Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V posledním díle pořadu Buchty po ránu se Josef Maršálek s Terezou Bebarovou rozhodli zatočit s plýtváním, připravili trvanlivější pečivo a poskytli mnoho cenných rad, jak pečivo skladovat, aby dlouho vydrželo. Jedním z připravovaných moučníků byl i perník, který je díky jablkům přímo úžasně šťavnatý a vláčný. 


Perník na plech - jednoduchý moučník

Perník na plech je jedním z oblíbených českých moučníků inspirovaným klasickými perníčky. Ty jsou tradičním  pečivem, v minulosti se připravovaly nejen o Vánocích, ale i při mnoha dalších výjimečných příležitostech, třeba při svatbách, perníčky se dávaly z lásky a nosily se jako dárky z pouti.

Ty původní se dělaly z žitné mouky a nesměl v nich chybět med a kromě skořice, hřebíčku, zázvoru, nového koření, kardamomu, badyánu, anýzu a muškátového oříšku i pepř. A protože láska k perníkům je u nás silně zakořeněná, začaly se objevovat i různé zjednodušené verze, které nám umožní dopřát si chuť perníčků poměrně snadno a rychle.

Aby byl perník vláčný

Litý perník je ideální rychlovkou, kterou během chvilky upečete pro nečekanou návštěvu nebo když večer zjistíte, že nemáte na druhý den nic na snídani. Existuje na něj spousta receptů, od těch nejjednodušších hrnečkových až po různé vylepšené verze.

I když jde o neskutečně jednoduchý moučník, je třeba při jeho přípravě dodržet pár zásad, aby se vám neproměnil v suchou buchtu, ale byl naopak krásně vláčný a nadýchaný jako pírko. Když se však povede, provoní celý váš domov omamnou vůní perníčkového koření, díky němuž se budete cítit jako o Vánocích v každou roční dobu. A co tedy při přípravě perníku doporučuje cukrář Josef Maršálek a jakými dalšími radami přispěl v pořadu Buchty po ránu ohledně skladování potravin?

  • Perník z pořadu Buchty po ránu je vláčný díky tomu, že se vylepšuje jablky, které se do takového moučníku dobře hodí: „Jablko je trvanlivá potravina, která vydrží od podzimu do jara, když se skladuje v suchu a nejlépe i v chladu. Jablka je nutné nastrouhat nahrubo, aby šťáva, vláčnost a chuť zůstaly v jablkách," říká Josef Maršálek. Jablka do perníku neloupejte, protože ve slupce je nejvíc vitaminů a vlákniny. Navíc Josef Maršálek přidává i radu ohledně skladování mouky: „Sypké suroviny skladujte ve spíži, tam, kde máte sucho, chladno a ještě i temno."  
  • Těsto na perník je velmi jednoduché. I v jeho případě při přípravě platí, že se suché a mokré ingredience smíchají zvlášť a pak se teprve spojí. „Vždy sypké ingredience spojte dohromady, aby se krásně promíchaly, než přidáte tekutinu,“ potvrzuje Josef Maršálek„U litých moučníky je navíc důležité nikdy nic nešlehat, jen opatrně zlehka zamíchat,“ dodává Josef Maršálek
  • Těsto je nadýchané díky kypřicímu prášku. Pokud by se vám ale stalo, že vám doma prášek do pečiva dojde, tak „za 12 g prášku do pečiva můžete dát jeden gram jedlé sody, ale opatrně s vážením, buďte precizní, protože, když dáte té sody moc, tak ona se spojí s tukem a vytváří mýdlo, a to je potom nejedlé,“ upozorňuje známý cukrář. 
  • „Místo jablek můžete přidat do perníku třeba i cuketu, dýni, mrkev nebo i hrušky, když jsou v sezoně,“ doporučuje Josef Maršálek. 
  • Hotový perník se nakonec ještě přelévá čokoládovou polevou. Čokoládu je nutné rozehřát ve vodní lázni, jen tak v hrnci by se totiž spálila. „Pokud se vám nechce ztrácet čas vodní lázní nebo parou, tak se dá použít mikrovlnná trouba. Ale rozpouštíme pomaličku a nejméně každých třicet sekund je třeba čokoládu zamíchat,“ radí Josef Maršálek
  • Josef Maršálek k čokoládě ještě přidává jogurt, trvanlivější moučník získáte, když jej potřete jen rozehřátou čokoládou

Nadýchaný perník s jablky podle Josefa Maršálka

Pokud vás láká si rovnou perník upéct k odpolední kávě, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 2 velká jablka, 2 vejce M, 175 g oleje, 150 g mléka, 300 g hladké mouky, 25 g kakaa, 200 g cukru krupice, 12 g prášku do pečiva, 2 g soli, meruňkový džem na potření, hořkou čokoládu na polevu (cca 100 g), 120 g kvalitního bílého jogurtu, sušená jablka na ozdobu

  1. Jablka omyjte, rozpulte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. K jablkům přisypejte hladkou mouku. Pak přidejte všechny ostatní sypké ingredience – sůl, kypřicí prášek, kakao a cukr. Poté přilijte všechny tekuté ingredience – olej, mléko a celá vejce. Stěrkou pak těsto vymíchejte dohladka. 
  2. Chlebíčkovou formu vyložte papírem a nalijte do ní těsto. Troubu předehřejte na 160 °C na horkovzduch a pečte pomalu 45-50 minut. To, zda je těsto upečené, zkontrolujte špejlí. 
  3. Hotový perník vyklopte z formy a nechte vychladnout. Poté jej potřete džemem. 
  4. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu dohladka, pak přimíchejte jogurt. Rychle zamíchejte, až vznikne lehká čokoládová ganache.  
  5. Perník pak potřete polevou a dozdobte kousky sušených jablek.

Náš tip: V případě, že vás zaujala možnost do perníku přidat mrkev, můžete si takový perník připravit podle našeho video receptu a rovnou vylepšený povidly

Přípravu perníku v pořadu Buchty po ránu si můžete připomenout naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - perník

Ukázat 8 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti budou společně před zraky diváků péct každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat