Řecké těsto Fillo na pity
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 14 528 kJ / 3 472 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 100,00 g |
Tuky | 10,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 23 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 730,60 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Takhle se dělají pity v celém Řecku, náplně jsou různé. Snažila jsem se to popsat pochopitelně, ale nevím, jestli se mi to povedlo.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 3. 2023 23:10
bofinka: Už jsem napsal, že fillo těsto znám, a to ne jen teoreticky tak, že jsem googlil. Samozřejmě, že si ho sám nedělám, je dosti pracné, dá se ale koupit např. v obchodě s řeckými specialitami v Brně (a pravděpodobně i v jiných městech ČR). Také např. ve Vídni či v mnoha městech v Německu. Kdo ty možnosti nemá nebo je nemá kdykoliv si vzpomene (jako já), nahrazuje fillo těsto těstem listovým. Já tak dělám třeba búrek.
13. 3. 2023 21:20
Tonja: V podstate se jedna jen o to, ze v rectine pitta znamena jednak chleb - kynute placky a pak i KOLAC z fillo testa. A to moje malickost vedela, aniz byh googlila, kdyz dovolis . . . . .
Pravda, zhora zminovany recept na fillo testo je autorkou ponekud chaoticky napsany, ale ten 1/4 hrnku "oliv" je ve skutecnosti 1/4 hrnku olivoveho oleje, jedna cast jde do testa, druha na potirani platu.
Je treba si tez uvedomit, ze recept je z roku 2011 a tenkrat asi tezko nekdo vedel, jak na fillo testo.
Tazene testo, ktere se pouziva u nas na strudl, je vlastne v zakladu stejneho principu, tedy az na to, ze my ho nevstvime.
Pravda, zhora zminovany recept na fillo testo je autorkou ponekud chaoticky napsany, ale ten 1/4 hrnku "oliv" je ve skutecnosti 1/4 hrnku olivoveho oleje, jedna cast jde do testa, druha na potirani platu.
Je treba si tez uvedomit, ze recept je z roku 2011 a tenkrat asi tezko nekdo vedel, jak na fillo testo.
Tazene testo, ktere se pouziva u nas na strudl, je vlastne v zakladu stejneho principu, tedy az na to, ze my ho nevstvime.
13. 3. 2023 11:26
bofinka: Já jednak vím, co je těsto fillo, jednak bych si to dovedl najít na internetu, když bych to nevěděl.
12. 3. 2023 18:48
Tonja: Autorka receptu nikde netvrdi, ze jeji recept je na pita chleb, ona jen pridala recept na fillo testo z ktereho se pecou recke kolace zvane pity.
Těsto fillo – Φύλλο – je těstový základ pro většinu řeckých pekařských specialit, jako jsou pity a dezerty. Φύλλο znamená v překladu list. To je přesné označení pro těsto vyválený to téměř průhledné tloušťky . . . . . .Doporucuji nahlednout zde www.reckonasbavi.cz/testo-filo-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf/
Těsto fillo – Φύλλο – je těstový základ pro většinu řeckých pekařských specialit, jako jsou pity a dezerty. Φύλλο znamená v překladu list. To je přesné označení pro těsto vyválený to téměř průhledné tloušťky . . . . . .Doporucuji nahlednout zde www.reckonasbavi.cz/testo-filo-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf/
12. 3. 2023 15:11
bofinka: Nerozporuji, že se na Tebou uvedené koláče nepoužívá těsto fillo. Těsto fillo je v Řecku velmi rozšířené a používá se hodně. Neznamená to však, že Spanacopita, Kimadopita, Kremidopita či Portokalopita je PITA. Pita je opravdu arabský chléb ve tvaru placky (obvykle dutý).
Viz též např. cs.wikipedia.org/wiki/Pita
Viz též např. cs.wikipedia.org/wiki/Pita
11. 3. 2023 06:21
Tonja: V rectine pita znamena jednak chleb a pak i kolac. Toto je Spanacopita - spenatovy kolac, dalsi napr. Kimadopita, plneny mletym masem, Kremidopita - ma napln cibulovou, Portokalopita je naopak kolac sladky - pomeranc, jogurt + skorice.
Ve vsech techto kolacich se pouziva vyhradne fillo testo
Ve vsech techto kolacich se pouziva vyhradne fillo testo
