

Květák v octě jako okurky
Suroviny
- květák
- Na 720 ml pohár:
- kousek bobkového listu
- 8 kuliček černého pepře
- 1 kulička nového koření
- mrkev (kolečka)
- cibule (3 kroužky)
- 1 kopcovitá lžíce soli
- 60 ml octa
- 3 PL krystalového cukru
- 1 feferonka (případně)
- voda
Postup přípravy receptu
Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky.
Na dno pohára dáme bobkový list, korenie, cibuľu, mrkvu, soľ, cukor, naukladáme karfiol, feferónku, dáme ocot. Zalejeme vodou z vodovodu, zaviečkujeme a sterilizujeme 20 min pri 80-85 stupňoch.
Po sterilizácii prevrátime hore dnom, prípadný nerozpustený cukor sa rozpustí. Niekto karfiol predvára, ja nie. Chutí nám taký chrumkavý.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Květák v octě jako okurky
-
sunny.sofi: tesi ma.
-
Výborný recept, sice není sezona květáku, ale byl na akci, tak jsem si zase pár skleniček zavařila. Dělám již po několikáté a vždy skvělý výsledek
-
PKUPKOVA:
(ak nemám feferónku a pod., nedám, nič sa nedeje...)
-
Květák zavařuji už léta a musím říct že je sež...... dřív jak okurky.Zavařuji jak mě naučila maminka.Stejnej recept jako je tady akorád bez zeleniny a feferonky ale se stroužky česneku
Jo o ten česnek se pak perem protože je také moc dobrej
-
Ivana Ch: prvý rok, čo mám biely ocot, tak som zvedavá, ako to dopadne s tou farbou.
-
Já si myslím jestli ta změna barvy není způsoben octem, letos jsem měla ocet bílý, tak jsem zvědavá jaký květák po čase bude.
Ta změna barvy vadí našim mužským. -
Moje mamka ho dělá každý rok a opravdu nám po nějaké době zrůžoví. Ale né každý...nevím, čím to je
-
Také ho dělávám a to mi připomíná, že bych zas mohla, děkuji za připomenutí! Myslím, že nezrůžoví, pokud se přidá špetka kyseliny citronové, ale třeba se pletu...
-
magdalenka:
tak to vidíš
asi ta štrucha
-
Raz som mala extra ružový. Myslím, že som tam dala aj kápiu, od nej sa to sfarbilo.
V piatok sa mi podarilo nakúpiť za dobrú cenu, tak včera som zavárala, uhoriek mám dosť od vlani. S manželom máme zaváraný karfiol veľmi radi. Až ma prekvapilo, že recept tu nie je. -
-
Věrka R: také s tím mám tuto zkušenost, i stačí místo prášku do pečiva i jedlá soda, květák je sněhově bílý a nezrůžoví, ale také už nezavařuji, děti jsou mimo
-
Věrka R:tak si na tom jak já
-
Mám uloženo
-
Květák jsem dříve nakládala skoro každý rok, ale já jsem ho předvařovala, nebo spíš tak trochu spařovala, jen co se převalil varem, tak jsem vyndavala a přlila studenou vodou. Nedavno jsem se dočetla, že když se do toho předvaření přidá trochu prášku do pečiva, tak zůstane bílý. Vyzkoušený to nemám, ale třeba to někdo vyzkouší, já už nemám skoro pro koho vařit, péct a zavařovat. Tak je to u mě s tím vařením, trochu slabší, jen když přijde víc lidiček, tak se vyřádím.