Pařížské tyčinky od maminky

Suroviny

Základní těsto:
25 dkg cukru moučka
vanilka
20 dkg mletých vlašských ořechů
špetka skořice
špetka citronové kůry
5 lžic mletých piškotů
1 celé vejce
1 žloutek
1 lžíce rybízové marmelády
Poleva:
20 dkg práškového cukru
vanilka
1 bílek
šťáva z 1/2 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suché suroviny na těsto spolu smícháme, přidáme ostatní a zpracujeme, nejlépe na podložce, rukou. Necháme uležet asi 2 hodiny, v chladu ve fólii. Zatím v horké vodní lázni ušleháme bílek s cukrem a citronovou šťávou do tuhého "sněhu".

  2. Těsto rozpůlíme a z každé poloviny vytvoříme váleček o průměru asi 1,5 cm. Ten rozválíme na pruh vysoký 4 mm, široký 5 cm a potřeme stejně silnou vrstvou polevy. Necháme mírně! zaschnout.

  3. Pak krájíme nožem - rychlým tahem na proužky asi 1,5 cm široké, (nůž pokaždé otřu o vlhký ubrousek.) Klademe na plech s pečícím papírem, pečeme na 150°C/asi 15 min.

Poznámka od kuchařky

Výborné jsou hned, ale uložené v krabici v chladnu krásně navlhnou a jsou vždy první zkonzumované.

Komentáře k receptu Pařížské tyčinky od maminky

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    PaCaOl: Do těsta taky mletý, nebo krystal? Dopiš to prosím, do receptu-pro takové, jako já!:-(

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl (autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Džem do základního těsta jak je uvedeno v surovinách, do sněhu mletý cukr. Vajíčko do těsta - vždy vyšlehám do tuha bílek pak přidám žloutek opět vyšlehat a přidat do těsta. Z těsta vytvořím váleček viz foto, možno malinko podsypat moukou - aby se nelepil.
    Jsem ráda že se povedly, (Lucimark) a chutnaly, u nás jsou také vždy hned snědeny :o)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Možná jsem špatně četla, ale není mi jasné, kam s tou 1 lžící rybízového džemu ? "Smícháme suché suroviny " a dáme taky vajíčko, žloutek a mrskneme tam tu lžíci džemu? Jaký cukr do těsta a jaký do sněhu s citronem????

    Odpovědět

  • Lucimark Lucimark

    Jsou naprosto famózní. Dlouho jsem takový recept na vánoční cukroví hledala, pamatovala jsem si tu chuť od babičky, ale ne a ne nic podobného najít. A tohle je ono! Všichni se na ně na vánočním stole vrhli jako první a také se vyptávali, kde jsem vzala recept... Díky tedy autorce za skvělou inspiraci. Je to můj nový "parádní" recept. Malinko jsem jej obohatila o špetičku hřebíčku a lžíci strouhaného zázvoru, ale jinak jsem dodržela recept přesně. Trochu se při rozvalování na vále lepí a je náročné je dostat na plech, ale ta piplačka stojí za to. Jo, a přidala jsem fotku, opravdu se povedly.

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Kriss13: Myslím si, že v tomto prípade je to vanilkový cukor.

    Odpovědět

  • Kriss13 Kriss13

    Pro vetsinu to bude asi hloupy dotaz, ale co je myslene tou vanilkou a pripadne kolik se ji tam ma dat? Znam jen vanilkovy cukr nebo takovy ten lusk. Za odpoved moc dekuji.

    Odpovědět

  • Aleš Aleš(neregistrovaný)

    Opravdu jak od maminky. Stejně dobré, jen ona je měla hezčí :-)

    Odpovědět

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    brenda: jé mně se stalo úplně to samé. byly krásné i sníh jsem dobře vyšlehala , krájely se parádně , na pečícím papíře na jedničku ale když jsem je vytahovala z trouby , no katastrofa, úplně ale úplně roztečené. nevím co jsem udělala špatně.:-(

    Odpovědět

  • snickers snickers(neregistrovaný)

    Opravdu krasne nepopraskane a neroztecene tvary i poleva leskla a jako snih.Kdo je umi takto upect je Mistr.Narocne,presnost pri peceni,delka i stupne.Pokazde se mi take tak pekne nepovedou ale nikdy se nevyhodily :-)HEZKE VANOCNI CUKROVI-at se Vam vsem povedou

    Odpovědět

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Babička je pekla každý rok a byli trošku roztečené ale desne dobre. Mam tady od ní recept ale se strouhankou ale myslím že jde o hustotu.že v podstatě jde o to slepit ořechy k sobě s cukrem a vajíčkem a zhustit to strouhankou nebo piškoty.a polevu dávat až se dělají špičky a je taky hustá.Jdu je zkusit snad se povedou:-p

    Odpovědět

  • marek 15 marek 15

  • PaCaOl PaCaOl (autorka receptu)

    Nika: Těší že jste vyzkoušela a chutnaly, u nás letos pečeno 3x a manželovi jedou hlavně když udělám bez sněhové polevy :-)

    Odpovědět

  • Nika Nika(neregistrovaná)

    To je tak vyborneeeee! Sice je nemam tak krasne, ale uz v prubehu peceni jsem jich pulku sezrala:-p (prominte ten vyraz, jinak se to napsat neda). Dekuji za recept:yes:

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Cukroví je skvělé, kdo máte rádi sněhové a oříškové, tak určitě zkuste, chutě se krásně doplňují. Sice jsem nedokázala tak přesné a zároveň čisté tvary, ale na chuti to neubralo :-p. Výborné :yes:

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl (autorka receptu)

    brenda: Těžko říct nebyla jsem u toho, kdyby byla poleva řídká mohla by ztéci při nižší teplotě, ale že se rozteklo i těsto to nechápu je docela tuhé. Dělala je letos i dcera a krásně se povedly.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pařížské tyčinky-recept vánoční cukroví pařížské tyčinky pařížské tyčinky z bílků parisske tycinky pariske tycinky pařížské tyčky pařízke tycinky paříšské tyčinky recept ořechové tyčinky s bílkovou polevou pařížské tyčinky s bílkovou polevou poleva na pařížské tyčinky pařížskétyčinky ořechové tyčinky s citronovou polevou pařížské tyčky recept pařířské tyčinky oříškové tyčinky s bílkovou polevou paříšké tyčinky recept pařížské tyčinky s citronovou polevou parizke tycinky recept recept na parizske tycky