11. 3. 2023 00:01
Fillo (phyllo) těsto se nepoužívá na výrobu pity. Pita je arabský chléb, nyní už rozšířený i do jiných zemí), má jiné složení surovin a dělá se jako prostá placka, která se na pánvi "nafoukne", takže se dá naplnit. Plní se až po upečení.
Zde v Topkách je také několik dobrých receptů na pita chleby, např.:
a několik dalších.
Zde v Topkách je také několik dobrých receptů na pita chleby, např.:
Arabský pita chléb
Hodnocení receptu je (28×)a několik dalších.
27. 12. 2020 01:13
Nechci být rýpal, ale do filo těsta olivy a ocet nepatří. Filo těsto je prosté těsto v tenké formě, určeno k dalšímu použití jako polotovar. Jeho charakteristikou je tenkost, podobně jako je těsto listové.
Mouku a sůl dáme do dostatečně velké mísy a za stálého míchání přidáváme vlažnou vodu. Toto těsto mícháme asi 10 minut. K těstu na pomoučeném vále nebo v míse přidáváme postupně po lžíci olej a dobře ho vypracujeme, až je těsto hladké a pružné. Vypracované těsto přikryjeme plastikovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě nejméně 2 hodiny odpočinout. Pracovní desku přikryjeme kouskem plátna, poprášíme ho škrobem a odpočaté těsto válečkem vyválíme co možná nejtenčeji. Těsto nadzvedneme na hřbety rukou a jejich vzdalováním těsto vytahujeme. Tak postupujeme z každé strany pracovní desky, až těsto vytáhneme na co největší čtverec. Silnější okraje odstříhneme nebo odkrojíme. Vytažené těsto necháme asi 30 minut odpočinout a oschnout. Z těsta nožem nebo rádýlkem odkrojíme pruh o šířce 30 cm a pruh rozkrojíme na 40 cm velké pláty. Pláty poprášíme škrobem a skládáme na sebe. Takto pokračujeme až je všechno těsto nakrájené na pruhy a naskládané na sebe. Těsto je nyní hotové k okamžitému použití, nebo ho můžeme zabalit do plastikového filmu a uložit v ledničce, kde nám vydrží až 2 týdny. Příprava filo těsta vyžaduje nějakou zkušenost, ale hlavně trpělivost, protože je to zdlouhavé. Dnes se toto Filo těsto dostane koupit téměř v každém supermarketu.
Když budete chtít, můžete pita chleby upéct z těsta stejného nebo podobného složení. Pita chleby se však nedělají z tenkých plátků filo těsta.
Mouku a sůl dáme do dostatečně velké mísy a za stálého míchání přidáváme vlažnou vodu. Toto těsto mícháme asi 10 minut. K těstu na pomoučeném vále nebo v míse přidáváme postupně po lžíci olej a dobře ho vypracujeme, až je těsto hladké a pružné. Vypracované těsto přikryjeme plastikovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě nejméně 2 hodiny odpočinout. Pracovní desku přikryjeme kouskem plátna, poprášíme ho škrobem a odpočaté těsto válečkem vyválíme co možná nejtenčeji. Těsto nadzvedneme na hřbety rukou a jejich vzdalováním těsto vytahujeme. Tak postupujeme z každé strany pracovní desky, až těsto vytáhneme na co největší čtverec. Silnější okraje odstříhneme nebo odkrojíme. Vytažené těsto necháme asi 30 minut odpočinout a oschnout. Z těsta nožem nebo rádýlkem odkrojíme pruh o šířce 30 cm a pruh rozkrojíme na 40 cm velké pláty. Pláty poprášíme škrobem a skládáme na sebe. Takto pokračujeme až je všechno těsto nakrájené na pruhy a naskládané na sebe. Těsto je nyní hotové k okamžitému použití, nebo ho můžeme zabalit do plastikového filmu a uložit v ledničce, kde nám vydrží až 2 týdny. Příprava filo těsta vyžaduje nějakou zkušenost, ale hlavně trpělivost, protože je to zdlouhavé. Dnes se toto Filo těsto dostane koupit téměř v každém supermarketu.
Když budete chtít, můžete pita chleby upéct z těsta stejného nebo podobného složení. Pita chleby se však nedělají z tenkých plátků filo těsta.
31. 1. 2011 13:12
Marci, přesně tohle jsem chtěla ukázat, jak se to dělá v Řecku. Já jsem se taky naučila toto těsto od mé tchýně
. Ale když se mi někdy nechce vyvalovat tak si ho koupím už hotové
Pajasko, je to trochu pracné, ale dobré


