Čím nahradit drahé máslo při pečení: Pomůžou banány, dýňové pyré, jablka i škrob
30. 6. 2022 Vaření
Rádi byste upekli něco sladkého, ale nechce se vám kupovat drahé máslo a v akci ho zrovna nikde nemají? V některých těstech je snadno můžete nahradit jinými o trochu levnějšími surovinami. Při pečení koláče z litého těsta na plech, bábovky nebo třeba perníku tak aspoň trochu ušetříte.
Místo másla banány
V některých pokrmech nebo moučnících máslo nahradíte jen stěží (to platí např. pro křehká těsta), v určitých druzích těst se bez něj obejdete poměrně snadno. Možností, jak máslo nahradit, je spousta. Použít můžete i úplně obyčejné suroviny, u kterých byste to ani nečekali, například banány. Banány rozmačkané na kašičku výborně poslouží místo másla a rozhodně vás vyjdou levněji. Obecně platí, že na jedno máslo vychází asi dva banány. Připravte se jen na to, že těsto s banány bude trochu hutnější a bude mít samozřejmě banánovou příchuť. Ta vám nebude vadit například v muffinech nebo třeba v sušenkách. Banán navíc moučník zdravě dosladí, můžete tedy klidně ubrat cukru.
Mohlo by vás zajímat
Kašička ze škrobu
Pokud nemáte doma máslo, jednou z levnějších náhražek je i surovina, kterou určitě máte doma ve spíži, a sice škrob (nejlépe kukuřičný, ale případně i bramborový). Škrobovou moučku jen stačí smíchat s vodou v poměru 1:2. Směs pak nalijte do hrnce a povařte na mírném plameni asi 5 minut, až vám vznikne hustší kašička. Nechte zcela vychladnout a pak ji můžete přidat do těsta místo másla. Množství záleží na hustotě těsta a dalších ingrediencích. Výsledné těsto má být asi jako na bábovku, je-li hustší, přidejte mléko nebo vejce.
Mohlo by vás zajímat
Jogurt, nejlépe řecký
Jogurt se do některých těst dává úplně běžně, víte ale, že jím můžete rovnou nahradit máslo? Týká se to sice jen těst, do nichž se používá másla méně, těstu ale prospěje a odlehčí ho. Navíc mu dodá příjemnou krémovou chuť. Jogurtem je možné nahradit máslo v poměru 1:1, nepoužívejte ale více než jeden kelímek, cca 200-250 ml. Pokud byste jogurtu dali větší množství, dodal by těstu hodně vlhkosti a to by pak bylo příliš hutné. Rozhodně volte nějaký tučnější jogurt, nejlépe řecký s obsahem tuku kolem 10 %. I s ním bude těsto méně tučné než s máslem. Jogurt využijete nejen do koláčů, ale třeba i do těsta na sušenky.
Ovocné pyré z jablek nebo z dýně
Máslo lze poměrně snadno nahradit i jablečným, případně dýňovým pyré. Moučník díky nim bude zdravější a pokud použijete neslazené pyré, vytvoříte snadno moučník, na kterém si budete moci pochutnávat úplně bez výčitek. Pyré se hodí do bábovek nebo muffinů, protože nejde o tuk, těsto je s ním trochu jiné – hutnější.
V případě jablečného pyré je lepší jím nahradit jen část tuku, třeba polovinu. Máslo můžete úplně vyměnit za dýňové pyré, jen ho nepoužívejte stejné množství (místo jednoho šálku másla stačí ¾ hrnku dýňového pyré). Jablečné pyré je chuťově poměrně neutrální, takže je v koláči téměř neucítíte, dýňové je trochu výraznější a chuť dýni je pak znatelná.
Dýňové pyré je proto lepší použít do kořeněnějších těst se skořicí nebo perníkovým či rovnou dýňovým kořením, případně s čokoládou či kakaem. Počítejte také s tím, že dýně změní barvu těsta.
Mohlo by vás zajímat
Olej nebo sádlo
Samozřejmě nelze opominout možnost úplně nejjednodušší, a sice vyměnit máslo za nějaký jiný a levnější tuk. V mnoha receptech, třeba na bábovku, najdete rovnou místo másla různé rostlinné oleje. Obvykle se používá slunečnicový, neboť po něm těsto nemá žádnou pachuť. Do některých koláčů nebo třeba muffinů se nebojte zašlehat ani olivový olej, dodá jim lehce středomořský nádech a trochu travnatou a mírně nahořklou chuť. Hodí se proto třeba do koláčů s citrusy nebo s nějakými středomořskými bylinkami. Koláč s olivovým olejem navíc vydrží delší dobu vláčný a nevysuší se. V kynutých těstech nebo v sušenkách lze místo másla použít sádlo, které je také levnější.
Mohlo by vás zajímat
Tipy pro vegany
Pokud vám nejde o to ušetřit, ale jen nechcete používat živočišné tuky, jednou z možností je i kokosový olej. Moučníku navíc dodá trochu exotickou příchuť. Dobrou alternativou, která ještě obohatí chuť koláče, jsou i ořechová másla. Pokud si je uděláte doma nejlépe z domácích vlašských nebo lískových ořechů, ušetříte oproti těm kupovaným. Ořechové máslo používejte stejně a ve stejném množství jako to normální.
Stejně tak lze sáhnout po avokádu, které je ideální náhražkou pro svou krémovou a máslovou texturu. Jeho předností je poměrně neutrální chuť, v těstě na požadované množství máslo použijte stejné množství avokádové dužiny. Při pečení je pak lepší snížit teplotu v troubě o 25 % a spíš prodloužit dobu pečení. Koláč by totiž při vysoké teplotě hodně zhnědl.
Zdroje informací:
Thespruce.com
Adbz.cz
Tasteofhome.com
Healthline.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejlepších hrníčkových moučníků: Bez vážení upečete ořechovou bábovku, švestkový koláč nebo nadýchané koblihy
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
K čemu je Solamyl, bramborový škrob: Rady a tipy pro jeho využití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09