Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecký cibulový koláč kremidopita voní cibulí a sýrem, připravuje se snadno a chutná fantasticky
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Nejste si jisti svým vztahem k cibuli? Připravte si řecký cibulový koláč kremidopita a zamilujte si tento voňavý koláč, který se dá připravit i z listového těsta. Je to snadné a určitě stojí za vyzkoušení.


Slaný řecký koláč

Když si připravíme něco ze středomořské kuchyně, často nám to navodí krásu a pohodu na dovolené. Platí to i v případě řeckých koláčů. Když vyzkoušíte něco z řecké kuchyně, nejspíše se setkáte s potravinami, jako je pita neboli koláč, často připravovaný z filo (phyllo) těsta.

To jsou vlastně tenké pláty nekynutého těsta (připomíná listové těsto). Filo těsto se využívá k výrobě mnoha řeckých jídel, jako je velmi sladký dezert baklava a šátečky spanakopita. Plátky těsta se většinou potírají rozpuštěným máslem nebo olejem a poté se vrství. Na pitě bývá i řecký sýr feta. 

Rozdíl mezi filo těstem a listovým těstem

Základem tohoto koláče většinou bývá filo těsto, které ale můžeme v tomto případě nahradit u nás obvyklejším listovým. A jaký je mezi nimi rozdíl? Filo těsto obsahuje jen málo tuku. Skládá se z mouky, vody, oleje, špetky soli a octa.

Podobně jako to listové se válí natenko, ale v případě filo těsta jsou pláty ještě průhlednější. Vrství se na sebe, vrstvy se potírají tukem a plní sladkými i slanými náplněmi. Seženete ho vyválené a mražené. Rozmrazovat by se mělo v lednici, aby bylo chladné a lépe lístkovalo, stejně to platí i u listového těsta.

Vyválené listové těsto se dá pořídit už za 33 Kč a filo těsto za 79,90 Kč.

Řecká

Chcete-li se na pár chvil přemístit na letní dovolenou, nejjednodušší způsob, jak to udělat, je uvařit si něco řeckého! Přímořský národ si umí užívat života a je mimo jiné známý obrovským…

Řecký cibulový koláč  

Řecký cibulový koláč zvaný kremidopita připravují hlavně na řeckém ostrově Mykonos. Je jednoduchý, a přitom výborný. Množství cibule se není třeba obávat, přípravou zesládne a v kombinaci s fetou bude výborná. Kromě těsta (filo nebo listového) patří do cibulového koláče ještě náplň.

Jejím základem je samozřejmě spousta cibule (často se používá červená), olivový olej a koření. Může se jednat o sladkou papriku, petrželku, jarní cibulku, oregano, tymián, a často nechybí sýr feta. My místo něj můžeme použít balkánský sýr.

Příprava řeckého cibulového koláče kremidopita

Na jeho přípravu si přichystejte: 2 rozválená listová těsta (spodní a horní plát), 5-6 velkých cibulí (ideálně bílá a červená), 3 lžíce olivového oleje, 150 g slaniny, 3 vejce, pepř, lžičku sladké papriky, ½ lžičky tymiánu, 100 g balkánského sýru (fety). Sůl dle chuti.

Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Cibuli oloupejte, rozkrojte ji napůl a nakrájejte ji nahrubo. Na pánvičce rozehřejte olej a do horkého oleje dejte cibuli. Nakrájejte slaninu a přidejte k cibuli. Smažte je asi 7-10 minut. Přidejte papriku, pepř a dobře promíchejte a vypněte.

Do misky rozklepněte vejce a rozšlehejte ho. Do vychladlé směsi přidejte sýr nalámaný na menší kusy, vejce a tymián (případně oregano). Připravte si pekáč a vyložte ho pečicím papírem. Na dno dejte plát listového těsta a vytvarujte podle pekáče. Hotovou cibuli dejte na těsto a zakryjte ji zbývajícím plátem těsta.

Ořízněte tak, aby se obě části těsta hezky spojily. Nožem naznačte čtverečky pro budoucí porce. Potřete olejem, dejte do trouby a pečte do zlatohněda. Trvá to asi 35-40 minut. Vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout a podávejte.

Náš tip: Pokud milujete pálivá jídla, můžete při kořenění sáhnout po pálivé paprice, případně pro chilli. Pokud byste přece jen zatoužili po přípravě pity z filo těsta, můžete si těsto přichystat podle tohoto receptu.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com
https://www.reckonasbavi.cz
https://akispetretzikis.com
https://www.lemonandolives.com

Náš tip: Pokud byste rádi vyzkoušeli jinou variantu slaného koláče s cibulí, můžete si připravit tento francouzský quiche Lorraine

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více