Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Top recepty

Špaldová mouka je plná důležitých živin, navíc dobře chutná. Můžeme ji při pečení použít místo mouky obyčejné, případně jen část obyčejné mouky špaldovou nahradit.

Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou mouku. Hodí se nejen do slaného pečiva a do koláčů, ale i do cukroví, závinů nebo třeba knedlíků.

Jak upéct špaldový makovníček 

Suroviny na velmi  jednoduchý recept odměříme pomocí lžíce:

  1. Budeme potřebovat 10 hrušek nebo jablek střední velikosti, 5 lžic přírodního cukru, 5 vyloupaných vlašských ořechů, 1 lžičku skořice, 10 lžic mletého máku, 1 špetku soli, 20 lžic mleté špaldové mouky10 lžic oleje.
  2. Hrušky nebo jablka vykrojíme a nastrouháme, ovoce použijeme včetně slupky. 
  3. Vlašské ořechy nahrubo rozmixujeme.
  4. Všechny suroviny smícháme v míse a vzniklé těsto rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch ozdobíme vidličkou např. vlnovkami.
  5. Makovníček upečeme dozlatova v předehřáté troubě.
  6. Jíst ho můžeme ještě zatepla nebo zastudena. Na talířku si ho můžeme ozdobit např. kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky a zavařenou dýní s ananasovou příchutí.

Připravené jsou pro nás i další recepty z celozrnné mouky. Špaldovou mouku lze použít všude, kde je v receptech psaná celozrnná pšeničná.

Koláče z celozrnné mouky

Další recept na jednoduchý vláčný koláč určitě také potěší. Stačí na něj pouze několik surovin a o kyprost se postará prášek do pečiva.

  1. Potřebujeme 1 malý kelímek bílého jogurtu, 1 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, 2 jogurtové kelímky celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva a přibližně 100 ml mléka. Dále ovoce na ozdobení.
  2. Suroviny smícháme a dáme do koláčové formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou.
  3. Povrch těsta ozdobíme ovocem.
  4. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut
A co třeba zdravá špaldová buchta? Vyzkoušejte ji podle názorného videa, podle kterého pečení půjde snadno:

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky