Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Od podzimu do jara se v obchodech objevuje ředkev. Je to výborná i zdravá zelenina, ale ne každý ji zná a používá
Wikipedie

Ředkev je jednoletá rostlina, příbuzná ředkvičky. Jedná se o velice starou kulturní rostlinu, která se pěstovala už v době stavění pyramid. Jednoduše ji vypěstujeme i my v každé dobré zahradní půdě.

Vysévá se řídce a mělce od června do konce července a sklízí co nejpozději. Má-li dostatek vláhy, je chutnější. Tato oblíbená zimní zelenina je dostupná v široké obchodní síti. Nejčastěji se dá koupit kulatá (vodnice) nebo podlouhlá špičatá (daikon). Lze ji dobře skladovat ve vlhkém písku.

Jaký má ředkev význam pro zdraví

Ředkev je velmi ceněnou zeleninou:

  • Najdeme v ní vitamíny skupiny B, asi 35 mg vitamínu C ve 100 g.
  • Obsahuje důležité fytoncidy (látky zabíjející bakterie), léčivé silice a z minerálních látek významné množství vápníku, draslíku, hořčíku, síry, železa a fosforu.
  • Antioxidační vlastnosti ředkve pomáhají proti účinkům volných radikálů.
  • Ředkev ovlivňuje látkovou výměnu, má močopudné a žlučopudné účinky.
  • Velmi dobře působí na vylučování trávicích šťáv.
  • Účinkuje proti kašli při mírném nachlazení. Na kašel užíváme její šťávu nebo ji nastrouhanou smícháme s medem.

Jaké je využití ředkve v kuchyni

Ředkev chutná ostře štiplavě, podobně jako ředkvičky.

  • Zlepšuje trávení, takže se hodí k hůře stravitelným pokrmům.
  • Nejlepší je čerstvá, nakrájená na kolečka nebo nastrouhaná.
  • Lze ji také dusit na másle a podávat jako teplou přílohu.
  • V tepelné úpravě ji známe z asijské kuchyně.
  • Syrová je výborná do pomazánek a salátů.

Tip: Zkuste přidat nastrouhanou ředkev při přípravě kvašené zeleninové směsi Kimchi nebo Pickles. Následující videorecept ukazuje, jak zavařit čalamádu. I do ní se ředkev hodí.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky