Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Další ingrediencí, kterou Josef Maršálek použil pro své pečení v pořadu Buchty po ránu, se staly brambory. Oblíbený cukrář ukázal nejen to, že se klasická surovina dá zpracovat i nasladko, ale také představil recept na bramborový koláč, který je podle něj nejlepší na světě.

Mouka jako důležitá ingredience

Maršálek opět na přípravu těsta na koláč zvolil méně tradiční druhy mouk, konkrétně špaldovou, která není nijak šlechtěná a celozrnnou. Nejen, že známý cukrář při tvorbě korpusů rád volí tento postup, ale jde podle něj i o lepší variantu. „Těsto je určitě zdravější a také bude výživnější. Nejen ve smyslu vitaminů a minerálů, ale i svou hutností,“ vysvětlil Maršálek.

Bramborový koláč s cibulí

To následně dokázal při přípravě quiche s lahodnou náplní, která musí potěšit každého milovníka dobrého jídla. Na korpus koláče, který budete připravovat jako první, si připravte tyto ingredience: 120 g studeného másla, 125 g hladké špaldové mouky, 125 g celozrnné mouky, 40 g vody, 2 g soli a 1 vejce velikosti M.

Jak na to?

  1. Nejprve si připravíme křehké těsto z drobenky. Do mísy nasypeme špaldovou mouku, přidáme celozrnnou, sůl a nakonec i studené máslo.
  2. Rukama ingredience zpracujeme, nejprve rozdrobíme máslo a spojíme ho s moukami. Poté přidáme vejce a vodu. Rychle a krátce zamícháme.
  3. S těsta uděláme hrudku, kterou necháme v ledničce odpočinout pět až deset minut.
  4. Vál nebo pracovní plochu si lehce posypeme moukou a umístíme zde odpočaté těsto. Tvarujeme ho do kruhu pomocí válečku.
  5. Těsto následně přesuneme do kulaté formy, kde ho řádně přitlačíme do všech stran. Vidličkou několikrát bodneme do těsta na dně formy, tím se zbavíme nechtěných vzduchových bublin.
  6. Nyní budeme korpus péct takzvaně naslepo. Na těsto ve formě vložíme pečící papír, který zatížíme například hrachem, čočkou nebo fazolemi.
  7. Zatíženou formu s těstem pečeme na 170 °C minimálně 30 minut. Mezi tím si připravujeme náplň.

Na náplň, tedy na vnitřek koláče, který je plný chutí, budete potřebovat: 200 g sýru gouda, 200 g cibule, 30 g olivového oleje, 1 g muškátového květu, 2 g pepře, 4 g soli, 150 g smetany ke šlehání, 300 g plnotučného mléka, 15 g kukuřičného škrobu, 3 vejce velikosti M a 300 g vařených brambor.

Jak na to?

  1. Sýr nastrouháme nahrubo. Brambory nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.
  2. Na pánvi krátce osmahneme nahrubo nakrájenou cibulku.
  3. Do mísy nalijeme smetanu a mléko, přidáme vejce, sůl, pepř, muškátový květ a kukuřičný škrob. Do směsi přidáme nakrájené brambory.
  4. Vše pořádně zamícháme, aby se brambory obalily. Přidáme cibulku a opět zamícháme.
  5. Nakonec do mísy vsypeme polovinu nastrouhaného sýru.
  6. Do upečeného těsta, které jsme po vyndali z trouby, nalijeme směs, na povrch nasypeme zbylý sýr.
  7. Vkládáme do trouby vyhřáté na 160 °C na horkovzduch. Péct budeme přibližně 40 minut.
  8. Po upečení můžeme ihned servírovat.

Tipy slavného cukráře:

  • Při přípravě korpusu až do drobenky přidáváme tekutinu. Je úplně jedno, zda je to bílé víno, voda, smetana či vejce.
  • Rychlost míchání těsta na korpus je důležitá. „Čím rychleji se vám to podaří, tím kvalitnější těsto získáte,“ vysvětluje Maršálek.
  • Těsto necháváme v lednici odpočinout, aby lepek v mouce zrelaxoval. „Pokud nemáte čas dát těsto odpočinout, vyválíte ho i tak, ale už se s ním bude hůře pracovat a bude se smrskávat,“ říká cukrář.
  • Při pečení naslepo je důležité zatížení pečícího papíru. Kdybychom to neudělali, tak se na spodku těsto nafoukne a po stranách sjede moc pod okraj formy.
  • Do náplně použijeme goudu pro její smetanovou chuť. „Jde o holandský sýr s oříškovými tóny. Je ideální na pečení naslano a dá se použít také na český smažák,“ vysvětlil jeden z moderátorů pořadu „Buchty po ránu“.
  • Upečený quiche se podle Josefa Maršálka pozná podle toho, že pokud s ním v troubě zatřesete, „náplň se ani nehne“.

Náš tip: Pokud na zatížení těsta nechcete používat běžné suroviny, existují i takzvané baking beans. Keramické fazole jsou odolné vůči vysokým teplotám, můžete je aplikovat v troubě či mikrovlnce a snesou i myčku na nádobí. Cena se pohybuje kolem 350 korun za 600 gramů.

Jak se peče bramborový koláč zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - brambory

Ukázat 9 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více