Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková v housce, rajská s hranolky? Takhle to málem dopadlo, když šéfkuchař Přemek Forejt vymýšlel nové burgery pro známý fast foodový řetězec. Nakonec je ale výsledek úplně jiný, o čemž se od středy 17. 5. 2023 mohou přesvědčit sami zákazníci. My jsme tu možnost měli už o dva dny dříve.

Z restaurace do Mekáče 

Nejeli jsme na dovču, necestovali služebně, netrápil nás nezvladatelný hlad. Tak co kulinární novináři, novinářky a food blogeři pohledávali v pondělí v 11 hodin u Mekáče v pražském Karlíně? Důvod byl jediný: otestovat hamburgery "s podpisem" Přemka Forejta.

Ostatně, pro většinu lidí se skýtá násobně větší šance, že do úst vloží něco z fast foodu, než že si vychutnají pokrm, vytvořený šéfkuchařem a porotcem MasterChef Česko. I proto, že za degustační menu v Entrée Restaurantu, kde je Přemek Forejt šéfkuchařem, zaplatíte 1600 Kč. Za "maso v housce" zhruba 10x méně. 

Jeden s kuřecím a 10 ubrousků, prosím!

Edice burgerů Maestro obsahuje dva různé "hambáče". Jeden je s kuřecím řízkem, druhý se šťavnatým hovězím, ale ochucené a doplněné omáčkami a zeleninou jsou oba úplně stejně. Proto je až s podivem, že chutnají každý úplně jinak.

Asi hraje roli to, že zatímco v jednom je základem "kuřecí řízek", v druhém šťavnatý hovězí burger. Obě varianty obsahují také dva plátky sýru Raclette, čtyři kusy nakládaných kyselých okurek, salát, nakládané kapie, restovanou cibulku, majonézu a bylinkové pesto s mátou a petrželkou. Vše je ukryto v chilli sezamové žemli. 

Jako první nám na stole přistál hamburger s kuřecím. S youtuberem Danielem Štrauchem (GoGo), který seděl přímo naproti nám, jsme na střídačku ochutnávali taky hranolky posypané octovým práškem. A shodli jsme se na tom, že chuť octa není v tomto případě tak výrazná a hranolky jsou vlastně docela dobré. 

Hamburger s kuřecím řízkem nás v redakci ale neoslovil. Přitom stejná variace ochucení, omáček a sýru chutnala v kombinaci s hovězím podstatně lépe. Vlastně až překvapivě dobře. Zároveň nám i připadalo, že se tato verze daleko lépe jí. Kousky salátu a omáček nemáte až za límcem a nepotřebujete ke konzumaci, na rozdíl od verze "kuřecí řízek", speciální výbavu.  

Ačkoliv, jak na místě prohlásila food blogerka Veronika KOKO Šmelíková, když si k hambáči objednáte 5 ubrousků navíc, bude to v pohodě. 

Celkově jsou oba druhy chuťově výraznější, vyniká kyselost okurkových plátků, kterých je zde více, než bývá u Mekáče v hambáči zvykem, a kyselejší je i dochucení. To je dáno tím, že Přemek Forejt má zkrátka kyselou rád. V nabídce jsou tedy i již zmíněné hranolky s octovým práškem. 

Za nás je jasnou volbou varianta s hovězím. Co by se dalo oběma druhům vytknout je to, že ve složení je deklarována smažená cibulka, ale je jí zřejmě tak málo, že nebyla při ochutnávce vůbec cítit. U jednoho stolu jsme seděli tři a nikdo z nás ji v hamburgeru nedetekoval. A to je trošku škoda, protože právě k tomu hovězímu by docela sedla. U "kuřízku" bylo totiž křupavého elementu už tak nějak celkově dost. 

A pokud vás zajímá, jak to na místě vypadalo, mrkněte se do naší galerie: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Durman

17. 5. 2023 08:17

Forejt je sympatický člověk, ale jeho kuchařské kvality jsou diskutabilní. V hodolanském Entréé Restaurantu jsem byl, dal jsem si degustační menu - načančané to bylo pěkně, s chutí to bylo dost horší. S Café Imperial od Pohlreicha se to srovnat nedá. Pohlreich je o třídu výš.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více