Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pxfuel / Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz
Zdroj: Indonéská a slovenská klasika mají něco společného.

Halušky s brynzou či zelím a uzeným masem s chutí konzumují lidé na Slovensku, v Česku i Maďarsku. Jediné, co domácí kuchaře zčásti odrazuje od častější konzumace slovenského kulinářského skvostu, je jeho příprava. Konkrétně výroba drobných halušek je pro někoho zdlouhavá a speciální síto, které se na přípravu používá, mnohým nevyhovuje. Radu, jak se dá tento krok obejít, jsme našli až v Indonésii.

Inspirace exotikou

Právě v jihovýchodní Asii si totiž oblíbili cilok, tapiokové kuličky, které se standardně napichují na špejli a následně se podávají v arašídové omáčce. Jejich příprava se nápadně podobá způsobu, jakým se tvoří i halušky, proto se nabízí, abychom místo síta vzali do ruky igelitový pytlík, stejně jako muž na videu.

Stačí totiž do pevného igelitového sáčku (třeba do cukrářského) vytvořit několik děr a stlačením ruky těsto vysouvat ven. Potom už pouze vezmete nůž a odsekáváte kusy těsta takové velikosti, kterou právě potřebujete. Na halušky to bude patrně menší množství než na cilok, který se musí posléze napichovat na špejli.

Ještě snazším, ale zase na přípravu zdlouhavějším, řešením je, sáčku odstřihnout špičku a tou halušky nebo jiné knedlíčky či nočky vytlačovat rovnou do vroucí vody. 

Indonéský cilok

Pokud byste ovšem zrovna neměli chuť na slovenské „národní jídlo“ nabízíme recept na indonéskou specialitu, která rozšíří vaše chuťové obzory. Na přípravu ciloku budete potřebovat: 100 g hladké mouky, 100 tapiokové mouky, 2-3 lístky šalvěje nakrájené na tenké plátky, 2 polévkové lžíce opražených sušených krevet, 3 stroužky česneku, 1 lžičku soli, 1 lžičku cukru, 1 lžičku mletého bílého pepře, 200 ml teplé vody.

Arašídová omáčka

Na neodmyslitelnou součást asijského pokrmu, arašídovou omáčku, si připravte tyto ingredience: 100 g pražených arašídů, 1 stroužek česneku, 4 červené chilli papričky, 25 gramů palmového cukru, 1 čajová lžička soli, 1 lžíce sladké sójové omáčky, 100 ml horké vody.

Jak na to?

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, tapiokovou mouku, šalvěj, sušené krevety, česnek, sůl, cukr a mletý bílý pepř.
  2. Postupně přilévejte vodu a zapracovávejte do těsta. Ve chvíli, kdy se již nelepí, s vodou přestaňte. Může se stát, že nebudete potřebovat všechnu. Pokud vám naopak vznikne řídké těsto, můžete to napravit přidáním stejného množství hladké a tapiokové mouky.
  3. Z těsta vytvarujte kuličky o velikosti 1 cm. Tradičně se na jednu bambusovou špejli napichují asi 3 až 4 kuličky.
  4. Přiveďte k varu vodu v dostatečně velkém hrnci. Opatrně vhoďte kuličky do vroucí vody (můžete zkusit použít trik z videa) a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Vyjměte je děrovanou lžící.
  5. Během vaření ciloku si připravte arašídovou omáčku. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a osmahněte na něm česnek a chilli papričky, dokud se nerozvoní. To bude trvat zhruba 3 minuty.
  6. V kuchyňském robotu rozemelte arašídy, česnek a chilli na jemnou pastu. Tu přendejte do mísy.
  7. Přidejte ostatní ingredience a promíchejte je, aby vznikla arašídová omáčka. Tu ihned podávejte s uvařeným cilokem.

Náš tip: Tapiokovou mouku seženete například v řetězci lékáren Dr. Max. Kilogram přijde na necelých sto korun. Sušené krevety nabízí například Ráj delikates na svém webu, za 20 gramů utratíte zhruba 55 korun, za palmový cukr, nutný do arašídové omáčky, dáte na webu Asia food 39 korun za 200 gramů.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více