Pajasko, je to trochu pracné, ale dobré

31. 1. 2011 11:41
Uložila jsem si tento recept a někdy vyzkouším a nebude to tedy jednoduché.Ráda bych zkusila originál,abych věděla rozdíl mezi ním a listovým těstem.


31. 1. 2011 10:51
marcik máš bodíka
těsto filo dělám jen jednou za rok a to na narozeniny manželovi, protože je fakt, že je dosti pracné. Moje tchýně rodilá Řekyně ho vždy válela a překládala strašně dlouho a pamatuji se, jak mě hubovala, že to není furt ono
dnes tady už není a s láskou na ni vzpomínám. Všem doporučuji těsto vyzkoušet










31. 1. 2011 06:38



30. 1. 2011 19:33
Marci, já vždy oceňuji fotopostup, to nemá chybu!!

30. 1. 2011 19:09
děvčata, snažila jsem se, aby to bylo celkem chápající i ve fotopostupu. jestli není recept dost srozumitelný tak se omluvám.
Hello, díky že jsi přidala náplně. já sem myslela jen na těsto při psaní.
Hello, díky že jsi přidala náplně. já sem myslela jen na těsto při psaní.
30. 1. 2011 18:59
k.radulko jsem na tom jako ty






Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová játra po asijsku
Přidáno před 2 hodinami
Banán s hruškou v kapse
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí závitky plněné hruškovou nádivkou a hermelínem
Přidáno před 14 hodinami
Francouzská kuřecí polévka s fazolemi
Přidáno 30. 11. 2023 11:25
Čokoládové tyčinky s Nutellou a oříšky
Přidáno 30. 11. 2023 08:02
Čokoládové preclíky
Přidáno 29. 11. 2023 21:44
Právě bylo uvařeno:
Buchta - prošívaná deka
MoniTom uvařila před 2 hodinami
Pečené uzené koleno
Zaneta24 uvařila před 2 hodinami
Výborné šlehačkové cukroví
GabrielaKutis uvařila před 2 hodinami
Koláč z cukety
mendorf uvařila před 2 hodinami
Měkké perníčky hned k jídlu
Ondraska uvařila před 3 hodinami
Nejlepší bramboráky jaké znám
gabikka uvařila před 3 hodinami
Bramborová pomazánka na chlebíčky
miche.pelech uvařila před 3 hodinami
Vepřové plátky v cikánské omáčce
Alvinsatya uvařila před 4 hodinami
Kefírové lívance II
Theaa uvařila před 4 hodinami
Domácí kmínový chleba
Michal42 uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: těsto na pitu kde koupim filo testo řecká pita recept testo na ryby kde koupit filo těsto filo těsto koupit kde koupit těsto filo řecká pita řecké těsto těsto filo koupit recepty s fillo těstem domácí těsto na ryby filo testo těsto filo filo těsto kde koupit filo těsto recept domaci testa na ryby těsto filo kde koupit co je filo těsto kde koupit filo těsto kde koupím
Suroviny: mouka polohrubá, olivy, olej, ocet, voda, sůl, olej
Řecké těsto Fillo na pity
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kovY
Pita chleby II.
cathleen
Hodnocení receptu je 4,8 (13×)