Od podzimu do jara se v obchodech objevuje ředkev. Je to výborná i zdravá zelenina, ale ne každý ji zná a používá
Ředkev je jednoletá rostlina, příbuzná ředkvičky. Jedná se o velice starou kulturní rostlinu, která se pěstovala už v době stavění pyramid. Jednoduše ji vypěstujeme i my v každé dobré zahradní půdě.
Vysévá se řídce a mělce od června do konce července a sklízí co nejpozději. Má-li dostatek vláhy, je chutnější. Tato oblíbená zimní zelenina je dostupná v široké obchodní síti. Nejčastěji se dá koupit kulatá (vodnice) nebo podlouhlá špičatá (daikon). Lze ji dobře skladovat ve vlhkém písku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký má ředkev význam pro zdraví
Ředkev je velmi ceněnou zeleninou:
- Najdeme v ní vitamíny skupiny B, asi 35 mg vitamínu C ve 100 g.
- Obsahuje důležité fytoncidy (látky zabíjející bakterie), léčivé silice a z minerálních látek významné množství vápníku, draslíku, hořčíku, síry, železa a fosforu.
- Antioxidační vlastnosti ředkve pomáhají proti účinkům volných radikálů.
- Ředkev ovlivňuje látkovou výměnu, má močopudné a žlučopudné účinky.
- Velmi dobře působí na vylučování trávicích šťáv.
- Účinkuje proti kašli při mírném nachlazení. Na kašel užíváme její šťávu nebo ji nastrouhanou smícháme s medem.
Jaké je využití ředkve v kuchyni
Ředkev chutná ostře štiplavě, podobně jako ředkvičky.
- Zlepšuje trávení, takže se hodí k hůře stravitelným pokrmům.
- Nejlepší je čerstvá, nakrájená na kolečka nebo nastrouhaná.
- Lze ji také dusit na másle a podávat jako teplou přílohu.
- V tepelné úpravě ji známe z asijské kuchyně.
- Syrová je výborná do pomazánek a salátů.
Tip: Zkuste přidat nastrouhanou ředkev při přípravě kvašené zeleninové směsi Kimchi nebo Pickles. Následující videorecept ukazuje, jak zavařit čalamádu. I do ní se ředkev hodí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 2 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 3 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 6 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 7 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 15 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Jak bojovat proti nachlazení podle lidových receptů. Toto je silná čtyřka z naší kuchyně
Bramborový chleba, který zvládne i amatér: Stačí pár levných ingrediencí a za chvilku máte skvělé domácí pečivo na stole
Komentáře