Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jablkový koláč z bramborového těsta s drobenkou
Zdroj: Toprecepty, mika59

Brambory a jablka patří mezi tradiční podzimní symboly a v naší kuchyni nesmí chybět. Je skvělé spojit tyto dvě obyčejné základní suroviny do výborného koláče. Připravte si ho podle našich tipů a vychutnejte si v něm všechny tóny podzimu.

Jak na bramborová těsta

Bramborová těsta jsou poměrně oblíbená. Na přípravu koláče se hodí brambory typu C, které mají více škrobu, případně univerzální typ B. Do těsta se dávají vařené brambory. Protože musí být zcela vychladlé, je třeba počítat s dostatečným předstihem na jejich přípravu. Ideálně si je uvařte den předem. Nejlepší je mouku přidávat postupně, až do správné konzistence. Když přidáte větší množství mouky, nebude moučník tak křehký. Když pracujete s bramborovými těsty, je potřeba se příliš nezdržovat. Musíte je zpracovat rychle, protože bramborová těsta mají tendenci řídnout. 

Náš tip: Připravte si bramborové šišky podle tohoto videoreceptu:

Jak připravit jablkovou náplň

Na náplň se hodí chuťově výraznější jablka. Díky tomu je nebudete muset příliš dochucovat, ať už citronem nebo cukrem. Místo cukru můžete přidat rozinky, které dodají sladkost. K jablkům se výborně hodí skořice, z koření lze přidat muškátový oříšek, zajímavou chuť dodá trochu zázvoru, případně kardamomu. Voňavým řešením je i nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu, případně pokrájené vlašské ořechy.

Jak umíchat drobenku na koláč

Také drobenka je samostatnou kapitolou. Můžete využít jen máslo, mouku a cukr. Takto drobenku připravíte správně. I drobenku můžete ovonět. Hodí se hlavně skořice a vanilka. Chuťově se báječně spojí, když do ní použijete i trochu namletých vlašských ořechů.

Jak na koláč z bramborového těsta s jablky a drobenkou

Na přípravu těsta na formu o průměru 27 cm budete potřebovat 200 g uvařených vychladlých brambor, 250 g polohrubé mouky (případně více), 100 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 velké vejce, lžičku prášku do pečiva a špetku soli. Na náplň budete potřebovat zhruba 1 kg nastrouhaných jablek, lžičku skořice, rozinky nebo sekané ořechy. Na drobenku budete potřebovat 80 g změklého másla, 100 g polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, ½ lžičky skořice. Máslo a hrubá mouka budou potřeba na vysypání formy.

Troubu předehřejte na 180 °C. Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte najemno a přidejte zbývající suroviny na těsto. Vytvořte hladké těsto. Když bude lepit, přidejte malé množství mouky, ale nedávejte jí příliš. Těsto rozválejte na velikost formy a vložte ho do ní. Těsto vytvarujte podle formy a nezapomeňte na strany. Propíchejte vidličkou. Na těsto rozložte jablka, posypte skořicí. Případně přidejte rozinky, ořechy. Připravte si z másla, mouky, cukru a skořice drobenku, a nasypte ji na koláč. Nádobu s koláčem vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 25 minut, podle toho, jak bude péct trouba.

Recepty k tomuto článku