Od podzimu do jara se v obchodech objevuje ředkev. Je to výborná i zdravá zelenina, ale ne každý ji zná a používá
Ředkev je jednoletá rostlina, příbuzná ředkvičky. Jedná se o velice starou kulturní rostlinu, která se pěstovala už v době stavění pyramid. Jednoduše ji vypěstujeme i my v každé dobré zahradní půdě.
Vysévá se řídce a mělce od června do konce července a sklízí co nejpozději. Má-li dostatek vláhy, je chutnější. Tato oblíbená zimní zelenina je dostupná v široké obchodní síti. Nejčastěji se dá koupit kulatá (vodnice) nebo podlouhlá špičatá (daikon). Lze ji dobře skladovat ve vlhkém písku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký má ředkev význam pro zdraví
Ředkev je velmi ceněnou zeleninou:
- Najdeme v ní vitamíny skupiny B, asi 35 mg vitamínu C ve 100 g.
- Obsahuje důležité fytoncidy (látky zabíjející bakterie), léčivé silice a z minerálních látek významné množství vápníku, draslíku, hořčíku, síry, železa a fosforu.
- Antioxidační vlastnosti ředkve pomáhají proti účinkům volných radikálů.
- Ředkev ovlivňuje látkovou výměnu, má močopudné a žlučopudné účinky.
- Velmi dobře působí na vylučování trávicích šťáv.
- Účinkuje proti kašli při mírném nachlazení. Na kašel užíváme její šťávu nebo ji nastrouhanou smícháme s medem.
Jaké je využití ředkve v kuchyni
Ředkev chutná ostře štiplavě, podobně jako ředkvičky.
- Zlepšuje trávení, takže se hodí k hůře stravitelným pokrmům.
- Nejlepší je čerstvá, nakrájená na kolečka nebo nastrouhaná.
- Lze ji také dusit na másle a podávat jako teplou přílohu.
- V tepelné úpravě ji známe z asijské kuchyně.
- Syrová je výborná do pomazánek a salátů.
Tip: Zkuste přidat nastrouhanou ředkev při přípravě kvašené zeleninové směsi Kimchi nebo Pickles. Následující videorecept ukazuje, jak zavařit čalamádu. I do ní se ředkev hodí.
Komentáře