Řecké těsto Fillo na pity

marcik Kuchařka:

Slané pečivo 12 názorů

56
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
1/3 hrnku oliv
olej (hrnek 250 ml)
2 lžíce octu
2 a 1/2 hrnku vlažné vody
sůl
olej na potření filla a na vymazání plechu
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin si připravíme nelepivé těsto, jestli lepí, přidáme trochu mouky. Vodu dávám opatrně, někdy není potřeba ani tolik vody.

  2. Necháme asi deset minut odpočinout.

  3. Pracovní desku si posypeme moukou a vyválíme filla.

  4. Jsou dva způsoby na vyvalování těsta:

  5. První způsob: těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou polovinu zase rozdělíme na menší (já dělím na sedm dílů). Vyvalujeme placky asi ve velikosti dezertního talířku. Dáme jednu placku na talíř, potřeme rozpuštěným tukem a dáme další placku. Takhle naskládáme všech sedm placek a dáme na mrazák.

  6. Stejným způsobem si připravíme i tu druhou polovinu těsta.

  7. Vyndáme z mrazáku první talíř a vyválíme si jednu velkou placku, kterou dáme na vymazaný plech.

  8. Naplníme náplní dle chuti poté si vyválíme i tu vrchní placku. Potřeme olejem, nožem nařízneme kousky (aby se těsto lépe propeklo) a pečeme při 160°C asi hodinku, záleží na troubě. Po upečení pitu pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout.

  9. Druhý způsob: Těsto rozdělíme na dvě půlky, ty si opět rozdělíme na menší kousky. Plech si vymažeme olejem a vyválíme si spodní plát o trochu větší než plech, těsto přeneseme na plech a potřeme olejem. Druhý plát je ve velikosti plechu, opět potřeme olejem, atd. Takhle uděláme všech sedm plátů.

  10. Poslední plát nemažeme olejem, dáme náplň a stejným způsobem děláme i vrchní pláty. Když se při vyvalování trochu plát protrhne nevadí. Poslední plát si uděláme o maličko větší a "zabalíme" celou pitu.

  11. Potřeme olejem, nařízneme kousky a pečeme při 160 C asi hodinku. Pitu vyndáme, pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout.

Poznámka

Takhle se dělají pity v celém Řecku, náplně jsou různé. Snažila jsem se to popsat pochopitelně, ale nevím, jestli se mi to povedlo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Řecké těsto Fillo na pity

  • marcik marcik(autor receptu)

    Marci, přesně tohle jsem chtěla ukázat, jak se to dělá v Řecku. Já jsem se taky naučila toto těsto od mé tchýně;-). Ale když se mi někdy nechce vyvalovat tak si ho koupím už hotové:-*
    Pajasko, je to trochu pracné, ale dobré;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Uložila jsem si tento recept a někdy vyzkouším a nebude to tedy jednoduché.Ráda bych zkusila originál,abych věděla rozdíl mezi ním a listovým těstem.:yes::-)

    Odpovědět

  • Marsi Mesi Marsi Mesi

    marcik máš bodíka:-K těsto filo dělám jen jednou za rok a to na narozeniny manželovi, protože je fakt, že je dosti pracné. Moje tchýně rodilá Řekyně ho vždy válela a překládala strašně dlouho a pamatuji se, jak mě hubovala, že to není furt ono:-D dnes tady už není a s láskou na ni vzpomínám. Všem doporučuji těsto vyzkoušet:-)):yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    :-OZajímavý receptík!:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Marci, já vždy oceňuji fotopostup, to nemá chybu!!:yes:

    Odpovědět

  • marcik marcik(autor receptu)

    děvčata, snažila jsem se, aby to bylo celkem chápající i ve fotopostupu. jestli není recept dost srozumitelný tak se omluvám.
    Hello, díky že jsi přidala náplně. já sem myslela jen na těsto při psaní.

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    k.radulko jsem na tom jako ty:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Toto těsto se u nás nahrazuje listovým těstem. Na slovenských stránkách Topreceptů přidávala Tejaja 6 receptů na využití tohoto těsta, např.
    http://www.toprecepty.sk/recept/1129-syr-vo-fyllo-...
    http://www.toprecepty.sk/recept/1127-kurca-vo-fill...
    http://www.toprecepty.sk/recept/1128-spenat-zapeka...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Díky za podrobný postup ;-):yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    +1 originální recept, postup popsaný výborně - pochopila jsem napoprvé, na fotkách vypadá moc hezky. :yes:

    Odpovědět

  • marcik marcik(autor receptu)

    tak je tu recept, ten jsem neviděla. Radulko, devatenáct let je moje řeč řečtina, takže to jde poznat. Kdyby jsi mne slyšela i mluvit česky:-D:-D.. ale opravdu takhle se dělá fillo. po upečení se musí každý plát těsta oddělovat.

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    teda pochopila jsem to až asi na podesáté ale zkusím :yes::yes::yes::-D

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo