

Řecké těsto Fillo na pity
Suroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 1/3 hrnku oliv
- olej (hrnek 250 ml)
- 2 lžíce octu
- 2 a 1/2 hrnku vlažné vody
- sůl
- olej na potření filla a na vymazání plechu
Postup přípravy receptu
Ze všech surovin si připravíme nelepivé těsto, jestli lepí, přidáme trochu mouky. Vodu dávám opatrně, někdy není potřeba ani tolik vody.
Necháme asi deset minut odpočinout.
Pracovní desku si posypeme moukou a vyválíme filla.
Jsou dva způsoby na vyvalování těsta:
První způsob: těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou polovinu zase rozdělíme na menší (já dělím na sedm dílů). Vyvalujeme placky asi ve velikosti dezertního talířku. Dáme jednu placku na talíř, potřeme rozpuštěným tukem a dáme další placku. Takhle naskládáme všech sedm placek a dáme na mrazák.
Stejným způsobem si připravíme i tu druhou polovinu těsta.
Vyndáme z mrazáku první talíř a vyválíme si jednu velkou placku, kterou dáme na vymazaný plech.
Naplníme náplní dle chuti poté si vyválíme i tu vrchní placku. Potřeme olejem, nožem nařízneme kousky (aby se těsto lépe propeklo) a pečeme při 160°C asi hodinku, záleží na troubě. Po upečení pitu pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout.
Druhý způsob: Těsto rozdělíme na dvě půlky, ty si opět rozdělíme na menší kousky. Plech si vymažeme olejem a vyválíme si spodní plát o trochu větší než plech, těsto přeneseme na plech a potřeme olejem. Druhý plát je ve velikosti plechu, opět potřeme olejem, atd. Takhle uděláme všech sedm plátů.
Poslední plát nemažeme olejem, dáme náplň a stejným způsobem děláme i vrchní pláty. Když se při vyvalování trochu plát protrhne nevadí. Poslední plát si uděláme o maličko větší a "zabalíme" celou pitu.
Potřeme olejem, nařízneme kousky a pečeme při 160 C asi hodinku. Pitu vyndáme, pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout.
Poznámka od kuchařky
Takhle se dělají pity v celém Řecku, náplně jsou různé. Snažila jsem se to popsat pochopitelně, ale nevím, jestli se mi to povedlo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Řecké těsto Fillo na pity
-
Nechci být rýpal, ale do filo těsta olivy a ocet nepatří. Filo těsto je prosté těsto v tenké formě, určeno k dalšímu použití jako polotovar. Jeho charakteristikou je tenkost, podobně jako je těsto listové.
Mouku a sůl dáme do dostatečně velké mísy a za stálého míchání přidáváme vlažnou vodu. Toto těsto mícháme asi 10 minut. K těstu na pomoučeném vále nebo v míse přidáváme postupně po lžíci olej a dobře ho vypracujeme, až je těsto hladké a pružné. Vypracované těsto přikryjeme plastikovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě nejméně 2 hodiny odpočinout. Pracovní desku přikryjeme kouskem plátna, poprášíme ho škrobem a odpočaté těsto válečkem vyválíme co možná nejtenčeji. Těsto nadzvedneme na hřbety rukou a jejich vzdalováním těsto vytahujeme. Tak postupujeme z každé strany pracovní desky, až těsto vytáhneme na co největší čtverec. Silnější okraje odstříhneme nebo odkrojíme. Vytažené těsto necháme asi 30 minut odpočinout a oschnout. Z těsta nožem nebo rádýlkem odkrojíme pruh o šířce 30 cm a pruh rozkrojíme na 40 cm velké pláty. Pláty poprášíme škrobem a skládáme na sebe. Takto pokračujeme až je všechno těsto nakrájené na pruhy a naskládané na sebe. Těsto je nyní hotové k okamžitému použití, nebo ho můžeme zabalit do plastikového filmu a uložit v ledničce, kde nám vydrží až 2 týdny. Příprava filo těsta vyžaduje nějakou zkušenost, ale hlavně trpělivost, protože je to zdlouhavé. Dnes se toto Filo těsto dostane koupit téměř v každém supermarketu.
Když budete chtít, můžete pita chleby upéct z těsta stejného nebo podobného složení. Pita chleby se však nedělají z tenkých plátků filo těsta. -
Marci, přesně tohle jsem chtěla ukázat, jak se to dělá v Řecku. Já jsem se taky naučila toto těsto od mé tchýně
. Ale když se mi někdy nechce vyvalovat tak si ho koupím už hotové
Pajasko, je to trochu pracné, ale dobré -
Uložila jsem si tento recept a někdy vyzkouším a nebude to tedy jednoduché.Ráda bych zkusila originál,abych věděla rozdíl mezi ním a listovým těstem.
-
marcik máš bodíka
těsto filo dělám jen jednou za rok a to na narozeniny manželovi, protože je fakt, že je dosti pracné. Moje tchýně rodilá Řekyně ho vždy válela a překládala strašně dlouho a pamatuji se, jak mě hubovala, že to není furt ono
dnes tady už není a s láskou na ni vzpomínám. Všem doporučuji těsto vyzkoušet
-
Zajímavý receptík!
-
Marci, já vždy oceňuji fotopostup, to nemá chybu!!
-
děvčata, snažila jsem se, aby to bylo celkem chápající i ve fotopostupu. jestli není recept dost srozumitelný tak se omluvám.
Hello, díky že jsi přidala náplně. já sem myslela jen na těsto při psaní. -
k.radulko jsem na tom jako ty
-
Toto těsto se u nás nahrazuje listovým těstem. Na slovenských stránkách Topreceptů přidávala Tejaja 6 receptů na využití tohoto těsta, např.
http://www.toprecepty.sk/recept/1129-syr-vo-fyllo-...
http://www.toprecepty.sk/recept/1127-kurca-vo-fill...
http://www.toprecepty.sk/recept/1128-spenat-zapeka... -
Díky za podrobný postup
-
+1 originální recept, postup popsaný výborně - pochopila jsem napoprvé, na fotkách vypadá moc hezky.
-
tak je tu recept, ten jsem neviděla. Radulko, devatenáct let je moje řeč řečtina, takže to jde poznat. Kdyby jsi mne slyšela i mluvit česky
.. ale opravdu takhle se dělá fillo. po upečení se musí každý plát těsta oddělovat.
-
teda pochopila jsem to až asi na podesáté ale zkusím