šátečky spanakopita. Plátky těsta se většinou potírají rozpuštěným máslem nebo olejem a poté se vrství. Na pitě bývá i řecký sýr feta.
Mohlo by vás zajímat
Rozdíl mezi filo těstem a listovým těstem
Základem tohoto koláče většinou bývá filo těsto, které ale můžeme v tomto případě nahradit u nás obvyklejším listovým. A jaký je mezi nimi rozdíl? Filo těsto obsahuje jen málo tuku. Skládá se z mouky, vody, oleje, špetky soli a octa.
Podobně jako to listové se válí natenko, ale v případě filo těsta jsou pláty ještě průhlednější. Vrství se na sebe, vrstvy se potírají tukem a plní sladkými i slanými náplněmi. Seženete ho vyválené a mražené. Rozmrazovat by se mělo v lednici, aby bylo chladné a lépe lístkovalo, stejně to platí i u listového těsta.
Vyválené listové těsto se dá pořídit už za 33 Kč a filo těsto za 79,90 Kč.
Chcete-li se na pár chvil přemístit na letní dovolenou, nejjednodušší způsob, jak to udělat, je uvařit si něco řeckého! Přímořský národ si umí užívat života a je mimo jiné známý obrovským…
Řecký cibulový koláč
Řecký cibulový koláč zvaný kremidopita připravují hlavně na řeckém ostrově Mykonos. Je jednoduchý, a přitom výborný. Množství cibule se není třeba obávat, přípravou zesládne a v kombinaci s fetou bude výborná. Kromě těsta (filo nebo listového) patří do cibulového koláče ještě náplň.
Jejím základem je samozřejmě spousta cibule (často se používá červená), olivový olej a koření. Může se jednat o sladkou papriku, petrželku, jarní cibulku, oregano, tymián, a často nechybí sýr feta. My místo něj můžeme použít balkánský sýr.
Mohlo by vás zajímat
Příprava řeckého cibulového koláče kremidopita
Na jeho přípravu si přichystejte: 2 rozválená listová těsta (spodní a horní plát), 5-6 velkých cibulí (ideálně bílá a červená), 3 lžíce olivového oleje, 150 g slaniny, 3 vejce, pepř, lžičku sladké papriky, ½ lžičky tymiánu, 100 g balkánského sýru (fety). Sůl dle chuti.
Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Cibuli oloupejte, rozkrojte ji napůl a nakrájejte ji nahrubo. Na pánvičce rozehřejte olej a do horkého oleje dejte cibuli. Nakrájejte slaninu a přidejte k cibuli. Smažte je asi 7-10 minut. Přidejte papriku, pepř a dobře promíchejte a vypněte.
Do misky rozklepněte vejce a rozšlehejte ho. Do vychladlé směsi přidejte sýr nalámaný na menší kusy, vejce a tymián (případně oregano). Připravte si pekáč a vyložte ho pečicím papírem. Na dno dejte plát listového těsta a vytvarujte podle pekáče. Hotovou cibuli dejte na těsto a zakryjte ji zbývajícím plátem těsta.
Ořízněte tak, aby se obě části těsta hezky spojily. Nožem naznačte čtverečky pro budoucí porce. Potřete olejem, dejte do trouby a pečte do zlatohněda. Trvá to asi 35-40 minut. Vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout a podávejte.
Náš tip: Pokud milujete pálivá jídla, můžete při kořenění sáhnout po pálivé paprice, případně pro chilli. Pokud byste přece jen zatoužili po přípravě pity z filo těsta, můžete si těsto přichystat podle tohoto receptu.
Zdroje informací:
https://www.youtube.com
https://www.reckonasbavi.cz
https://akispetretzikis.com
https://www.lemonandolives.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dobrota ve znaku Lotrinska: Slaný koláč quiche miloval i polský král Stanislav I.
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Od podzimu do jara se v obchodech objevuje ředkev. Je to výborná i zdravá zelenina, ale ne každý ji zná a používá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí