Dušená mrkev podle receptu redaktorky Hanky: Na moravskou delikatesu je potřeba hodně másla, kuřecí vývar a zakysaná smetana
"Moravská" verze dušené mrkve podle rodinného receptu redaktorky Hanky je důkazem toho, že na první pohled obyčejné jídlo se může stát chuťově výjimečným pokrmem. Hodí se jako příloha k masu, nejlépe ale chutná jen samotná s vařenými bramborami.
Dušená mrkev jako delikatesa
Dušenou mrkev zná většina z nás ze školních jídelen a mnozí k ní nechovají ty úplně nejvřelejší vztahy. Dřív byla mrkev tou nejobyčejnější oblohou, byla totiž levná a připravená za okamžik. Vzhledem k tomu, že mrkev seženete v obchodech po celý rok, můžete si dušenou mrkev připravit kdykoliv.
Z té jarní, svěží, křehké a šťavnaté je ale nejlepší, neboť ta vyniká nejen čerstvostí, ale i příjemně nasládlou chutí. Vždy je lepší vybírat menší a tenčí mrkve, které se lépe podusí doměkka. Pokud máte ještě staré zásoby, je lepší mrkev předem povařit. Vývar z povařené mrkve pak lze využít na dušení.
Článek z magazínu
Jak vylepšit dušenou mrkev?
Dušená mrkev se dá dělat na mnoho způsobů. Většinou se mrkev krájí na větší kousky nebo rozpůlené plátky, stejně tak ji ale můžete i nastrouhat buď najemno nebo nahrubo. Příprava je pak snadná, v nejjednodušší verzi stačí mrkev jen zalít v hrnci vodou a podusit doměkka, přičemž nakonec se pokrm obvykle ještě zahušťuje moukou. I toto prosté zeleninové jídlo se dá ale mnoha způsoby vylepšit, a to dokonce natolik, že taková dušená mrkev zachutná i zapřisáhlým masožravcům.
- Základem lepší chuti je především tuk, nejlépe máslo, ale může být i olivový olej pro dietnější variantu. Tuk je totiž nositelem chuti a navíc pomáhá lépe vstřebávat všechny živiny z mrkve.
- Pokud chcete mrkev povýšit na něco víc, než jen dušenou zeleninou podávanou při zažívacích obtížích s rozvařenou rýží, je vhodné přidat i cibulku a také nějaké koření.
- K dušené mrkvi se báječně hodí například muškátový oříšek. Vhodné jsou i další druhy koření, třeba skořice v kombinaci s medem.
- Pro delikátnější chuť můžete mrkev podusit s trochu vína, pro osvěžení chuti lze rovněž přidat i nastrouhané jablko.
- Dobře se k dušené mrkvi hodí i spojení česnek s čerstvými bylinkami, jako jsou petržel nebo tymián. Pokrm pak bude mnohem aromatičtější a delikátnější.
- K dušení je třeba použít nějakou tekutinu. Lepší chuti dosáhnete pomocí vývaru - zeleninového nebo kuřecího. Použít ovšem lze i voda z předvařené mrkve.
- Hotový pokrm se doporučuje i trochu okyselit, nejlépe citronovou šťávou. Můžete přidat i trochu cukru.
- Pro exotičtější chuť přidejte do dušené mrkve šťávu z jednoho pomeranče a jemně nastrouhaný zázvor.
Dokonalá dušená mrkev na moravský způsob
Svůj ověřený recept na dušenou mrkev mají i v rodině redaktorky Hanky: „Dušenou mrkev dělám zásadně jako moje maminka s kysanou smetanou a nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Recept je to moravský a původně je od mé babičky (maminčiny tchyně) z Hranic na Moravě. Mamince prý nikdy klasická dušená mrkev moc nechutnala, ale tahle ji už kdysi dávno na Moravě zaujala a od té doby vaří už jen tu. A já ji od ní ráda přebrala, i když mně v dětství chutnala i ta dušená mrkev s mletým masem ze školní jídelny.“
Pokud moc klasické dušené mrkvi nefandíte a rádi byste vyzkoušeli právě tu moravskou, která má díky zakysané smetaně hezky svěžejší chuť, můžete si ji připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 200-300 g mrkve, 200 ml zakysané smetany, 1 cibuli, 1-2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 lžičku hladké mouky, vývar podle potřeby, sůl a pepř, petrželku nebo jiné bylinky na ozdobu.
- Mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Cibulku oloupejte a nasekejte najemno.
- Na pánvi rozehřejte máslo a cibulku na něm nechte zesklovatět. Pak přidejte nastrouhanou mrkev, podlijte vývarem a dejte dusit.
- Zaprašte lžičkou hladké mouky a nechte provařit. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a už nevařte, jen nechte prohřát. Mrkev dochuťte solí a pepřem a nakonec posypejte velkým množstvím nasekané hladkolisté petrželky.
- Místo petrželky můžete použít i pažitku nebo libeček. Případně je možné pokrm i trochu dokyselit citronovou šťávou. Podávejte s vařenými ranými bramborami. Můžete ji přidat i jako přílohu k pečenému masu, nejlépe chutná s vepřovým, hodí se ale i ke kuřeti.
Náš tip: Vynikající dušenou mrkev si také můžete snadno připravit podle následujícího video receptu.
Témata: mrkev, dušení, zelenina, zakysaná smetana
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Mini chlebíčky s lučinovou pomazánkou a s uzeným lososem
Přidáno před 1 hodinou

Kodaňský sýrový salát
Přidáno před 4 hodinami

Špecle s osmaženou cibulkou a slaninou
Přidáno před 8 hodinami

Cuketový salát s hořčičnou zálivkou
Přidáno před 9 hodinami

Mleté hovězí zapečené se špenátem
Přidáno před 10 hodinami

Bramborové škvarkové placky
Přidáno 9. 6. 2023 12:42
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.